Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 90 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

- półtora kilograma szynki

marynata do mięsa:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- około 4-5 ząbków polskiego czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- przyprawy : sól i pieprz

Carpaccio buraczane:
3 średnie buraki ugotowane w łupinach
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 szczypty kuminu /ewentualnie kminku/

Sposób wykonania:

Szynka domowa z buraczanym carpaccio Ewy Wachowicz. Szynkę oprószamy solą. Mięso nacieramy czosnkiem. Musztardą smarujemy z obu stron. Tak przygotowaną szynkę marynujemy przez minimum 3 dni. Owijamy mięso zamarynowane folią by zapachy nie przechodziły do lodówki.

Szynka zmienia kolor, w trakcie marynowanie dobrze jest szynkę obrócić by się dobrze zamarynowała.

Do garnka wrzucamy 2 łyżki trocin z drzewa do wędzenia. Na to krateczkę lub 2 warstwy nakłutej widelcem folii aluminiowej.
Osuszone mięso wkładamy do garnka. Trociny zaczną się dymić i tym sposobem domowym sposobem uwędzi się nasz szynka.
Zobacz również: szynka domowa Ewy Wachowicz
Carpaccio:
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę mieszamy z sól i pieprz dodajemy miód.
Dodajemy ocet jabłkowy i pozostałe składniki marynaty.
Na tarce ścieramy buraczki, polewamy je aromatycznym sosem.
Po przygotowaniu powyższych procedur /pani Ewa nie podała dokładnego czasu/ Szynkę wsadzamy do szybkowaru i gotujemy ją przez 20 minut, a w normalnym garnku 1,5 h czyli tyle ile waży w naszym przypadku 1,5 kg mięsa. Gotową szynkę kroimy w plastry, podajemy z carpaccio.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2012-11-15 10:20

Odcinek szynka domowa

Który to odcinek jest. Interesuje mnie to domowe wędzenie w garczku


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
pyszna salatka naprawde polecam...
| 2014-07-24 12:15 |

ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |

Tytul
A kiedy pastwryzować odrazu, czy na drugi dzień, a może jak ukisną? proszę bardzo o odpowiedz....
| 2014-07-09 20:30 |

tytul
=...
| 2014-06-25 21:32 |

krysia.T
rewelacja...
| 2014-05-08 16:33 |

Tytul
pychotkaaaa Pani Ewo!!!!...
| 2014-05-03 19:10 |
drupal hit counter