Strona główna >> Ciasta

Ciasto kokosowe: z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, następnie utwardzamy j± cukrem, dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem oraz wiórki, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do f . . .

Rogale ¦więtomarcińskie wg przepisu Ewy Wachowicz. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka. Do jajek dodajemy . . .

Spód blachy 40/20 cm wyłożyć krakersami sol± do góry. Z litra mleka odlać szklankę. pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem. w osobnym rondelku zmiksować m±kę, budyń i żółtka wraz z od . . .

Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier, gotujemy aż się rozpu¶ci. Czekoladę łamiemy na małe kawałki dodajemy do wody z cukrem, mieszamy, następnie wrzucamy masło i dalej gotujemy aż si . . .

Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy drożdże oraz wlewamy mleko i olej i tu już nie mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin, po czym dodajemy m±kę i skórkę, mieszamy lecz nie wyrabiamy, odstawiamy . . .

Składniki na ciasto zagnie¶ć jak kruszankę i wyłożyć 3/4 ilo¶ci na blachę, ponakłuwać widelcem i lekko podpiec. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na oczkach. Jak maj± za dużo soku to lekko . . .

Wspaniały piernik na piwie z programu Ewa Gotuje. Piernik możemy upiec już dzi¶ gdyż smakuje wybornie nawet po 4 tygodniach. Masło ucieramy z cukrem dodajemy po żółtku i miksujemy. M±kę ł . . .

Wspaniałe ciasto którego nie może zabrakn±ć na żadne ¶więta - 3 bit bez pieczenia. Blaszkę prostok±tn± a raczej jej spód wykładamy herbatnikami, te smarujemy mas± kajmakow±, przykrywamy d . . .