Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 35 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Spód do pizzy:
100 gramów mąki z ciecierzycy
200 ml wody
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki oregano


Farsz pizzy:
puszka pomidorów lub w sezonie 4 świeże pomidory
150 g sera
średnia cebula
pół papryki czerwonej
kilkanaście oliwek
łyżeczka oregano
łyżka oliwy
ząbek czosnku
bazylia do posypania
oliwa

Sposób wykonania:

Dziś propozycja na pizzę bezglutenową na spodzie z ciecierzycy. Pyszna, chrupiąca, bez ciasta drożdżowego i sera. Wyglądem i smakiem bardzo przypomina klasyczną pizzę. Spód wykonano z mąki z ciecierzycy.


Składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Aby mąka z ciecierzycy rozpuściła się bez grudek, odstawiamy masę na kilkanaście minut i znowu mieszamy. Napuszone ciasto wlewamy na wysmarowaną olejem okrągłą formę o średnicy około 25 cm. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy z termoobiegiem przez 15 - 20 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 230 -250 st. C aż ciasto się zarumieni.

Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone pomidory i razem z cebulką podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i posiekanym czosnkiem. Farsz mieszamy i dusimy do czasu aż soki odparują.

Upieczony spód pizzy wyjmujemy z foremki kładziemy na blaszkę. Smarujemy równomiernie farszem. Na wierzch posypujemy oliwki i pokrojone w paski lub kostkę paprykę. Starkowanym serem posypujemy pizzę dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 200 st. C przez 15 - 20 minut aż całość się zarumieni i ser rozpuści.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |