Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta
Dodano 2011-10-22 10:56
Ela
Tytul
wspaniałe ciasto zawsze się udaje kruszonka na cieście jest rewelacyjna polecam !!~!!!!!Ela
Dodano 2011-10-22 18:14
EDIT. Połączenie pozostałych komentarzy:
piekłam 30 min w temp 160 st z termoobiegiem i wystarczy smaczne ale do prawdziwej drożdżówki trochę brakuje
nie za duzo 200 stopni
wlasnie pieke, minelo 20 minut, ciasto wyroslo i przyrumienilo sie, po 50 minutach jest praktycznie spalone i opadlo, wg mnie 200 stopni to za duzo.EDIT. Połączenie pozostałych komentarzy:
piekłam 30 min w temp 160 st z termoobiegiem i wystarczy smaczne ale do prawdziwej drożdżówki trochę brakuje
Dodano 2011-10-30 18:03
Tytul
Ciasto rewelacyjne,wychodzi za każdym razem,mniej pracochłonne niż tradycyjne.Polecam !!!
Dodano 2011-11-03 19:31
utrzymuje wilgotność/od poniedziałku
do piątku/,przypuszczam, że
wystarczyłoby go piec około 40 minut
w 180C z termoobiegiem.Pozdrawiam!!!
Tytul
Piekłam, ciasto smaczne, długoutrzymuje wilgotność/od poniedziałku
do piątku/,przypuszczam, że
wystarczyłoby go piec około 40 minut
w 180C z termoobiegiem.Pozdrawiam!!!
Dodano 2011-11-08 14:09
Tytul
Przepis jest swietny, ja mam co prawda troche inne proporcje, ale też kładę w innej kolejnosci: drożdże, cukier, cukier waniliowy, gorące mleko, olej, jejka całe, mąka, rośnie w 15 minut nie trzeba 3 godzin. Wystarczy że drożdże wyjdą ponad mąkę, mieszamy i gotowe.Możemy dadać różne owoce. Smacznego
Dodano 2011-11-13 12:06
sypana drożdżówka
ciasto b. słodkie i temp.200 stopni za dużo -spaliła się .Nie będę już nigdy piekła tego ciasta.
Dodano 2011-11-26 16:35
Tytul
ciasto pyszne, zawsze wychodzi. A co do stopni to wystarczy pomyśleć nie trzeba się trzymać sciśle przepisy, każdy sam najlepiej zna swój piekarnik
Dodano 2012-02-04 21:38
drożdżówka z kruszonką
piekłam, b. dobre, długo świeże, a temp. może i wysoka ale można zmniejszyć i krócej piec (sprawdzać). Ja piekłam w 180 st.bez termoobiegu.
Dodano 2012-02-25 13:56
bnm
czyli sypiemy skaldniki i nie mieszamy tylko czekamy az samo wyrośnie ? nie rozumiem ...
Dodano 2012-02-25 14:36
drożdżówka
sypiemy składniki jeden na drugi i odstawiamy. Mieszamy dopiero przed włożeniem do blaszki.
Dodano 2012-02-26 15:50
Drożdżówka
Rewelacyjne! Wczoraj oglądałem program na Polsacie i pani Ewa narobiła mi smaku... Dziś pierwszy raz w życiu upiekłem ciasto drożdżowe i wyszło super, mimo, że na śliwkach mrożonych.
Dodano 2012-02-26 20:54
drożdżówka
dzisiaj upiekłam, ale chcę powiedzieć ,że każdy drożdżowiec musi swoje odczekać.Dobrze wyrobione ciasto łopatką do ciasta ,przełożyć na blachę i musi trochę podrosnąć następnie kładziemy owoce i kruszonkę.wkłądamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170'C na ok. 30-40min. zależy od piekarnika.
Dodano 2012-02-27 21:55
:)
drożdzówka pycha ale 200 stopni i 60 min to zdecydowanie za dlugo!!
Dodano 2012-02-29 8:11
Tytul
ja piekłam 55 minut w 200 stopni na grzaniu górnym i dolnym i było OK. Ogólnie drożdżówka pycha w sam raz dla leniuchów. POLECAM
Dodano 2012-03-01 14:44
Cudowna drożdżówka super ł
Drożdżówka jest pyszna. Upiekłam i zaniosłam do pracy do spróbowania, wszyscy chcieli przepis wiec wydrukowałam ze strony internetowej i koleżanki będą piekły. Pani Ewo bardzo dziękuję, to wielka przyjemność patrzeć na ekranie jak Pani gotuje, przepisy które Pani poleca są bardzo dobre.
Dodano 2012-03-03 17:28
to w ile w końcach stopnich ja mam to piec?????
noo....cos tam chyba wyjdzie,nie....???
Dodano 2012-03-04 13:51
pyszotka
Upiekłam i tak jak mnie ciasta raczej nie wychodz to to wyszło rewelacyjnie!!!!
łatwizna !!!!
A jajka rozbełtane maja być!!!
debiut
właśnie wsadziłam do pieca i troche scykałam patrząc na te komentarze....to w ile w końcach stopnich ja mam to piec?????
noo....cos tam chyba wyjdzie,nie....???
Dodano 2012-03-04 13:51
pyszotka
Upiekłam i tak jak mnie ciasta raczej nie wychodz to to wyszło rewelacyjnie!!!!
łatwizna !!!!
A jajka rozbełtane maja być!!!
Dodano 2012-03-04 17:44
Tytul
moje drozdzowki przypalaja sie spody pieklam cztery niewiem co robic
Dodano 2012-03-04 20:06
drożdżówka
jeśli ciasto się przypieka to trzeba po prostu skrócić czas pieczenia
Dodano 2012-03-04 22:02
Tytuł
Ja przypalałam ciasta gdy stawiałam foremkę na dużej blasze zamiast na kratce. Jeśli stawiasz blaszkę na kratce i przypalasz to powodem jest zbyt wysoka temperatura
Dodano 2012-03-06 8:02
moje ciasto drozdzowe-juru
Ja od dawna pieke i jest fantasty czne. Przesiewam 1 kg. maki. Robie zaczyn z 10 dkg drozdzy w pol litrze mleka.Roztapiam 200-250 dobrego masla. Czekam az przestygnie..aparzam 3 dodre garstki rodzynek.Do miski.wbijam 8 zoltek i ucieram z poltorej szklanki cukru. Jak zaczyn.urosnie wlewam go do maki. Dodaje utarte jajka.Wszystko wyrabiam. 1godz 180st
Dodano 2012-03-06 10:18
Drożdżowe
W końcu drożdżowe ciasto udało mi się było bardzo smaczne.Teraz będę piekła do znudzenia.Pychota.
Dodano 2012-03-07 9:28
habi
Bardzo świetny przepis dla amatorów, mała modernizacja przepisu to 180 stopni i ok 45 do 50 min. pod koniec mieszania składników dodać 100 g rodzynek i oczywiście startą skórkę pomarańcza dla lepszego aromatu smacznego życzę
Dodano 2012-03-07 14:58
Niestety
Powinno być napisane, że blacha ma byc mega duża bo użyłam nie małej to całe ciasto mi wypłynęło przy rośnięciu ;/
Dodano 2012-03-14 13:08
drożdżowe i udało się.
jestem bardzo zadowolona
dziękuję za ten przepis
ciasto drożdżowe sypane
po raz pierwszy upiekłam ciastodrożdżowe i udało się.
jestem bardzo zadowolona
dziękuję za ten przepis
Dodano 2012-03-18 19:25
Tytul
ciasto fajne,zawsze sie udaje,ale ja wole robic ciasta z trzecim stopniem trudnosci,zwykle mi sie udaja i to mi sprawia satysfakcje.Sypana drozdzowke tez pieke.Przepis fajny i zawsze sie udaje.
Dodano 2012-03-18 19:43
Tytul
Za słodkie i za długo się piecze. Zrobiłam po swojemu i piekłam w elektrycznym piekarniku i wyszło genialne.
Dodano 2012-03-19 13:14
ciekawa
czy dodając mrożone owoce trzeba je najpierw wcześniej rozmrozić? czy układać zamrożone?
Dodano 2012-03-19 13:38
drożdżówka
robię to ciasto z jagodami i nigdy wczesniej ich nie rozmrażam! Tylko by się rozciapkały i puściły sok, w piekarniku sie na pewno rozmrożą
Dodano 2012-03-19 16:43
DROŻDŻOWE "DELICJE&qu
Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika i.... zajadam już trzeci kawałek - jest wyśmienite, puszyste i pachnące. Robiłam z mrożonymi jagodami i piekłam z termoobiegiem 55 minut w 180 stopniach. Polecam ten przepis. Wyrazy szacunku i podziękowania dla Pani Ewy. Pozdrawiam
Dodano 2012-03-20 20:44
Tytul
moja mama mawiala:czego sie nie zepsuje,tego sie nie nauczy.Praktyka czyni mistrza.Wyczuj swoj piekarnik,sproboj zmniejszyc temperature,lub jak pali spod ciasta to piecz na dwoch blaszkach[wkladajac jedna w druga]moze wtedy sie nie przypali.,Zycze cierpliwosci i powop
Dodano 2012-03-21 13:06
wyglada bardzo ladnie ,jak smakuje przekonamy sie po ostygnieciu
Tytul
wlasnie zaczynam je piec komentarz pozniejwyglada bardzo ladnie ,jak smakuje przekonamy sie po ostygnieciu
Dodano 2012-03-24 16:28
Tytul
30min w 200stopni bez termoobigu, cukru daje 0,5szkl, a oleju 3/4szkl,do prawdziwej fakt jej brakuje, ale coś za cenę łatwości,ja ją robię bo osobiście nie lubię robić ciast drożdżowych, to jest wyjątek.
Dodano 2012-03-26 15:30
polecam
Tytul
bardzo smaczna, coś dla leniuchów, wg mnie za duzo oleju no i z tą temp. coś nie tak, dobrze że czytalam komentarze bo bym spaliła ciasto, piekłam krócej, ok 45min i zmniejszylam temp do 180.polecam
Dodano 2012-04-01 7:41
REWELACJA !!!!!!
FAKTYCZNIE CIASTO DLA LENIWYCH.jA ZAWSZE CIASTO DROŻDŻOWE SPIE.....m ,WIEC SIE ZA NIE JUŻ NIGDY NIE BRAŁAM. A TU MYŚLE ,CO MI SZKODZI.I MIŁE ZASKOCZENIE !!!! CIASTO REWELACYJNE !!!!! PYCHA !!!! WIELKA BLASZKA ZNIKNĘŁA W MGNIENIU OKA !!!! W KOŃCU DOCENIONO MÓJ KUNSZT KUCHARSKI !!!! DZIĘKUJĘ PANI EWO !!!!
Dodano 2012-04-01 11:27
A piekłam w 170 stopniach ( termoobieg) 45 minut
Polecam to ciasto
Pychotka
ZrobiŁam wczoraj ( dodałam ananasa z puszki ) pięknie wyrosła drożdżówka .A piekłam w 170 stopniach ( termoobieg) 45 minut
Polecam to ciasto
Dodano 2012-05-03 18:53
Drożdżówka sypana.
Przepis łatwy. Jeśli chodzi o pieczenie uważam, że 200 stopni to stanowcz za dużo. Ciasto mocno mi wyrosło, przpalił się wierzch. Trzymałam 50 min, bo po godzinie byłby węgiel. Mimo to środkiem opadło i miałam zakalec. Powodem uważam nagła temperatura. 180 stopni byloby ok. Będę próbować ponownie.
Dodano 2012-05-08 21:29
Margaret
Robilam ta drozdzowke wedlug przepisu i pieklam w 175'C ok 50min, niby wyszla ale gdzies sie kruszyla za mocno i miala w niektorych miejscach zakalec. Mysle ze to przez make bo zle ja zmielil mlynarz. Ale tak to byla dobra tylko dalam mniej cukru bo moj tesc jest chory na Cukrzyce.
Dodano 2012-05-18 21:59
Tytul
Ja własnie pieke ciekawe czy mi wyjdzie bo rowniez jak co niektórzy poraz pierwszy robie ciasto drozdzowe :P
Dodano 2012-05-25 19:41
rewelacja
Doskonala temperatura dla tego ciasta to 150 st termoobieg i piec 45 min wychodzi super mieciutkie i delikatne.. przepis na większa blaszkę...
Dodano 2012-06-03 17:21
Joanna
A mi zakalec wyszedł. Tak jakby kruszonka "za ciężka" ... W smaku super tylko co zrobić żeby nie opadała ??????
Dodano 2012-06-15 19:55
Tytul
jest super ale mi tez chyba od kruszonki opada w niektorych miejscach
Dodano 2012-07-01 9:23
Tytul
Nareszcie po latach prób upieczenia dobrego ciasta udało się, przepis jest genialny, jedynie trzeba piec w niższej temp. niż podana.
Dodano 2012-07-09 0:19
Smaczne ciasto
Jeżeli chodzi o pieczenie, to w zupełności wystarczy 180 stopni i ok. 45 min. W przeciwnym razie się spali... Mattias
Dodano 2012-07-12 16:58
drozdzowka sypana
super przepis.wlasnie robie ciasto w tej chwili.oprocz cukru wanilliowego mozna dodac plynnej wanilli.
Dodano 2012-07-13 14:09
Tytul
też piekłam już 4 razy. Z jagodami. Trochę inna niż tradycyjnie wyrabiana drożdzówka ale jakże prosta i nie pracochłonna.Coś za coś. Inna ale też dobra
Dodano 2012-11-17 11:35
Proszę o szybką odpowiedź.
Blacha do ciasta
Mam pytanie jakie wymiary muszą być do ciasta żeby się nie wylało ?Proszę o szybką odpowiedź.
Dodano 2012-11-17 14:56
drożdżówka
wymiary blachy prostokątnej to około 25x35 cm (może być też mniejsza 20x30 cm)
Dodano 2012-12-11 17:11
Tytul
pieklam wielokrotnie w tem 180 st przez 50 min szybkie i latwe wykonanie
Dodano 2013-02-27 18:19
ewa
właśnie je robię czytam te wasze komentarze i niektóre inforacje są przydatne stwierdzę później jakie wyjdzie
Dodano 2013-05-31 21:33
drożdżówka
W smaku super,ale za długo piekłam - 40min w 170 stopniach, po 30 min mogłam wyłączyć i byłaby idealna
Dodano 2014-01-12 12:13
drożdżówka ra mikseremobio
B. fajny przepis ale poco czekać, ja robie rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka, gdy rozczyn urośnie jajka ubijam z cukrami, dodaje rozpusczona margaryne i na zmiane dodaje make, rozczyn ok. 0,5l mleka, na koniec 3 łyżki oliwy i wszystko miksuje do blaszki przekładam, na wierzch kruszonke i do piekarnika na ok. 50 min w ok 170 st. sprawdzam patyczkiem polecam
Dodano 2014-04-05 21:41
Pieke i pieke
to niesamowita ciasto zawsze wychodzi i schodzi tak szybko , ze znowu musze piec ) najlepsze ciasto włoskich babek drozdżowych może sie schować mniami, DZIEKUJEDodaj komentarz