Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 90 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

- półtora kilograma szynki

marynata do mięsa:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- około 4-5 ząbków polskiego czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- przyprawy : sól i pieprz

Carpaccio buraczane:
3 średnie buraki ugotowane w łupinach
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 szczypty kuminu /ewentualnie kminku/

Sposób wykonania:

Szynka domowa z buraczanym carpaccio Ewy Wachowicz. Szynkę oprószamy solą. Mięso nacieramy czosnkiem. Musztardą smarujemy z obu stron. Tak przygotowaną szynkę marynujemy przez minimum 3 dni. Owijamy mięso zamarynowane folią by zapachy nie przechodziły do lodówki.

Szynka zmienia kolor, w trakcie marynowanie dobrze jest szynkę obrócić by się dobrze zamarynowała.

Do garnka wrzucamy 2 łyżki trocin z drzewa do wędzenia. Na to krateczkę lub 2 warstwy nakłutej widelcem folii aluminiowej.
Osuszone mięso wkładamy do garnka. Trociny zaczną się dymić i tym sposobem domowym sposobem uwędzi się nasz szynka.
Zobacz również: szynka domowa Ewy Wachowicz
Carpaccio:
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę mieszamy z sól i pieprz dodajemy miód.
Dodajemy ocet jabłkowy i pozostałe składniki marynaty.
Na tarce ścieramy buraczki, polewamy je aromatycznym sosem.
Po przygotowaniu powyższych procedur /pani Ewa nie podała dokładnego czasu/ Szynkę wsadzamy do szybkowaru i gotujemy ją przez 20 minut, a w normalnym garnku 1,5 h czyli tyle ile waży w naszym przypadku 1,5 kg mięsa. Gotową szynkę kroimy w plastry, podajemy z carpaccio.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-15 10:20

Odcinek szynka domowa

Który to odcinek jest. Interesuje mnie to domowe wędzenie w garczku


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


zalewa
czy 1000 ml wody napewno? a moze jedno 0 za duzo!+ 300ml octu- napewno zalewa za slaba- a moze ? chce je zrobic bo uwiel...
| 2015-08-29 18:14 |

Tytul
Witam. Juz od dziecka to ciasto jest w mojej rodzinie znane. Robione jest ono zwlaszcza na swieta lub z okazji imprez. T...
| 2015-08-26 14:55 |

anna
pizza jest tak cudowna ze robie ją non stop kazdemu smakuje i kazdy prosi mni o przepis.dziękuje...
| 2015-08-12 12:20 |

Tytul
Dobre wyszły...
| 2015-08-11 14:42 |

rewelacja
rowniez robilam :-) zupa pycha,rodzinka sie zajadala :-)...
| 2015-08-09 21:09 |

Tytul
CZY W SŁOIKACH RZEBA DOTAC ZALEWE KURA ZOSTAŁA CZY MAJĄ BYC SAME WARZYWA...
| 2015-08-08 19:46 |

Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |
drupal hit counter