Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje. 407 sprawdzonych przepisów. Wypróbuj sprawdzone receptury Ewy Wachowicz.





Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 50 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru

masa jabłkowa:
2,5kg kwaśnych jabłek (dobra jest odmiana szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Oraz:
150g masła

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach, lekko odciskamy sok, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kaszą manną i cukrem, po wymieszaniu dzielimy na 3 równe części.
Formę do ciasta o wymiarach około 25x35 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą.
Na spód foremki sypiemy 1 częśc wymieszanych suchych składników. Na ta warstwę kładziemy połowę jabłek, przysypujemy warstwą suchą, na to jabłka i warstwe suchą na którą kładziemy płaty masła (ścinamy je za pomocą noża i układamy tak by przykryły całe ciasto).
Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stoapnich C.
Jest pyszne i proste!

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [11]




Przepisów
Od
Dodano 2012-03-29 11:38

Tytul

pychota, polecam, ja mam przepis tylko na tortownice ale i z tego przepisu skorzystam, bo bedzie wiecej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-29 20:03

monika

szarlotka mojego dzieciństwa , lata '90 u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-13 8:43

termobieg ???

pieczemy góa- dół czy termobieg ?

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-04-13 18:43

szarlotka

ja wszystkie ciasta piekę w termoobiegu



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-15 21:33

Tytul

mi nie smakowala, lepsza normalna z jajkami



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-28 7:53

Tytul

Taką szarlotkę piekła moja mama.Ciesze się że znalazłam ten przepis po tylu latach.Cudowny smak dziecinstwa.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-06 16:14

szarlotka sypana

Zrobiłam i muszę powiedzieć, że było okropne. Szkoda składników.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-07 19:34

Tytul

jest super i na gorąco i na zimno....u nas robi furore...polecam jest szybka i baaaardzo smaczna.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-21 19:45

Świetna

Świetna szarlotka, choć po dwóch próbach zmniejszyłam ilość cukru do 3/4 szklanki na całość i teraz jest super.



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-04 0:31

Tytul

ja jutro też robie tą szarlotke ?art



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-24 18:36

Tytul

pyszna


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Ja gotuje tradycyjna krzonówke sułkowicką, nauczyła mnie teściowa. Gotuje ja na niesie wędzonym, kościach wędzonych i se...
| 2014-04-19 15:05 |

Rewelacja!!
Jest już w piekarniku!! Robię go już drugi raz. Za pierwszym razem wyszedl super, nie doczekał dnia następnego-rodzinka ...
| 2014-04-18 22:50 |

tytul
=...
| 2014-04-14 13:47 |

tytul
=...
| 2014-04-10 14:40 |

Tytul
Przepyszne jak mojej mamy
...
| 2014-04-09 12:48 |

Pieke i pieke
to niesamowita ciasto zawsze wychodzi i schodzi tak szybko , ze znowu musze piec ;)) najlepsze ciasto włoskich babek dro...
| 2014-04-05 21:41 |

Tytul
Właśnie robię tą pizzę. Napewno znowu będzie poszła bo już ras ją robiłam i była super.
Pozdrawiam serdecznie...
| 2014-04-05 16:40 |

Pycha
Ten przeis jest prosty i zarazem smaczny polecam :)...
| 2014-03-29 12:59 |
drupal hit counter