Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

250 g masła
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 szklanki cukru
szklanka mleka
5 łyżek kakao
cukier waniliowy
garść prażonych orzechów włoskich
rodzynki
skórka pomarańczowa
szczypta soli
kieliszek rumu

Sposób wykonania:

Masło wrzucamy do garnka, roztapiamy, dodajemy cukier i kakao oraz mleko. Gdy masa nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy. Od masy odlewamy 1/4 część i odstawiamy zaś do reszty dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (porcjami, mieszając by nie zrobiły się grudy). Następnie dodajemy żółtka zaś z białek ubijamy pianę z dodatkiem soli. Ubitą pianę dodajemy do ciasta wraz z bakaliami i dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy w tortownicy przez około 50 60 minut w 180 stopniach C.
Jeszcze gorące nakłuwamy patykiem do szaszłyków i polewamy pozostawioną polewą (polewę wcześniej podgrzewamy i dodajemy do niej rum). Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [30]




Przepisów
Od
Dodano 2011-10-20 13:16

ambasador

gdzie tym przepisie w składnikach jest ilość kakao



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-25 9:33

Tytul

A moim zdaniem to nie żaden ambasador,tylko murzynek trochę wzbogacony



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-28 16:42

Tytul

Przecież jest podana ilość kakao 5 łyżek.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 19:22

Tytul

czy przed dodaniem żółtek ciasta nie trzeba wystudzić



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 20:40

Ambasador

Można delikatnie przestudzić, byle nie za mocno u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-14 22:11

Gabi

Ciasto jest pyszne robiłam w oststnia sobote a w niedziel już barkowało! Polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 18:47

ambasador?

Jak dla mnie ten ambasador to zwykly murzynek z bakaliami. Nie ma rewelacji chociaz da sie zjesc u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:01

Tytul

uwielbiam to ciasto! wlasnie je robie po raz 2. pierwszy raz zrobilem je w sobote po poludniu i po ik 3 godzinach juz go nie bylo! :D



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:06

PYCHAAAAAA! :D

do tego ciasta polecam orginalne kakao ,,cacao DecoMorreno,,
Nie jest to kakao dle dzieci jak wiekszosc innych. tego kakao uzywal najprawdopodobnie slodki niedzwiadek o imieniu Padinngton u?miechkakao ma na opakowaniu mlyn jakby co. i jest najlepsze do tego ciasta! mmm... pycha!



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:09

pamietajcie!

5 lyzeczek kakao czyli male lyzeczki!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 11:18

MNIAMMM

jakie lyzeczki!!!!!!!!!!! przeciez wyraznie pisze 5 LYZEK !!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 15:35

Ambasador

bardzo pyszne ciastou?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 10:42

paluszki lizac

bardzo mi smakuje to ciasto jest ok tylko ze ja robiłam to ez rodzynek



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 14:28

ambasador

ciasto jest bardzo dobre



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-24 15:19

olga

ciasto dobre udoskonalony murzynek



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 11:54

gość

Czy zamiast rumu można dodać jakiś inny alkohol?? Albo w ogóle pominąć ten skłądnik??

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-02-25 14:37

Ambasador

możemy dodać inny alkohol, możemy też dodać np. odrobinę aromatu rumowy



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 9:29

Tytul

Do takiej ilościa kakao, czyli
5 łyżek trzeba chyba dać
więcej proszku do pieczenia,
bo mnie wyszło trochę za mało
wyrośnięte, czyli albo zmniejszyć kakao, albo więcej proszku do
pieczenia!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 15:28

olga

a mnie wyszedl dosyc wysoki i pieklam go na duzej blaszce i nie umniejszalam ani nie zwiekszalam ilosci skladnikow



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-26 19:04

Tytul

ja mam ten sam przepis , tylo na wierzch ciasta dodaję 1\2 kg sera ukręconego z jajami -2szt i budyniem i wychodzi z tego przepyszna 'izaura"



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-13 14:31

Tytul

co to za ambasador to przeciez zwykły murzyneku?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-14 3:57

Tytul

TAKI SOBIE!



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-14 10:29

Tytul

Możne to ciasto przekroić na pół i przełozyc kremem karpatkowym lub na bazie mleka w proszku u?miech SMACZNEGO



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-31 12:44

Tytul

własnie takie ciasta lubie piec ,szybkie w wykonaniu ,pyszne a jeżeli chodzi o nazwe to zwał jak zwał



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-07 11:18

Tytul

pyszne szybkie oryginalne



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-14 23:23

smakosz

No Tytul jak jesteś amatorem ciast z proszku,to nic dziwnego,że normalne Ci nie smakują.Gratuluję! To ciasto jest bardzo dobre,należy tylko używać dobrych składników.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-09 15:58

To jest to!

To pyszne ciasto robiła jeszcze moja mama.Pamiętam,że im bylo starsze,tym lepsze.Orzechow nie prażę,nie dodaję rodzynek.Rum z pewnościa.A kakao..im go mniej,tym ciasto jest bardziej wilgotne.Można pofantazjowac z dodatkami,ale bez przesady.Pycha!



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-05 14:33

ad 1 wypowiedzi-. że za du

wg mnie 5 łyżek kakao jest ok! bo wyjdzie popłuczyna niby czekoladowego ciasta, można dodać i więcej albo dodać jeszcze trochę dobrej belgijskie czekolady aby było bardziej czekoladowe...mniam!
Byłam sceptyczna co do gotowania Pani Ewy ale widzowie dopisują i przesyłają fajne przepisy. Trochę czasem szwankuje słownictwo typu "zaglądnęłam" albo "dodam do
robota" Niemniej jednak to co jest b. pozytywne to Pani Ewa używa sztućców do próbowania potraw a nie palców i to jest dużym atutem w porównaniu z "Ugotowanymi"- gdzie obrzydliwie wilizują i podjadają z garnków i z palców uklepując dłońmi bez folii np trufle, pralinki Często zdarza się to restauracjach odwiedzanych przez samą p. M. Gessler



Przepisów
Od
Dodano 2017-03-16 8:45

Ambasador a nie murzynek

To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka, holenderskie kakao i właśnie masło a nie margarynę, co dodawało luksusu. Z racji takich składników ciasto jest cięższe a masa mocno kakaowa, ma postać polewy,co pozwala na przecięcie ciasta i posmarowaniu powstałą czekoladą w
połowie a następnie pomalowaniu wierzchu jak w torcie. Ciasto jest w konsystencji jak dzisiejsze brownie. Bakalie takie jak daktyle, skórka pomarańczowa służyły do dekoracji nadając ekskluzywności. Stąd nazwa ciasta, które było ambasadorem bogatszych domów.



Przepisów
Od
Dodano 2017-04-01 17:17

Murzynek a nie ambasador

To jest typowy murzynek drogie panie.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
These are actually wonderful idewas in concerning blogging.
You have touched sime fastidious tings here. Any way ...
| 2021-08-13 8:06 |

Tytul
robiłam wczoraj sałatkę z tego przepisu wydaje sie za dużo octu, próbowałam dziś a możne muszą sie przegryźć smaki ...
| 2021-08-11 21:32 |

Krystyna
Placki ziemniaczane z tego przepisu to mistrzostwo świata! Dodałam wszystkie składniki. Już wiem co znaczy powiedzenie "...
| 2021-05-20 11:47 |

jaki szczypiorek?
wolałbym posiekany :)...
| 2020-12-20 20:27 |

nerwusek76
ciasto przepyszne...ale ja da dałam 1 kg jabłek...
| 2020-11-08 18:39 |

Baska
Ewo placki są super. Następnym razem zrobię więcej, bo każdy chciał dokładkę!...
| 2020-10-12 10:59 |

Aga
Robię każdego roku sałatkę z tego przepisu. Z cukinii nie próbowałam, masz rację też sprawdzę. Cukinii w tym roku urodza...
| 2020-09-10 22:08 |

Tytul
pychota - ja nie przepadam za sałatkami a ta naprawdę pasuje do wszystkiego :) i nic nie modyfikujcie - nie ma co zmniej...
| 2020-09-06 16:12 |