Strona główna >> Dania główne
Rolada ze szpinakiem i łososiem to królowa wśród przystawek na imprezy. Przepięknie wygląda, jest delikatna, rozpływa się w ustach. Nikt się jej nie oprze. Obieramy i rozgniatamy 4 ząbki c . . .
Oskrobanego i wyprawionego karpia kroimy na dzwonka. Przyprawiamy przyprawą do ryb. W naczyniu ognioodpornym dusimy cebulę pokrojoną w talarki, grzyby moczymy wcześniej. Do lekko pod . . .
Pokrojoną w kostkę: cebulę, papryczkę chili i czosnek smażymy na patelni. Następnie wrzucamy do tego pokrojoną w kostkę marchewkę i selera i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Ziem . . .
Margarynę 250g, 4 łyżki kakao, 2 szklanki cukru, pół olejku rumowego lub arakowego i pół szklanki wody – zagotować w garnku, po czym odlać pół szklanki z przeznaczeniem na polewę, a . . .
Ubić 6 białek dodać 6 łyżek cukru i ubić na sztywno. Ubić 6 żółtek na puch i dodać do ubitych białek z cukrem i delikatnie mieszając łyżką połączyć na gładką masę, dodawać stopniowo maki w . . .
Jaja zmiksować z cukrem dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia i sodę i wszystko zmiksować. Piec ok 40 min. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.Spód nasączyć herbatą i posmarować bu . . .
Kompot z suszonych owoców na Wigilię! Owoce płuczemy , umieszczamy w garnku i zalewamy filtrowaną wodą, i pozostawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy w tej samej wodzie na wolnym ogn . . .
Parówki obieramy z foli i przekrajamy na 4 części nie do końca z obu stron. Cebule kroimy w średnią kostkę, a pieczarki w nieco grubszą. Całość smażymy osobno na patelni i wrzucamy do g . . .