Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
438 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

150 gr. mąki pszennej
80 gr. masła
2 łyżki śmietany 18%
50 gram cukru pudru

Masa z owocami
4 jajka
200 gr. cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
3/4 kg półtłustego /twarogu
1/2 kg śliwek węgierek
szczypta soli


Polewa i dekoracja
150 ml śmietanki 30%
100 gram białej czekolady
gorzka czekolada

Sposób wykonania:

Przepis na pyszny sernik z węgierkami. Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy masło z lodówki i cukier puder. Składniki siekamy. Z uzyskanej kruszonki usypujemy kopiec, na szczycie formujemy dołek do którego wlewamy śmietany. Wszystko łączymy ze sobą, zagniatamy kruche ciasto. Powstałe ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut .
Po wyjęciu ciasto wałkujemy i za pomocą wałka przenosimy do tortownicy wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 10-15 minut.
Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy budyń i twaróg, mieszamy. Z białek ubijamy pianę ( z dodatkiem szczypty soli), dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Na podpieczonym wcześniej spodzie układamy śliwki skórką do dołu, na nie wylewamy masę serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
Śmietanę ubijamy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do śmietany, masą smarujemy ciasto. Gorzką czekoladę tarkujemy i posypujemy nią sernik.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-10-13 20:43

sernik na sliwkach

jest super!!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-14 11:52

nie do końca super

Nie do końca super, bo nie wygląda tak jak na zdjęciu. Przede wszystkim masa twarogowa nie siadła na tyle, żeby przez nią się śliwki przebijały - może dlatego, że w przepisie nie ma informacji o rozmiarze tortownicy (chyba, że hasło tortownica ma określone wymiary, które każdy powinien znać. Ponadto, w przepisie brak informacji, czy pieczenie ma się odbywać z termoobiegiem, czy nie, a to chyba istotna sprawa, bo mój sernik zrobił się z wierzchu brązowy, miejscami.



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-14 17:21

Tytul

Dziś piekłam .ciasto wyszło super,smaczne.Polecam pieczenie.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 10:34

Tytul

ja nie piekłam ale sprubuje pozdrawiam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |

Tytul
Sos paprykowo-ziołowy rozrobić według opisu na opakowaniu. Sos czosnkowy dodać do smaku według uznania....
| 2016-12-15 18:45 |

pytanie
Chciałam zapytać ile ma byc sosu czosnkwego i czy sos paprykowo-ziołowy dodac w postaci proszku czy rozrobic ?...
| 2016-12-13 23:15 |

Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |
drupal hit counter