Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
449 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 kg filetów morskiej ryby np Dorsza, mintaja, morszczuka
20 dkg dyni
4 marchewki
2 pietruszki
2 selery naciowe
2 średnie cebule
kawałek pora
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
2 łyżki masła
6 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki cukru
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia ryby
do ozdoby natka pietruszki i plastry cytryny

Sposób wykonania:

Ryba po grecku z dynią to maślana, rozpływająca się w ustach konsystencja farszu. Dynia nadaje potrawie nutę słodkości. Idealna propozycja na potrawę wigilijną w odmiennej formie.

Filety ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki by przeszła aromatami. Następnie obtaczamy ja w mace i obustronnie smażymy na rumiano.
Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym lub dużym talerzu.

Na dużej patelni na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pora pokrojonego w cienkie pół krążki. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Pozostałe warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy na patelnię. Podlewamy małą ilością wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowany farsz z warzyw wykładamy równomiernie na rybę.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |
drupal hit counter