Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
443 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 50 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru

masa jabłkowa:
2,5kg kwaśnych jabłek (dobra jest odmiana szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Oraz:
150g masła

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach, lekko odciskamy sok, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kaszą manną i cukrem, po wymieszaniu dzielimy na 3 równe części.
Formę do ciasta o wymiarach około 25x35 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą.
Na spód foremki sypiemy 1 częśc wymieszanych suchych składników. Na ta warstwę kładziemy połowę jabłek, przysypujemy warstwą suchą, na to jabłka i warstwe suchą na którą kładziemy płaty masła (ścinamy je za pomocą noża i układamy tak by przykryły całe ciasto).
Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stoapnich C.
Jest pyszne i proste!

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [12]




Przepisów
Od
Dodano 2012-03-29 11:38

Tytul

pychota, polecam, ja mam przepis tylko na tortownice ale i z tego przepisu skorzystam, bo bedzie wiecej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-29 20:03

monika

szarlotka mojego dzieciństwa , lata '90 u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-13 8:43

termobieg ???

pieczemy góa- dół czy termobieg ?

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-04-13 18:43

szarlotka

ja wszystkie ciasta piekę w termoobiegu



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-15 21:33

Tytul

mi nie smakowala, lepsza normalna z jajkami



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-28 7:53

Tytul

Taką szarlotkę piekła moja mama.Ciesze się że znalazłam ten przepis po tylu latach.Cudowny smak dziecinstwa.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-06 16:14

szarlotka sypana

Zrobiłam i muszę powiedzieć, że było okropne. Szkoda składników.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-07 19:34

Tytul

jest super i na gorąco i na zimno....u nas robi furore...polecam jest szybka i baaaardzo smaczna.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-21 19:45

Świetna

Świetna szarlotka, choć po dwóch próbach zmniejszyłam ilość cukru do 3/4 szklanki na całość i teraz jest super.



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-04 0:31

Tytul

ja jutro też robie tą szarlotke ?art



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-24 18:36

Tytul

pyszna



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-27 8:32

Tytul

Bardzo smaczna.Robi sie szybciutko.Ja odjelam ilosc cukru a dodalam zurawineu?miech))


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |
drupal hit counter