Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 jaj
100 gram cukru
łyżka cukru waniliowego
140 gram mąki pszennej
łyżka oliwy
2 łyżki kakao
szczypta soli

masa orzechowa:
0,4 L mleka
300 gram cukru
400 gram orzechów włoskich
400 gram masła
1 kieliszek spirytusu

Dekoracja
cukier puder

Sposób wykonania:

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru, pod koniec ubijania dodajemy cukier, chwilkę miksujemy, następnie dodajemy żółtka oraz mąkę i oliwę (porcjami) i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gdy składniki się połączą ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładowy do rękawa cukierniczego i na blaszce (wyścielonej papierem do pieczenia) nakładamy długie pasy ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao i miedzy jasnymi pasami robimy ciemne pasy ciasta. Biszkopt pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu blachę z biszkoptem przewracamy na ściereczkę, wyjmujemy z blachy i odrywamy papier.
Masa: mleko gotujemy z cukrem około 10 minut aż zgęstnieje, następnie dodajemy orzechy i mieszamy, gotujemy dodatkowe 5 minut. Studzimy masę. Masło ucieramy an puch, za pomocą łyżki stopniowo dodajemy masę orzechową, mieszając, do wyczerpania. na koniec dodajemy spirytus i mieszamy.
Masę nakładamy na biszkopt i zwijamy za pomocą ściereczki, roladę posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [2]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 12:32

Tytul

Wyglada apetycznie. Musze koniecznie wyprobowac! Pozdrawiam Pania Ewe



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 8:41

Tytul

Ja już wypróbowałam...pychota !!!!
Polecam !!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
potrawy wigilijne




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Rewelacja:) robię nieustająco dla dzieci :)
...
| 2014-12-06 11:52 |

odp
w tym przepisie jajka ucieramy całe a więc bez rozdzielania białek i żółtek....
| 2014-12-02 13:39 |

sernik
Proszę powiedzieć, czy jajka do sernika mają byc rozdzielone a białka ubite jak zwykle się to robi? 13 mam urodziny i c...
| 2014-12-01 10:36 |

Tytul
Bardzo dobre ciasto . Sama zaczęłam gotować pani przepisy choć mam 11 lat....
| 2014-11-23 13:59 |

Tytul
cukier kryształ czy cukier puder?...
| 2014-10-29 19:34 |

Tytul
Bardzo smaczna.Robi sie szybciutko.Ja odjelam ilosc cukru a dodalam zurawine:-)))...
| 2014-10-27 8:32 |

Tytul
Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędz...
| 2014-10-22 19:02 |

Tytul
saładka najklepiej smakuje po tygodniu jak się przegryzie ...
| 2014-10-18 22:21 |
drupal hit counter