Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

250 g masła
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 szklanki cukru
szklanka mleka
5 łyżek kakao
cukier waniliowy
garść prażonych orzechów włoskich
rodzynki
skórka pomarańczowa
szczypta soli
kieliszek rumu

Sposób wykonania:

Masło wrzucamy do garnka, roztapiamy, dodajemy cukier i kakao oraz mleko. Gdy masa nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy. Od masy odlewamy 1/4 część i odstawiamy zaś do reszty dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (porcjami, mieszając by nie zrobiły się grudy). Następnie dodajemy żółtka zaś z białek ubijamy pianę z dodatkiem soli. Ubitą pianę dodajemy do ciasta wraz z bakaliami i dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy w tortownicy przez około 50 60 minut w 180 stopniach C.
Jeszcze gorące nakłuwamy patykiem do szaszłyków i polewamy pozostawioną polewą (polewę wcześniej podgrzewamy i dodajemy do niej rum). Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [30]



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-20 13:16

ambasador

gdzie tym przepisie w składnikach jest ilość kakao



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-25 9:33

Tytul

A moim zdaniem to nie żaden ambasador,tylko murzynek trochę wzbogacony



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-28 16:42

Tytul

Przecież jest podana ilość kakao 5 łyżek.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 19:22

Tytul

czy przed dodaniem żółtek ciasta nie trzeba wystudzić



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 20:40

Ambasador

Można delikatnie przestudzić, byle nie za mocno u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-14 22:11

Gabi

Ciasto jest pyszne robiłam w oststnia sobote a w niedziel już barkowało! Polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 18:47

ambasador?

Jak dla mnie ten ambasador to zwykly murzynek z bakaliami. Nie ma rewelacji chociaz da sie zjesc u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:01

Tytul

uwielbiam to ciasto! wlasnie je robie po raz 2. pierwszy raz zrobilem je w sobote po poludniu i po ik 3 godzinach juz go nie bylo! :D



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:06

PYCHAAAAAA! :D

do tego ciasta polecam orginalne kakao ,,cacao DecoMorreno,,
Nie jest to kakao dle dzieci jak wiekszosc innych. tego kakao uzywal najprawdopodobnie slodki niedzwiadek o imieniu Padinngton u?miechkakao ma na opakowaniu mlyn jakby co. i jest najlepsze do tego ciasta! mmm... pycha!



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:09

pamietajcie!

5 lyzeczek kakao czyli male lyzeczki!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 11:18

MNIAMMM

jakie lyzeczki!!!!!!!!!!! przeciez wyraznie pisze 5 LYZEK !!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 15:35

Ambasador

bardzo pyszne ciastou?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 10:42

paluszki lizac

bardzo mi smakuje to ciasto jest ok tylko ze ja robiłam to ez rodzynek



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 14:28

ambasador

ciasto jest bardzo dobre



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-24 15:19

olga

ciasto dobre udoskonalony murzynek



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 11:54

gość

Czy zamiast rumu można dodać jakiś inny alkohol?? Albo w ogóle pominąć ten skłądnik??

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-02-25 14:37

Ambasador

możemy dodać inny alkohol, możemy też dodać np. odrobinę aromatu rumowy



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 9:29

Tytul

Do takiej ilościa kakao, czyli
5 łyżek trzeba chyba dać
więcej proszku do pieczenia,
bo mnie wyszło trochę za mało
wyrośnięte, czyli albo zmniejszyć kakao, albo więcej proszku do
pieczenia!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 15:28

olga

a mnie wyszedl dosyc wysoki i pieklam go na duzej blaszce i nie umniejszalam ani nie zwiekszalam ilosci skladnikow



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 19:04

Tytul

ja mam ten sam przepis , tylo na wierzch ciasta dodaję 1\2 kg sera ukręconego z jajami -2szt i budyniem i wychodzi z tego przepyszna 'izaura"



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-13 14:31

Tytul

co to za ambasador to przeciez zwykły murzyneku?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-14 3:57

Tytul

TAKI SOBIE!



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-14 10:29

Tytul

Możne to ciasto przekroić na pół i przełozyc kremem karpatkowym lub na bazie mleka w proszku u?miech SMACZNEGO



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-31 12:44

Tytul

własnie takie ciasta lubie piec ,szybkie w wykonaniu ,pyszne a jeżeli chodzi o nazwe to zwał jak zwał



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-07 11:18

Tytul

pyszne szybkie oryginalne



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-14 23:23

smakosz

No Tytul jak jesteś amatorem ciast z proszku,to nic dziwnego,że normalne Ci nie smakują.Gratuluję! To ciasto jest bardzo dobre,należy tylko używać dobrych składników.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-09 15:58

To jest to!

To pyszne ciasto robiła jeszcze moja mama.Pamiętam,że im bylo starsze,tym lepsze.Orzechow nie prażę,nie dodaję rodzynek.Rum z pewnościa.A kakao..im go mniej,tym ciasto jest bardziej wilgotne.Można pofantazjowac z dodatkami,ale bez przesady.Pycha!



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-05 14:33

ad 1 wypowiedzi-. że za du

wg mnie 5 łyżek kakao jest ok! bo wyjdzie popłuczyna niby czekoladowego ciasta, można dodać i więcej albo dodać jeszcze trochę dobrej belgijskie czekolady aby było bardziej czekoladowe...mniam!
Byłam sceptyczna co do gotowania Pani Ewy ale widzowie dopisują i przesyłają fajne przepisy. Trochę czasem szwankuje słownictwo typu "zaglądnęłam" albo "dodam do
robota" Niemniej jednak to co jest b. pozytywne to Pani Ewa używa sztućców do próbowania potraw a nie palców i to jest dużym atutem w porównaniu z "Ugotowanymi"- gdzie obrzydliwie wilizują i podjadają z garnków i z palców uklepując dłońmi bez folii np trufle, pralinki Często zdarza się to restauracjach odwiedzanych przez samą p. M. Gessler



Przepisów
Od
Dodano 2017-03-16 8:45

Ambasador a nie murzynek

To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka, holenderskie kakao i właśnie masło a nie margarynę, co dodawało luksusu. Z racji takich składników ciasto jest cięższe a masa mocno kakaowa, ma postać polewy,co pozwala na przecięcie ciasta i posmarowaniu powstałą czekoladą w
połowie a następnie pomalowaniu wierzchu jak w torcie. Ciasto jest w konsystencji jak dzisiejsze brownie. Bakalie takie jak daktyle, skórka pomarańczowa służyły do dekoracji nadając ekskluzywności. Stąd nazwa ciasta, które było ambasadorem bogatszych domów.



Przepisów
Od
Dodano 2017-04-01 17:17

Murzynek a nie ambasador

To jest typowy murzynek drogie panie.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |

Danka
Czy te 5 łyżek oliwy to olej czy oliwa z oliwek ?...
| 2023-02-07 13:00 |

Tytul
Pyszny,szybki do zrobienia. Piekę co roku od wielu lat👍...
| 2022-12-15 21:54 |

Tytul
Интересная тема!
Вl...
| 2022-12-14 17:32 |