Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

200 gramów wędzonej makreli /podana waga dotyczy ryby bez ości i skóry/
100 gramów ryżu /po ugotowaniu powinno ważyć około 200 gramów/
5 pieczarek
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju kukurydzianego
100 gramów koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta cukru, sól i pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania:

Zdrowszy od puszkowego, domowy paprykarz szczeciński. Obecnie kupny paprykarz niczym nie przypomina tego sprzed lat, dlatego warto zrobić swój domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty, w parę chwil zrobimy przysmak z dzieciństwa.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.
Kroimy drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku lub patelni. Zcieramy na dużych oczkach marchewkę oraz pieczarki i wsypujemy do zeszklonej cebulki. Dorzucamy ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Wyrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszając smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy z ognia.

Oczyszczamy wędzoną makrelę ze skóry i ości i wraz z ugotowanym ryżem smażymy na patelni mieszając. Gdy makrela rozdrobni się, zdejmujemy z ognia. Dodajemy smażone przedtem warzywa wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.
Zamiast ryżu można użyć kaszy pęczak. Na koniec doprawiamy jeszcze przyprawami indywidualnie do smaku. Ostudzony paprykarz wkładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


A skąd
u nas matiasy, skoro to śledzie sezonowe?...
| 2022-05-20 6:26 |

Prosty przepis, efekt smak
Super wyszło!
Przepisy Pani Ewy zawsze można polecić....
| 2022-01-24 11:43 |

Tytul
Szarlotka pyszna, koniecznie tylko połowa cukru z przepisu i nie odciskac soku jabłkowego, bo pozostanie sucha mąka tu ...
| 2022-01-16 14:51 |

Sałatka z ogórków
Smaki muszą się przegryźć. To jest sałątka do odłożenia w piwnicy i otworzenia zimą :)...
| 2021-09-30 20:08 |

Tytul
robiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu wydaje sie za dużo octu, próbowałam dziś a możne muszą sie przegryźć smaki ...
| 2021-08-11 21:32 |

Krystyna
Placki ziemniaczane z tego przepisu to mistrzostwo świata! Dodałam wszystkie składniki. Już wiem co znaczy powiedzenie "...
| 2021-05-20 11:47 |

jaki szczypiorek?
wolałbym posiekany :)...
| 2020-12-20 20:27 |

nerwusek76
ciasto przepyszne...ale ja da dałam 1 kg jabłek...
| 2020-11-08 18:39 |