Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
445 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

3 marynowane płaty śledziowe bez skóry
3 średnie ziemniaki
2 cebule /biała i czerwona/
4 ogórki konserwowe
3 buraki
1 średnie jabłko
kilka łyżek majonezu
kilka łyżek jugurtu naturalnego
szczypiorek lub natka pietruszki
łyżeczka octu winnego
łyżeczka cukru
sól i pieprz

Sposób wykonania:

Sałatka śledziowa z buraczkami efektownie wygląda na świątecznym stole. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu.
Umyte buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach. Po ostudzeniu buraki zcieramy na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki kroimy drobno w kostkę. Kroimy w drobną kostkę jabłko, ogórki i cebulę.
Śledzie kroimy w kostkę. Siekamy szczypiorek lub natkę pietruszki. W miseczce mieszamy ze sobą majonez z jogurtem i pieprzem.
Do przeźroczystej miski układamy warstwę śledzi. Rozprowadzamy równomiernie cienką warstwę sosu majonezowego.

Następnie wykładamy wymieszaną ze sobą warstwę z jabłka, ziemniaków, ogórka i cebuli. Rozprowadzamy równomiernie cienką warstwę sosu majonezowego. Na to kładziemy warstwę buraczków wymieszanych z cebulą, cukrem, solą, pieprzem i ocetem winnym. Wierzch sałatki równomiernie pokrywamy warstwą pozostałego sosu mojonezowo-jogurtowego. Posypujemy dla ozdoby posiekaną zieleniną.

PS ilość majonezu i jogurtu zależy od średnicy naczynia, w którym będzie serwowana warstwowa sałatka.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |
drupal hit counter