Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
438 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 95 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 całe jajka
pół szklanki cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag orzechów włoskich

Krem:
1 kostka masła
szklanka mleka
pół szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
1 kieliszek spirytusu

bezy do dekoracji
garść orzechów włoskich

Masa kajmakowa:
3/4 kostki masła
gotowa masa kajmakowa
1 kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Pyszny tort orzechowy z programu Ewa Gotuje.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Przesianą mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy wszystkie sypkie produkty i mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. pieczemy w temperaturze 160 stopniach C. przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.

Krem: na mleku gotujemy budyń, studzimy go i ucieramy z masłem, dodajemy cukier puder i spirytus, mieszamy.
Masa kajmakowa: masło ucieramy na puch, dodajemy kajmak i ucieramy, pod koniec wlewamy spirytus i mieszamy.
Na spód przekrojonego ciasta kładziemy masę budyniową, na to kruszymy bezy, przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wierzch i boki ciasta smarujemy masą kajmakową, posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć w piekarniku).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [6]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-24 19:21

Tytul

Często korzystam z przepisow z programu Ewa Gotuje i jestem zadowolona



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 20:20

ciasto mniam

Bardzo mi smakowało te ciasto i polecam innym



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-05 19:50

Tytul

super tort mniam mniam polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-28 16:26

przepisy

piekłam juz kilka razy ciasto marchewkowe z orzechami.Jest pyszne.Inne przepisy równiez zamierzam wypróbować.Dziękuję P.Ewo za wspaniały program.



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-12 23:44

Tytul

Po upieczeniu to ciasto jest wysokie? Mi wyszlo niziutkie. Dlaczego?



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-13 18:41

Tytul

z tego co widać na zdjęciu nie jest wcale takie wysokie. Jak ktoś chce wyższe proponuję wziąć wyższą blaszkę do biszkopta


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |

Tytul
Sos paprykowo-ziołowy rozrobić według opisu na opakowaniu. Sos czosnkowy dodać do smaku według uznania....
| 2016-12-15 18:45 |

pytanie
Chciałam zapytać ile ma byc sosu czosnkwego i czy sos paprykowo-ziołowy dodac w postaci proszku czy rozrobic ?...
| 2016-12-13 23:15 |

Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |
drupal hit counter