Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
420 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 90 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

- półtora kilograma szynki

marynata do mięsa:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- około 4-5 ząbków polskiego czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- przyprawy : sól i pieprz

Carpaccio buraczane:
3 średnie buraki ugotowane w łupinach
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 szczypty kuminu /ewentualnie kminku/

Sposób wykonania:

Szynka domowa z buraczanym carpaccio Ewy Wachowicz. Szynkę oprószamy solą. Mięso nacieramy czosnkiem. Musztardą smarujemy z obu stron. Tak przygotowaną szynkę marynujemy przez minimum 3 dni. Owijamy mięso zamarynowane folią by zapachy nie przechodziły do lodówki.

Szynka zmienia kolor, w trakcie marynowanie dobrze jest szynkę obrócić by się dobrze zamarynowała.

Do garnka wrzucamy 2 łyżki trocin z drzewa do wędzenia. Na to krateczkę lub 2 warstwy nakłutej widelcem folii aluminiowej.
Osuszone mięso wkładamy do garnka. Trociny zaczną się dymić i tym sposobem domowym sposobem uwędzi się nasz szynka.
Zobacz również: szynka domowa Ewy Wachowicz
Carpaccio:
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę mieszamy z sól i pieprz dodajemy miód.
Dodajemy ocet jabłkowy i pozostałe składniki marynaty.
Na tarce ścieramy buraczki, polewamy je aromatycznym sosem.
Po przygotowaniu powyższych procedur /pani Ewa nie podała dokładnego czasu/ Szynkę wsadzamy do szybkowaru i gotujemy ją przez 20 minut, a w normalnym garnku 1,5 h czyli tyle ile waży w naszym przypadku 1,5 kg mięsa. Gotową szynkę kroimy w plastry, podajemy z carpaccio.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-15 10:20

Odcinek szynka domowa

Który to odcinek jest. Interesuje mnie to domowe wędzenie w garczku


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |

Rogale Marcinskie
Dodałam samych orzechów zamiast migdałów bo nie miałam ich akurat w kuchni. Rogale wyszły cudowne. ...
| 2016-11-11 13:33 |

Sałatka z wieloryba
Jest to pierwsza moja stworzona sałatka.Osoby,które miały okazję spróbować,oceniły jako wyśmienita.A sama nazwa zaciekaw...
| 2016-11-04 16:33 |

LidiaFB
Ulubiony murzynek moich dzieci.Polecam...
| 2016-10-31 9:25 |

Limonkowa piramida
Ciasto wygląda przepięknie i oryginalnie...
| 2016-10-30 19:36 |

SylwiaFB
Mmmm pysznosci z dziecinstwa :)))...
| 2016-10-30 14:35 |

Iza
Ciasta kiepsko mi wychodzą ale ta szarlotka jest idealna! Dzięki za przepis, będę z przyjemnością wracała. Na pewno spró...
| 2016-10-29 19:57 |

Tytul
Zrobiłam wczoraj , przepyszne. Dziękuję za przepis.
Baska z Grudziądza....
| 2016-10-24 10:34 |
drupal hit counter