Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 50 minut Porcji 28 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do żółtek
4 łyżki oleju
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Masa:
1 margaryna Kasia lub masło
szklanka cukru
szklanka mleka
cukier waniliowy
2 jaja

Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
6 śmietanek do kawy
łyżka masła
kieliszek spirytusu
kieliszek rumu


Sposób wykonania:

Przygotowujemy biszkopt: Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy proszek do pieczenia. Wlewamy żółtka oddzielając od białek, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę na końcu dodając szklankę cukru - delikatnie mieszając - dodać 4 łyżki oleju. Wszystko należy starannie wymieszać. (Pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor).
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.

Przygotowanie masy: cukier, mleko i cukier waniliowy zagotowujemy i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy 2 jaja, margarynę lub masło i miksujemy mikserem. Do rondla z wrzącą wodą wstawiamy mniejszy rondelek z pokruszoną gorzką czekoladą - dodajemy śmietanki do kawy, łyżkę masła i mieszając rozpuszczamy na gładką masę czekoladową.

Przekrojony biszkopt można posmarować sztywnymi powidłami domowej roboty lub dżemem z czarnej porzeczki. Następnie smarujemy warstwą kremu, przykrywamy drugą część biszkoptu, na wierzch smarujemy pozostały krem.
Na ostatniej warstwie kremu układamy maczane w alkoholu okrągłe biszkopciki aż do założenia całego wierzchu ciasta.

Biszkopciki polewamy gorącą gorzką czekoladą (można posypać na nią startą białą czekoladę). Całość schładzamy przed podaniem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [3]



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-25 17:25

Tytul

przeprasza ale ta masa to jakaś dziwna,brakuje albo budyniu ,albo mąki



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-30 22:08

Tytul

oczywiście jakiś błąd w tym przepisie wlać szklankę mleka z cukrem do tłuszczu co to będzie???
co to za krem ?



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-14 22:35

Tytul

szczypte soli dodaje się do białek a nie do żółtek a do masy powinien być dodany jeszcze budyń albo mąka ziemniaczana... ktoś przepisując popgubił składniki


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |