Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 95 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 całe jajka
pół szklanki cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag orzechów włoskich

Krem:
1 kostka masła
szklanka mleka
pół szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
1 kieliszek spirytusu

bezy do dekoracji
garść orzechów włoskich

Masa kajmakowa:
3/4 kostki masła
gotowa masa kajmakowa
1 kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Pyszny tort orzechowy z programu Ewa Gotuje.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Przesianą mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy wszystkie sypkie produkty i mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. pieczemy w temperaturze 160 stopniach C. przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.

Krem: na mleku gotujemy budyń, studzimy go i ucieramy z masłem, dodajemy cukier puder i spirytus, mieszamy.
Masa kajmakowa: masło ucieramy na puch, dodajemy kajmak i ucieramy, pod koniec wlewamy spirytus i mieszamy.
Na spód przekrojonego ciasta kładziemy masę budyniową, na to kruszymy bezy, przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wierzch i boki ciasta smarujemy masą kajmakową, posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć w piekarniku).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [6]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-24 19:21

Tytul

Często korzystam z przepisow z programu Ewa Gotuje i jestem zadowolona



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 20:20

ciasto mniam

Bardzo mi smakowało te ciasto i polecam innym



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-05 19:50

Tytul

super tort mniam mniam polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-28 16:26

przepisy

piekłam juz kilka razy ciasto marchewkowe z orzechami.Jest pyszne.Inne przepisy równiez zamierzam wypróbować.Dziękuję P.Ewo za wspaniały program.



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-12 23:44

Tytul

Po upieczeniu to ciasto jest wysokie? Mi wyszlo niziutkie. Dlaczego?



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-13 18:41

Tytul

z tego co widać na zdjęciu nie jest wcale takie wysokie. Jak ktoś chce wyższe proponuję wziąć wyższą blaszkę do biszkopta


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |
drupal hit counter