Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 tabliczki białej czekolady (pokruszyć)
2 galaretki cytrynowe
200 g wiórków kokosowych
500 ml śmietany 30%
2 opakowania biszkoptów (podłużne języczki)
likier kokosowy do nasączania
migdały prażone (10 minut w 200 stopniach C, w piekarniku)


Sposób wykonania:

Galaretki wsypujemy do miski, zalewamy 2 szklankami wrzątku, rozpuszczamy, dodajemy czekolady (pokruszone), mieszamy do rozpuszczenia (można miskę umieści w kąpieli wodnej) i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy, następnie porcjami dodajemy przestudzone galaretki a na koniec wiórki kokosowe. Odrobinę wiórek należy zostawić do posypania ciasta.
Biszkopty układamy w blaszce, nasączamy je likierem, na nie wykładamy masę. Ciasto dekorujemy wiórkami oraz prażonymi migdałami.
Smacznego! Ciasto schładzamy 2 godziny w lodówce
  • Currently 4.64/5

4.6/5 (11 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [39]



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-26 17:08

Tytul

Pozdrawiam panią Ewę uwielbiam ją i jej kuchnię.[Małgosia]



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-17 13:25

Tytul

6
a.
Witam,Pani Ewo nie wyobrażam sobie aby Pani program miał by łzniknąć,Pani jest wspaniała w prowadzeniu tego programu tak jak przepisy Pani i wykonanie.Nie wyobrażam sobie soboty bez Pani programu,przepisy odrazu próbuje zaraz piekę piernik,a cisto raffaelo kapitane.Pozdrawiam Maria



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-13 11:34

Ciasto rafaello

Witam Pani Ewo!

Pani program jest w prost niezastąpiony. A przepis na ciasto rafaello genialny. Pozdrawiam!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-20 18:19

Tytul

Pani Ewo

bardzo podoba mi się pani program jestem smutna,że nie pokazują pani w soboty i niedziele bo chcę znać inne przepisy tak samo dobre jak ciasto ,,Raffaelo" bylo pyszne. Mniam.u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-21 9:34

Ewa gotuje

Nowe odcinki Ewa gotuje od marca 2012 r . czyli podobnie jak rok temu mamy zimową przerwę w emisji nowych odcinków.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-29 18:19

28-02-12 Lucyna

Pani Ewo jestem pod wrażeniem Pani przepisów,są podane tak przejrzyście,że nawet laik kulinarny da sobie radę,a dekoracja stołu to uczta dla oka



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-31 11:22

Pani Ewo

Różne przepisy czytam ale zawsze w końcu korzystam z Pani które są perfekto bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko ,
ps.rafaelo superrrrrrrrr robiłam szybko się robi a smak niezapomniany



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-01 19:32

Tytul

Pani Ewo Pani przepisy są rewelacyjne.Dzisiaj bede robic
ciasto Rafaello ale mam problem
odnoscie wielkosci foremki gdyby
Pani mogla w przyszlosci podawac
rozmiar.
Serdecznie pozdrawiam Viola



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-01 19:55

Tytul

Tak około 20 x 30 cm. Tak aby 2 języczki biszkoptowe zmieściły się obok siebie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 14:12

Tytul

Uwielbiam ten program. Pozdrawiamu?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 15:12

witam Ewcia

najlepsze ciasto jakie jadłam rodzine witam tylko tym:D



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 16:09

Tytul

witam dziękuję za ten przepis ,jest niesamowity ...pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-20 13:04

Tytul

witam mam pytanie ukladamy ciastka i wykładamy na nie masę a póżniej znowu biszkopty czy już nie pozdrawiam

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-04-21 13:50

rafaello

skoro nie pisze, że układamy to nie układamy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-28 19:32

Tytul

Witam mam pytanko,a tą czekolade ma się rospuścić w galarecie,pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-28 21:43

Ciacho

Tak czekolada ma się rozpuścić w gorącej galaretce.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-01 19:47

Tytul

Witam Pani Ewo!
Ostatnio robiłam Rafaelo bardzo udany przepis wszystkim smakowało to ciasto. Inne przepisy też są bardzo dobre.Bardzo lubię oglądać Pani programy. Pozdrawiam Basia.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-27 4:58

uwielbiane

jest to deser który robię conajmiej 2 razy w tygodniu dla wszystkich znajomych.Uwielbiamy go



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-14 12:40

Tytul

czy galeretke z czekaladą mieszamy ze śmietaną

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-06-14 19:48

Tytul

dokładnie



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-06 9:47

Biszkopty

Czy biszkopty kładzie się tylko na spód czy przekłada nim rowniez ciasto w srodku?

Jak dla mnie zbyt słodkie, moze to kwestia doboru galaretki i czekolady?

Fajnym sposobem na to ciasto na upały takie jak dziś jest schłodzić je przez godzine-dwie w zamrazarce. Ciasto wydaje sie mniej słodkie. Przetestowałam na jednym kawałku.
Druga kwestia- jezeli nie macie likieru mozecie wykorzystac mocno zaparzoną wystudzoną kawet- fajnie sie komponuje z kokosem. Tylko wtedy trzeba zostawic na dluzej zeby spod sie sciał- u mnie po nocy było idealne

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-08-06 16:17

ciasto rafaello

biszkopty kładzie się na sod ciasta.
Słodkość to kwestia bardzo indywidualna - ja akurat za takim przepadam u?miech, jeden kawałek i czuję się zaspokojona u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-06 21:11

Tytul

Dzięki. W najblkizszym czasie bede testowała wersje przekładaną- biszkopty lekko nasączone kawą/krem/biszkopty/krem. Dam znac co z tego wyszło bo powiem szczerze spód kawowy z lekką goryczą kawy w połaczeniu z tym słodkim kremem bardzo mi przypadł do gustuu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-24 13:29

Tytul

Niestety smietana sie zwazyl przy dodawaniu galaretki. Czy galaretka powinna byc jeszcze plynna czy juz scieta? Jak ja dodac, aby wszystko sie nie zwazylo?



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-01 9:16

Dobre ciasto

bardzo mi smatowało



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-03 19:11

Dot Smietana sie scieła

Witaj. Na mój gust galretka była za mało przestudzona. Galaretka musi byc płynna ewentualnie lekko scieta. Jak wymieszasz scieta galaretke "skawali się" po wymieszaniu ze smietaną i wątpliwe jest czy cała masa ładnie sie zetnie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-03 19:15

Eksperymenty

Zrobiłam zapowiadany eksperyment przekładając mase jeszcze jedną warstwą biszkoptów. Biszopty nasączyłam mocną kawą. Wyszło fajnie.
Do tego dodałam galaretke brzoskwiniową. Nadal jest słodkie ale tym razem uzyłam innych biszkoptów które koniec końców okazły się słodzone wiec nie mam porównania. Ciasta od wczoraj juz nie ma:P



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-05 18:46

Smolorz

Często wychodzą jej gnioty i zakalce, a ciasta kupowane są w lokalnej cukierni. Taka prawda.



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-05 20:07

Tytul

Tak tak zazdrośniku, a świstak siedzi i zawija w sreberka.



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-08 21:27

oj Smolorz

OJ,OJ ty to masz problemy z pieczeniem i gotowaniem jak tobie nie wychodzi to innym też.



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-08 21:36

super

Pani Ewo oglądać Panią w kuchni to prawdziwa przyjemność. A Pani przepisy są super aż się chce zaraz po programie przystąpić do działania. Może to Pani podejście i miłość do gotowania dodaje mi skrzydeł. Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-18 14:56

Anna

pyszne ciasta

PATKA
PATKA
Przepisów 1
Od 2012-12-01 19:33
Dodano 2012-12-01 19:38

Mam pytanie

ten przepis jest znakomity. tylko gdyby zrobić to innaczej czyli zmienić w ferrero sze. A mianowiecie białą czekoladę zamienic na goszką lub mleczną wiórki kokosowe na pokruszone orzechy laskowe a galaretką na wiśniową? Tylko nie jestem pewna co do tej galaretki może jakaś inna powinna być??



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-01 21:22

Tytul

myślę, że może być całkiem smaczne a galaretka wiśniowa pasuje jak najbardziej



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-20 20:41

super

super



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-10 21:37

Tytul

Ciasto bardzo smaczne, efektywnie wygląda udekorowane migdałami lub orzechami. Serwowane było na moim weselu - wspaniałe najchętniej wybierane przez gości.



Przepisów
Od
Dodano 2013-06-05 9:31

Pyszne

Pryepzsyne ciasto i bardzo latwe.



Przepisów
Od
Dodano 2014-11-23 13:59

Tytul

Bardzo dobre ciasto . Sama zaczęłam gotować pani przepisy choć mam 11 lat.



Przepisów
Od
Dodano 2016-10-24 10:34

Tytul

Zrobiłam wczoraj , przepyszne. Dziękuję za przepis.
Baska z Grudziądza.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |