Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

200 gramów wędzonej makreli /podana waga dotyczy ryby bez ości i skóry/
100 gramów ryżu /po ugotowaniu powinno ważyć około 200 gramów/
5 pieczarek
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju kukurydzianego
100 gramów koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta cukru, sól i pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania:

Zdrowszy od puszkowego, domowy paprykarz szczeciński. Obecnie kupny paprykarz niczym nie przypomina tego sprzed lat, dlatego warto zrobić swój domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty, w parę chwil zrobimy przysmak z dzieciństwa.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku lub patelni. Zcieramy na dużych oczkach marchewkę oraz pieczarki i wsypujemy do zeszklonej cebulki. Dorzucamy ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Wyrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszając smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy z ognia.

Oczyszczamy wędzoną makrelę ze skóry i ości i wraz z ugotowanym ryżem smażymy na patelni mieszając. Gdy makrela rozdrobni się, zdejmujemy z ognia. Dodajemy smażone przedtem warzywa wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
Zamiast ryżu można użyć kaszy pęczak. Na koniec doprawiamy jeszcze przyprawami indywidualnie do smaku. Ostudzony paprykarz wkładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |

Babka piaskowa
Polecam krótszy czas pieczenia. Ponadto za sucha i za słodka . Masa bardzo gęsta brakuje mleka lub śmietany ....
| 2022-11-11 10:50 |

cytrynówka jak u mojej bab
Szukałam tego przepisu wiele lat i wreszcie znalazła, Ciasto jest przepyszne, wilgotne i smakuje tak jak zapamiętałam z ...
| 2022-09-18 14:53 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |