Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta
Dodano 2011-10-25 9:33
Tytul
A moim zdaniem to nie żaden ambasador,tylko murzynek trochę wzbogacony
Dodano 2011-11-14 22:11
Gabi
Ciasto jest pyszne robiłam w oststnia sobote a w niedziel już barkowało! Polecam
Dodano 2011-11-19 18:47 
ambasador?
Jak dla mnie ten ambasador to zwykly murzynek z bakaliami. Nie ma rewelacji chociaz da sie zjesc
Dodano 2011-12-10 14:01
Tytul
uwielbiam to ciasto! wlasnie je robie po raz 2. pierwszy raz zrobilem je w sobote po poludniu i po ik 3 godzinach juz go nie bylo! :D
Dodano 2011-12-10 14:06
Nie jest to kakao dle dzieci jak wiekszosc innych. tego kakao uzywal najprawdopodobnie slodki niedzwiadek o imieniu Padinngton
kakao ma na opakowaniu mlyn jakby co. i jest najlepsze do tego ciasta! mmm... pycha!
PYCHAAAAAA! :D
do tego ciasta polecam orginalne kakao ,,cacao DecoMorreno,,Nie jest to kakao dle dzieci jak wiekszosc innych. tego kakao uzywal najprawdopodobnie slodki niedzwiadek o imieniu Padinngton

Dodano 2012-02-18 11:18
MNIAMMM
jakie lyzeczki!!!!!!!!!!! przeciez wyraznie pisze 5 LYZEK !!!
Dodano 2012-02-19 10:42
paluszki lizac
bardzo mi smakuje to ciasto jest ok tylko ze ja robiłam to ez rodzynek
Dodano 2012-02-25 11:54
gość
Czy zamiast rumu można dodać jakiś inny alkohol?? Albo w ogóle pominąć ten skłądnik??
Dodano 2012-02-25 14:37
Ambasador
możemy dodać inny alkohol, możemy też dodać np. odrobinę aromatu rumowy
Dodano 2012-02-26 9:29
5 łyżek trzeba chyba dać
więcej proszku do pieczenia,
bo mnie wyszło trochę za mało
wyrośnięte, czyli albo zmniejszyć kakao, albo więcej proszku do
pieczenia!!!
Tytul
Do takiej ilościa kakao, czyli5 łyżek trzeba chyba dać
więcej proszku do pieczenia,
bo mnie wyszło trochę za mało
wyrośnięte, czyli albo zmniejszyć kakao, albo więcej proszku do
pieczenia!!!
Dodano 2012-02-26 15:28
olga
a mnie wyszedl dosyc wysoki i pieklam go na duzej blaszce i nie umniejszalam ani nie zwiekszalam ilosci skladnikow
Dodano 2012-02-26 19:04
Tytul
ja mam ten sam przepis , tylo na wierzch ciasta dodaję 1\2 kg sera ukręconego z jajami -2szt i budyniem i wychodzi z tego przepyszna 'izaura"
Dodano 2012-03-14 10:29
SMACZNEGO
Tytul
Możne to ciasto przekroić na pół i przełozyc kremem karpatkowym lub na bazie mleka w proszku
Dodano 2012-03-31 12:44
Tytul
własnie takie ciasta lubie piec ,szybkie w wykonaniu ,pyszne a jeżeli chodzi o nazwe to zwał jak zwał
Dodano 2012-06-14 23:23
smakosz
No Tytul jak jesteś amatorem ciast z proszku,to nic dziwnego,że normalne Ci nie smakują.Gratuluję! To ciasto jest bardzo dobre,należy tylko używać dobrych składników.
Dodano 2013-01-09 15:58
To jest to!
To pyszne ciasto robiła jeszcze moja mama.Pamiętam,że im bylo starsze,tym lepsze.Orzechow nie prażę,nie dodaję rodzynek.Rum z pewnościa.A kakao..im go mniej,tym ciasto jest bardziej wilgotne.Można pofantazjowac z dodatkami,ale bez przesady.Pycha!
Dodano 2013-07-05 14:33
Byłam sceptyczna co do gotowania Pani Ewy ale widzowie dopisują i przesyłają fajne przepisy. Trochę czasem szwankuje słownictwo typu "zaglądnęłam" albo "dodam do
robota" Niemniej jednak to co jest b. pozytywne to Pani Ewa używa sztućców do próbowania potraw a nie palców i to jest dużym atutem w porównaniu z "Ugotowanymi"- gdzie obrzydliwie wilizują i podjadają z garnków i z palców uklepując dłońmi bez folii np trufle, pralinki Często zdarza się to restauracjach odwiedzanych przez samą p. M. Gessler
ad 1 wypowiedzi-. że za du
wg mnie 5 łyżek kakao jest ok! bo wyjdzie popłuczyna niby czekoladowego ciasta, można dodać i więcej albo dodać jeszcze trochę dobrej belgijskie czekolady aby było bardziej czekoladowe...mniam!Byłam sceptyczna co do gotowania Pani Ewy ale widzowie dopisują i przesyłają fajne przepisy. Trochę czasem szwankuje słownictwo typu "zaglądnęłam" albo "dodam do
robota" Niemniej jednak to co jest b. pozytywne to Pani Ewa używa sztućców do próbowania potraw a nie palców i to jest dużym atutem w porównaniu z "Ugotowanymi"- gdzie obrzydliwie wilizują i podjadają z garnków i z palców uklepując dłońmi bez folii np trufle, pralinki Często zdarza się to restauracjach odwiedzanych przez samą p. M. Gessler
Dodano 2017-03-16 8:45
połowie a następnie pomalowaniu wierzchu jak w torcie. Ciasto jest w konsystencji jak dzisiejsze brownie. Bakalie takie jak daktyle, skórka pomarańczowa służyły do dekoracji nadając ekskluzywności. Stąd nazwa ciasta, które było ambasadorem bogatszych domów.
Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka, holenderskie kakao i właśnie masło a nie margarynę, co dodawało luksusu. Z racji takich składników ciasto jest cięższe a masa mocno kakaowa, ma postać polewy,co pozwala na przecięcie ciasta i posmarowaniu powstałą czekoladą wpołowie a następnie pomalowaniu wierzchu jak w torcie. Ciasto jest w konsystencji jak dzisiejsze brownie. Bakalie takie jak daktyle, skórka pomarańczowa służyły do dekoracji nadając ekskluzywności. Stąd nazwa ciasta, które było ambasadorem bogatszych domów.
