Strona główna >> Dania główne
Kapustę myjemy i cienko szatkujemy, cebulę siekamy w drobną kostkę, brzoskwinie kroimy w troszkę większą kostkę niż cebulę. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, polewamy sokiem . . .
Ciasteczka migdałowe na Święta Bożego Narodzenia. Sprawdzony i szybki w wykonaniu przepis. Wszystkie składniki zagnieść i formować małe kuleczki wielkości laskowego orzecha. Ciasteczka . . .
Apetyczna i szybka w wykonaniu szynka w galarecie. Jajka obieramy ze skorupek, każde kroimy na 4 cząstki, podobnie jak ogórki. Szparagi i groszek odcedzamy. Paprykę oczyszczamy z nasionek . . .
Roztapiamy tłuszcz, odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, gdy są ubite dodajemy cukier, proszek do pieczenia,mak i dalej ubijamy. Następnie dodajemy m . . .
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać posiekane ząbki czosnku oraz szpinak (rozmrożony), dusić 20 minut. Następnie dodać ser topiony oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Na . . .
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, zaś jajka na twardo, po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę cebule i przekrojone na pół śliwki. Ogórk . . .
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Skrzydełka opanierować w soli i pieprzu z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Warzywa pokroić w słupki. Ryż suchy (nie gotowany) wyłożyć na blachę, na to . . .
Zakwas na żurek Ewy Wachowicz. Płatki owsiane wsypujemy do glinianego naczynia, dodajemy mąkę oraz czosnek, wszystkie te składniki zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy naczynie ściereczka i o . . .