Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy na Zupy

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

20 dag boczku pokrojonego w kostkę,
4 białe kiełbasy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1 łyżka majeranku,
2 ząbki czosnku i kilka szt. suszonych wymoczonych grzybów.
1 litr zakwasu do żurku wcześniej zrobionego,
0,5 l śmietany kwaśnej
natka pietruszki do dekoracji i jajka gotowane

zakwas:

Sposób wykonania:

Przepis na żurek autorstwa Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
1. Podsmażyć boczek. Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka.
2. Dodać kiełbasę białą.
3. Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem.
4. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby.
5. Zagotować.
6. Przerzucić przez sitko zakwas odcedzić i przetrzeć przez sitko płatki które były w zalewie.
7. Dodać zakwas do garnka(proporcja na 6 szkl. wywaru potrzebna jest 2 szkl. zakwasu.
8. Zagotować i podawać. Posolić ewentualnie.
9. Na koniec dodać śmietany kwaśnej mieszając gotujemy.
10. Nalać żurek do talerza dodać na wierzch resztę boczku podsmażonego i smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]








Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


mniam
Zrobiłam wczoraj, zamiast brzoskwiniowego dałam kiśle cytrynowe i jabłka w kostke :) Wyszło super! ...
| 2016-05-01 6:48 |

igloglo
pych mniam...
| 2016-04-22 15:41 |

Tytul
Ja oczywiście zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. mąki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedną niepełną szkl...
| 2016-04-15 12:09 |

Tytul
Zapomniałam dodać, że babka cud nawet przez tydzien jest leciutka i świeżutka jak puch....
| 2016-04-13 19:02 |

Tytul
Ja dodałam 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze względu na kakao. Dodałam również dżem nektarynkowy własnej rob...
| 2016-04-13 19:01 |

Tytul
Schab pieczony najczęściej nadziewa się śliwką i nie ma w tym nic dziwnego. To suche mięso, które nabiera dzięki temu sm...
| 2016-03-31 9:20 |

Tytul
Na zdjęciu jest schab nadziewany sliwkami.W przepisie nic na ten temat nie ma....
| 2016-03-24 18:41 |

Tytul
najlepsza...
| 2016-03-23 12:12 |
drupal hit counter