Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 90 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

- półtora kilograma szynki

marynata do mięsa:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- około 4-5 ząbków polskiego czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- przyprawy : sól i pieprz

Carpaccio buraczane:
3 średnie buraki ugotowane w łupinach
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 szczypty kuminu /ewentualnie kminku/

Sposób wykonania:

Szynka domowa z buraczanym carpaccio Ewy Wachowicz. Szynkę oprószamy solą. Mięso nacieramy czosnkiem. Musztardą smarujemy z obu stron. Tak przygotowaną szynkę marynujemy przez minimum 3 dni. Owijamy mięso zamarynowane folią by zapachy nie przechodziły do lodówki.

Szynka zmienia kolor, w trakcie marynowanie dobrze jest szynkę obrócić by się dobrze zamarynowała.

Do garnka wrzucamy 2 łyżki trocin z drzewa do wędzenia. Na to krateczkę lub 2 warstwy nakłutej widelcem folii aluminiowej.
Osuszone mięso wkładamy do garnka. Trociny zaczną się dymić i tym sposobem domowym sposobem uwędzi się nasz szynka.
Zobacz również: szynka domowa Ewy Wachowicz
Carpaccio:
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę mieszamy z sól i pieprz dodajemy miód.
Dodajemy ocet jabłkowy i pozostałe składniki marynaty.
Na tarce ścieramy buraczki, polewamy je aromatycznym sosem.
Po przygotowaniu powyższych procedur /pani Ewa nie podała dokładnego czasu/ Szynkę wsadzamy do szybkowaru i gotujemy ją przez 20 minut, a w normalnym garnku 1,5 h czyli tyle ile waży w naszym przypadku 1,5 kg mięsa. Gotową szynkę kroimy w plastry, podajemy z carpaccio.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-15 10:20

Odcinek szynka domowa

Który to odcinek jest. Interesuje mnie to domowe wędzenie w garczku


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |
drupal hit counter