Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 12 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Warstwa bezowa:
5 białek
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g orzechów włoskich uprażonych na patelni

Masa budyniowa:
5 żółtek ( z poprzedniego ciasta)
pół litra mleka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Ciasto snickers z programu Ewa gotuje. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, następnie cukier oraz żółtka, mieszamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy łyżką.
Biszkopt wylewamy do blaszki prostokątnej i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Puszkę mleka skondensowanego gotujemy 2 godziny (pilnując by puszkę przykrywała woda).

Z białek ubijamy pianę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, ubijamy, następnie dodajemy obie mąki wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Masę wylewamy na blachę pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka, mąki pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gdy mleko zawrze wlewamy mleko z żółtkami, mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej i ucieramy - do wyczerpania. Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy.
Biszkopt przekrajamy na pół.
Ułożenie ciasta: połowa biszkoptu, 2/3 masy, ciasto bezowe, kajmak, II połowa biszkoptu oraz pozostała masa budyniowa.
Ciasto dekorujemy orzechami włoskimi.
Polecam również ten przepis na ciasto snikers
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [14]



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-27 23:17

Tytul

uwielbiam piec z przepisu Ewy,-smakota...I.W



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-18 12:29

To ciasto jest nieziemskie

Uwielbaim korzystać z przepisów Pani Ewy Wachowicz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 9:21

To chyba nie przepis autor

A czy to ciasto nie pochodzi z przepisów s. Anastazji Pustelnik? Modyfikacje aą naprawdę bardzo bardzo nieznaczne. Zaś ciasto doskonałe



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-25 16:54

Tytul

a mnie ciasta ewy bardzo smakuja



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-25 21:08

Tytul

ale pyszne ciasto



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-15 12:43

Tytul

Siostra Anastazja jak nic... rezszte pozostawie bez komentarza



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-23 9:37

świetne ciasto

naprawde świetne ciasto!! cała moja Rodzina się nim zajada u?miech jedynie co, jesli to ma byc prawdziwy snikers to dodaje na wierzch solone orzeszki ziemne - wtedy to naprawde jest snikers a połaczenie słonego i słodkiego daje świetny efekt u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-07 11:04

Tytul

Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w temperaturze 180 sopni??? Chyba pomyłka, Po 15 minutach jest już czarne



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-28 17:02

Tytul

uwielbiam piec ciasta pani Ewy bardzo mi smakują



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-02 16:02

:D

Pysznee .. Mniam :D Polecamm :D



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 17:23

Tytul

super ciasta ja je lubie jest ok



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-13 13:00

Bez proszku

Upiekłam je w sobotę, tylko pominęłam całkiem proszek do pieczenia- na dobrze ubitych jajkach wyrasta super i biszkopt i beza, rewelacyjne w smaku, wszyscy się zachwycali



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-02 22:14

agnes

Dużo pracy przy przygotowaniach. Pierwszy raz zrobiłam i na pewno nie ostatni. Czas przygotowania zajęło mi dłużej niż 60 min. ale za kolejnym razem na pewno pójdzie mi szybciej. Wyszło pysznie mimo że nie dodałam kakao na końcu w masie budyniowek ;/
Gorąco polecam. Smakowało wszystkim- mnie też. Wczoraj zrobione a dziś już nie ma u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2015-12-24 9:15

Extra ale...

Witam. Ciasto to piękne tylko na święta z powodu czasochłonności. Jest rewelacyjne aczkolwiek robię je troszkę inaczej. Po pierwsze do biszkoptu, masy budyniowej i beżowej dodaje mniej cukru. Sposób przyrządzenia masy budyniowej w przepisie jest błędny gdyż powstają grudy. Wystarczy zagotować mleko z cukrem w 3/4 porcji mleka i na końcu dodać resztę z makami i żółtkami. Polecam rowniez placek po zrobieniu odstawić do lodówki na przynajmniej 24h. I jeszcze jedno ja osobiście nie dodaje kakao do budyniu i mniej do biszkoptu ale to jest tylko kwestia kolorystyki. Smacznego


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Mega ciasto na pierogi
Od kilku lat robię pierogi i uszka według tego przepisu bo to ten najjjjj lepszy przepis jaki próbowałam. Skład :przesia...
| 2022-11-28 18:43 |

Babka piaskowa
Polecam krótszy czas pieczenia. Ponadto za sucha i za słodka . Masa bardzo gęsta brakuje mleka lub śmietany ....
| 2022-11-11 10:50 |

cytrynówka jak u mojej bab
Szukałam tego przepisu wiele lat i wreszcie znalazła, Ciasto jest przepyszne, wilgotne i smakuje tak jak zapamiętałam z ...
| 2022-09-18 14:53 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2022-08-20 15:25 |