Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
451 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 kg płatów śledziowych
śliwki suszone
1 duża cebula

Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
3 łyżki koncentratu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 ziaren ziela ang.
2 listki laurowe

Sposób wykonania:

Ciekawy pomysł na przełamanie słonego smaku śledzi za sprawą suszonej śliwki. Potrawa apetycznie wygląda i świetnie smakuje. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od stopnie ich słoności. Możemy przyjąć że od 30 minut do kilku godzin. Po wymoczeniu z soli śledzie osączamy z wody. Na każdy płat śledzia kładziemy suszoną śliwkę, po czym zawijamy całość w rulonik. Przekuwamy wykałaczką, aby całość się nie rozleciała. Każdy rulonik kroimy przekrajamy na pół i przekładamy do przeźroczystej salaterki lub słoika.

Zalewa:
Kroimy cebulę w piórka i szklimy na gorącej patelni z małą ilością tłuszczu. Tak przygotowaną cebulkę wrzucamy do garnka i wlewamy ocet, wodę i olej. Wsypujemy cukier i przyprawy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewę gotujemy przez około 5 min i zalewamy nią śledzie. Odstawiamy do studzenia, a następnie wkładamy do lodówki na około 3 godz. Po tym czasie smaki śledzi i zalewy przegryzą się i potrawa jest gotowa do degustacji u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |
drupal hit counter