Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 50 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Farsz:
500 gramów pieczarek /ostateczna ilość farszu zależy od zawartości wody w pieczarkach/
125 ml słodkiej śmietany może być kremówka 30%
2 średnie cebule
1 płaska łyżka mąki
1 żółtko
do smaku pieprz i sól
olej do smażenia


Składniki na ciasto
650 gramów mąki
250 gramów masła
125 ml kwaśnej śmietany
50 gramów świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
3 średnie jajka
2 szczypty soli
1 białko do posmarowania

Sposób wykonania:

Kruche paszteciki z pieczarkami to pyszna potrawa wigilijna. Są idealne do czerwonego barszczu. Szybkie i proste w zrobieniu.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kroimy w kostkę pieczarki i dodajemy do smażącej się cebulki. Podsmażamy do czasu, aż wyparuje sok z pieczarek. Oprószamy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i 1 żółtko. Wlewamy to do smażących się, odparowanych pieczarek i smażymy razem. Gdy powstały farsz zgęstnieje, zestawiamy z ognia.
Rozcieramy drożdże z cukrem i odstawiamy, by zrobiły się płynne.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Wrzucamy chłodne masło i rozcieramy by nie było grudek. Wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, drożdże i ugniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat/prostokąt i kroimy na pasy o szerokości 12 - 15 cm. Na pasy rozwałkowanego ciasta nakładamy równomiernie farsz i zwijamy w cienki rulon. Rulony lekko spłaszczamy i smarujemy białkiem.

Za pomocą noża obtoczonego w mące, tępą stroną robimy dla ozdoby wzór kraty. Następnie przekrajamy rulony ukośnie co 8-10 cm, by powstały drożdżowe paszteciki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i pieczemy przy włączonym termoobiegu przez około 25 minut do czasu aż będą rumiane.

Z podanych składników powinno wyjść około 30 pasztecików w zależności jakiej wielkości zrobimy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


A skąd
u nas matiasy, skoro to śledzie sezonowe?...
| 2022-05-20 6:26 |

Prosty przepis, efekt smak
Super wyszło!
Przepisy Pani Ewy zawsze można polecić....
| 2022-01-24 11:43 |

Tytul
Szarlotka pyszna, koniecznie tylko połowa cukru z przepisu i nie odciskac soku jabłkowego, bo pozostanie sucha mąka tu ...
| 2022-01-16 14:51 |

Sałatka z ogórków
Smaki muszą się przegryźć. To jest sałątka do odłożenia w piwnicy i otworzenia zimą :)...
| 2021-09-30 20:08 |

Tytul
robiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu wydaje sie za dużo octu, próbowałam dziś a możne muszą sie przegryźć smaki ...
| 2021-08-11 21:32 |

Krystyna
Placki ziemniaczane z tego przepisu to mistrzostwo świata! Dodałam wszystkie składniki. Już wiem co znaczy powiedzenie "...
| 2021-05-20 11:47 |

jaki szczypiorek?
wolałbym posiekany :)...
| 2020-12-20 20:27 |

nerwusek76
ciasto przepyszne...ale ja da dałam 1 kg jabłek...
| 2020-11-08 18:39 |