Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 jajka
15 dag cukru
12,5 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
posiekane migdały
gruby cukier np.brązowy

krem:
0,5 litra mleka
1 budyń waniliowy
300 g masła
200 g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
1 całe jajko
2 żółtka

Sposób wykonania:

Ciasto użądlenie pszczoły jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę, do masy dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, ciasto posypujemy migdałami i cukrem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 35 minut. Studzimy.
Krem: w niepełnej szklance mleka mieszamy budyń, cukier, jajko i żółtka, natomiast pozostałe mleko gotujemy. Gdy zawrze wlewamy je do masy jajecznej (nie na odwrót gdyż masa może się zwarzyć) i wstawiamy na moment na niewielki ogień aż masa zgęstnieje. Masę należy stale mieszać i uważać by się nie zagotowała. Gdy zgęstnieje studzimy ją w kąpieli wodnej.
Masło miksujemy aż zbieleje dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy budyń i ucieramy aż składniki się połączą. Gotowym kremem przekładamy ciasto, odstawiamy aż dobrze stężeje.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [8]



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-26 9:10

Tytul

Bardzo dobre ciasto i łatwe do przygotowania polecam u?miech pozdrawiam serdecznie



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 12:29

Tytul

ciasto-pychotka-dziekuje bardzo-mniammmmmmmm



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-18 11:51

uzadlenie

zabraklo pszczoly,niemieckie ciasto
ma na wierzchu chrupiaca skorupke
i lekki posmak miodu.
Lyzke miodu mieszam z lyzka goracej
wody i lukruje po wierzchu.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-18 17:03

te przepisy wc ale n ie są

a skąd mam wiedzieć ile dodać cukru i migdałów jeżeli nie jest to napisane! Co mam dodawać na oko?!



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-18 17:14

skruszona

Muszę przeprosić. Nie zauważylam, że ilość cukru byla na samej górze listy składników. Zmyliło mnie to jaki rodzaj cukru trzeba użyć. Jeszcze raz przepraszam.Ciasto wyszło przepyszne Uzdolniona genialny pomysł z dodaniem miodu na wierzch ciasta:]



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-21 13:13

ciasto Soni Polakowski

[2012-12-19 18:34:57] polakowski andrzej: przepis na ciasto z prazonym slonecznikiem upiec ciemny biszkopt z 8 jajek przeciac na pol , pol kostki masla pol szklanki cukru ,jedna lyzka mleka to wszystko zagotowac na malym ogniu. dodac oluskany slonecznik 200 g wymieszac i zdjac z ognia. ten slonecznik wylozyc na blaszce z papierem do pieczenia piec w temp. 180 stopni okolo 20 minut nie spalic...potem jak ten slonecznik sie ostudzi trzeba go pokruszyc . mleko skondensowane slodzone w puszce ok 250g gotowac ok. 3 godziny. jedna czesc biszkoptu posmarowac cienko dzemem pol litra smietany ubic polozyc na marmolade i przykryc drugim biszkoptem. ugotowane mleko skondensowane ipol kostki masla zmiksowac polozyc na gore i posypac pokruszonym slonecznikiem .......... smacznego!!!!!!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-22 20:29

do uzadlenie

masz rację zabrakło pszczoły-czyli miodu polanego po płatkach migdała wcześniej podpieczonych na patelni aby uzyskac chrupkość kolor ismak



Przepisów
Od
Dodano 2016-04-22 15:41

igloglo

pych mniam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |

Tytul
pierogi robie 24.12-mrozone sa ble!...
| 2022-12-09 19:24 |

Tytul
Należy piec w 180oC przy opcji góra-dół. jesli ktoś piecze w tej temperaturze przy termoobiegu na 100% przypali!...
| 2022-12-02 23:12 |

Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |

Babka piaskowa
Polecam krótszy czas pieczenia. Ponadto za sucha i za słodka . Masa bardzo gęsta brakuje mleka lub śmietany ....
| 2022-11-11 10:50 |

cytrynówka jak u mojej bab
Szukałam tego przepisu wiele lat i wreszcie znalazła, Ciasto jest przepyszne, wilgotne i smakuje tak jak zapamiętałam z ...
| 2022-09-18 14:53 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |