Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
444 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

7 jaj
100 gram cukru
łyżka cukru waniliowego
140 gram mąki pszennej
łyżka oliwy
2 łyżki kakao
szczypta soli

masa orzechowa:
0,4 L mleka
300 gram cukru
400 gram orzechów włoskich
400 gram masła
1 kieliszek spirytusu

Dekoracja
cukier puder

Sposób wykonania:

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru, pod koniec ubijania dodajemy cukier, chwilkę miksujemy, następnie dodajemy żółtka oraz mąkę i oliwę (porcjami) i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gdy składniki się połączą ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładowy do rękawa cukierniczego i na blaszce (wyścielonej papierem do pieczenia) nakładamy długie pasy ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao i miedzy jasnymi pasami robimy ciemne pasy ciasta. Biszkopt pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu blachę z biszkoptem przewracamy na ściereczkę, wyjmujemy z blachy i odrywamy papier.
Masa: mleko gotujemy z cukrem około 10 minut aż zgęstnieje, następnie dodajemy orzechy i mieszamy, gotujemy dodatkowe 5 minut. Studzimy masę. Masło ucieramy an puch, za pomocą łyżki stopniowo dodajemy masę orzechową, mieszając, do wyczerpania. na koniec dodajemy spirytus i mieszamy.
Masę nakładamy na biszkopt i zwijamy za pomocą ściereczki, roladę posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [2]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 12:32

Tytul

Wyglada apetycznie. Musze koniecznie wyprobowac! Pozdrawiam Pania Ewe



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 8:41

Tytul

Ja już wypróbowałam...pychota !!!!
Polecam !!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Czy makrela była świeża, jeśli jej smak aż tak bardzo zdominował paprykarz?
Jeśli potrawa jest za sucha można dod...
| 2017-05-21 21:08 |

Paprykarz szczeciński
Wczoraj zrobiłam paprykarz dokładnie według przepisu, ale nikomu nie smakuje, Mąż je z grzeczności ledwo, ledwo, a syn p...
| 2017-05-21 8:00 |

Tytul
w masie 2 ej trzeba ugotowac budyn na mleku i po przestudzeniu ubic maslo dodajac go myslcie troszeczke a nie odrazu kry...
| 2017-05-01 10:03 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |
drupal hit counter