Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 65 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

część orzechowa:
10 żółtek
25 dkg cukru pudru
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
25dkg zmielonych orzechów

część migdałowa:
10 białek
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
3 łyżki mielonych biszkoptów
25 dag mielonych migdałów

2 mleczne czekolady
3 łyżki mleka

Do uwagi poniże4j : nigdzie nie jest napisane, że ciasto nie zawiera glutenu! Nie zawiera po prostu mąki w czystej postaci.

Sposób wykonania:

Bardzo ciekawa propozycja na ciasto bez grama maki. Przepis pochodzi z programu Ewa Gotuje.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel mogel.
Kakao wsypujemy do szklanki, zalewamy 3 łyżkami mleka, mieszamy na jednolitą masę, następnie dodajemy do żółtek. Do masy dodajemy orzechy, mieszamy łyżką.
Tortownice smarujemy masłem i wsypujemy bułka tartą. Masę wylewamy na tortownicę, odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy, następnie wyciskamy sok z cytryny oraz dodajemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie, bowiem ciężkie składniki mogą sprawić, że opadnie nam piana w naszej migdałowej bezie.
Piane wykładamy na część orzechową, formując na środku lekki kopczyk (ciasto troszkę opadnie).Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko, mieszamy. Polewamy nią przestudzone ciasto.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [9]




Przepisów
Od
Dodano 2011-04-07 9:34

ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe bez grama mąki? - a 3 łyżki biszkoptów to niby co? Uczuleni na gluten mieliby kłopot.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-27 18:59

Tytul

robilam juz kilka razy te ciasto,jest bardzo proste do przyrzadzenia,a niesamowicie smaczne i delikatne,polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-25 15:54

Tytul

chyba aprobuje



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-05 20:25

orzechowo kokosowe

pyszne



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-14 15:57

Tytul

Tresc komentarza



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-11 16:25

Tytul

w programie telew. podano, żeby piec w 170 stopniach z termoobiegiem, czy to istotna różnica?



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-12 11:13

ciasto

nie ma różnicy. Pieczemy 180 stopni C a jeśli włączamy termoobieg temperaturę zawsze należy obniżyć o 10 stopni, gdyż ciasto szybciej dochodzi



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-23 13:10

Przepis podany przez M. Ku

A znalazłam ten przepis jeszcze u Macka Kuronia w książce.
Aga



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-29 15:43

Wersja bezglutenowa

Wystarczy mielone biszkopty zastąpić bezglutenową bułką tartą - taniej niż z wykorzystaniem biszkoptów bezglutenowych a równie smacznieu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Sałatka z ogórków
Smaki muszą się przegryźć. To jest sałątka do odłożenia w piwnicy i otworzenia zimą :)...
| 2021-09-30 20:08 |

Tytul
robiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu wydaje sie za dużo octu, próbowałam dziś a możne muszą sie przegryźć smaki ...
| 2021-08-11 21:32 |

Krystyna
Placki ziemniaczane z tego przepisu to mistrzostwo świata! Dodałam wszystkie składniki. Już wiem co znaczy powiedzenie "...
| 2021-05-20 11:47 |

jaki szczypiorek?
wolałbym posiekany :)...
| 2020-12-20 20:27 |

nerwusek76
ciasto przepyszne...ale ja da dałam 1 kg jabłek...
| 2020-11-08 18:39 |

Baska
Ewo placki są super. Następnym razem zrobię więcej, bo każdy chciał dokładkę!...
| 2020-10-12 10:59 |

Aga
Robię każdego roku sałatkę z tego przepisu. Z cukinii nie próbowałam, masz rację też sprawdzę. Cukinii w tym roku urodza...
| 2020-09-10 22:08 |

Tytul
pychota - ja nie przepadam za sałatkami a ta naprawdę pasuje do wszystkiego :) i nic nie modyfikujcie - nie ma co zmniej...
| 2020-09-06 16:12 |