Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 95 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

4 całe jajka
pół szklanki cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag orzechów włoskich

Krem:
1 kostka masła
szklanka mleka
pół szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
1 kieliszek spirytusu

bezy do dekoracji
garść orzechów włoskich

Masa kajmakowa:
3/4 kostki masła
gotowa masa kajmakowa
1 kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:

Pyszny tort orzechowy z programu Ewa Gotuje.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Przesianą mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy wszystkie sypkie produkty i mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. pieczemy w temperaturze 160 stopniach C. przez około 45 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.

Krem: na mleku gotujemy budyń, studzimy go i ucieramy z masłem, dodajemy cukier puder i spirytus, mieszamy.
Masa kajmakowa: masło ucieramy na puch, dodajemy kajmak i ucieramy, pod koniec wlewamy spirytus i mieszamy.
Na spód przekrojonego ciasta kładziemy masę budyniową, na to kruszymy bezy, przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wierzch i boki ciasta smarujemy masą kajmakową, posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć w piekarniku).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [6]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-24 19:21

Tytul

Często korzystam z przepisow z programu Ewa Gotuje i jestem zadowolona



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 20:20

ciasto mniam

Bardzo mi smakowało te ciasto i polecam innym



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-05 19:50

Tytul

super tort mniam mniam polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-28 16:26

przepisy

piekłam juz kilka razy ciasto marchewkowe z orzechami.Jest pyszne.Inne przepisy równiez zamierzam wypróbować.Dziękuję P.Ewo za wspaniały program.



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-12 23:44

Tytul

Po upieczeniu to ciasto jest wysokie? Mi wyszlo niziutkie. Dlaczego?



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-13 18:41

Tytul

z tego co widać na zdjęciu nie jest wcale takie wysokie. Jak ktoś chce wyższe proponuję wziąć wyższą blaszkę do biszkopta


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
potrawy wigilijne




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Rewelacja:) robię nieustająco dla dzieci :)
...
| 2014-12-06 11:52 |

odp
w tym przepisie jajka ucieramy całe a więc bez rozdzielania białek i żółtek....
| 2014-12-02 13:39 |

sernik
Proszę powiedzieć, czy jajka do sernika mają byc rozdzielone a białka ubite jak zwykle się to robi? 13 mam urodziny i c...
| 2014-12-01 10:36 |

Tytul
Bardzo dobre ciasto . Sama zaczęłam gotować pani przepisy choć mam 11 lat....
| 2014-11-23 13:59 |

Tytul
cukier kryształ czy cukier puder?...
| 2014-10-29 19:34 |

Tytul
Bardzo smaczna.Robi sie szybciutko.Ja odjelam ilosc cukru a dodalam zurawine:-)))...
| 2014-10-27 8:32 |

Tytul
Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędz...
| 2014-10-22 19:02 |

Tytul
saładka najklepiej smakuje po tygodniu jak się przegryzie ...
| 2014-10-18 22:21 |
drupal hit counter