Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 95 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 całe jajka
pół szklanki cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag orzechów włoskich

Krem:
1 kostka masła
szklanka mleka
pół szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
1 kieliszek spirytusu

bezy do dekoracji
garść orzechów włoskich

Masa kajmakowa:
3/4 kostki masła
gotowa masa kajmakowa
1 kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Pyszny tort orzechowy z programu Ewa Gotuje.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Przesianą mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy wszystkie sypkie produkty i mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. pieczemy w temperaturze 160 stopniach C. przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.

Krem: na mleku gotujemy budyń, studzimy go i ucieramy z masłem, dodajemy cukier puder i spirytus, mieszamy.
Masa kajmakowa: masło ucieramy na puch, dodajemy kajmak i ucieramy, pod koniec wlewamy spirytus i mieszamy.
Na spód przekrojonego ciasta kładziemy masę budyniową, na to kruszymy bezy, przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wierzch i boki ciasta smarujemy masą kajmakową, posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć w piekarniku).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [6]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-24 19:21

Tytul

Często korzystam z przepisow z programu Ewa Gotuje i jestem zadowolona



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 20:20

ciasto mniam

Bardzo mi smakowało te ciasto i polecam innym



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-05 19:50

Tytul

super tort mniam mniam polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-28 16:26

przepisy

piekłam juz kilka razy ciasto marchewkowe z orzechami.Jest pyszne.Inne przepisy równiez zamierzam wypróbować.Dziękuję P.Ewo za wspaniały program.



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-12 23:44

Tytul

Po upieczeniu to ciasto jest wysokie? Mi wyszlo niziutkie. Dlaczego?



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-13 18:41

Tytul

z tego co widać na zdjęciu nie jest wcale takie wysokie. Jak ktoś chce wyższe proponuję wziąć wyższą blaszkę do biszkopta


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Ja tu nie widzę żadnej krytyki . Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |

Tytul
sałatka bardzo pyszna dziękuję P Ewo. Lusi...
| 2014-08-26 16:17 |

Pyszne ciasto
Ciasto proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Zmniejszyłem jednak trochę temperaturę piekarnika. Myślę, że ci, któ...
| 2014-08-24 11:22 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |
drupal hit counter