Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy na Zupy

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

20 dag boczku pokrojonego w kostkę,
4 białe kiełbasy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1 łyżka majeranku,
2 ząbki czosnku i kilka szt. suszonych wymoczonych grzybów.
1 litr zakwasu do żurku wcześniej zrobionego,
0,5 l śmietany kwaśnej
natka pietruszki do dekoracji i jajka gotowane

zakwas:

Sposób wykonania:

Przepis na żurek autorstwa Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
1. Podsmażyć boczek. Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka.
2. Dodać kiełbasę białą.
3. Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem.
4. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby.
5. Zagotować.
6. Przerzucić przez sitko zakwas odcedzić i przetrzeć przez sitko płatki które były w zalewie.
7. Dodać zakwas do garnka(proporcja na 6 szkl. wywaru potrzebna jest 2 szkl. zakwasu.
8. Zagotować i podawać. Posolić ewentualnie.
9. Na koniec dodać śmietany kwaśnej mieszając gotujemy.
10. Nalać żurek do talerza dodać na wierzch resztę boczku podsmażonego i smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


zalewa
czy 1000 ml wody napewno? a moze jedno 0 za duzo!+ 300ml octu- napewno zalewa za slaba- a moze ? chce je zrobic bo uwiel...
| 2015-08-29 18:14 |

Tytul
Witam. Juz od dziecka to ciasto jest w mojej rodzinie znane. Robione jest ono zwlaszcza na swieta lub z okazji imprez. T...
| 2015-08-26 14:55 |

anna
pizza jest tak cudowna ze robie ją non stop kazdemu smakuje i kazdy prosi mni o przepis.dziękuje...
| 2015-08-12 12:20 |

Tytul
Dobre wyszły...
| 2015-08-11 14:42 |

rewelacja
rowniez robilam :-) zupa pycha,rodzinka sie zajadala :-)...
| 2015-08-09 21:09 |

Tytul
CZY W SŁOIKACH RZEBA DOTAC ZALEWE KURA ZOSTAŁA CZY MAJĄ BYC SAME WARZYWA...
| 2015-08-08 19:46 |

Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |
drupal hit counter