Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
453 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 filety z gęsi (pierś)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek
2 cebule
150 g boczku
2 jabłka z majerankiem
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy


dodatkowo:
ziemniaki z koperkiem
kapusta czerwona

Sposób wykonania:

Filety z gęsi myjemy i nacinamy od strony skóry na krzyż po czym nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu piersi obsmażamy piersi na patelni, zaczynając od strony skóry (tłuszcz spod piersi zlewamy). Piersi przekładamy do garnka.

Boczek kroimy w kostkę i smażmy na patelni, jeśli jest zbyt chudy można dodać tłuszczu spod gęsi, do boczku dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, chwilkę smażymy a gdy się zeszkli przekładamy do naczynia z gęsią.
Do naczynia wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, dodajemy też obrane i obtoczone w majeranku jabłka (pokrojone w ćwiartki).

Całość przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy aż mięsko będzie miękkie, zaś sos spod gęsi miksujemy by polać nim ziemniaczki. Podajemy z ziemniakami i modrą kapustą.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Ja pod koniec wrzucam suszona chili ,po 15 min.wyciagam,idodaje ziola prowansalskie....
| 2020-02-27 13:00 |

Tytul
Pączki Ewy Wachowicz są najsmaczniejsze....
| 2020-02-01 15:01 |

Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |