Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 60 minut Porcji 20 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki
5 dag drożdży (pół kostki)
szklanka mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
pół kostki roztopionego masła

nadzienie:
10 dag maku sparzonego mlekiem
10 dag orzechów włoskich sparzonych mlekiem
10 dag migdałów sparzonych mlekiem
półtora szklanki cukru pudru
laska wanilii
łyżka kwaśnej śmietany

dekoracja:
lukier
grubo posiekane orzechy włoskie

Sposób wykonania:

Rogale Świętomarcińskie wg przepisu Ewy Wachowicz.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka.
Do jajek dodajemy porcjami mąkę wciąż ubijając, następnie wlewamy pozostałe mleko i rozpuszczone drożdże, wyrabiamy do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza - wówczas odstawiamy do wyrośnięcia ( w ciepłym miejscu).
Sparzony w mleku mak oraz migdały i orzechy osączamy i mielimy, dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier puder i śmietanę i ucieramy na gładką masę.
Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy troszkę farszu i zwijamy w rogale. Kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 220 aż się zrumienią.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-13 13:02

Rewelka

Robiłam rogale z córką po raz pierwszy w życiu i wyszły pyszne!



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-19 15:39

martazet21

Też robiłam, tyle że z troche innym nadzieniem , ale wyszły super, pięknie wyrosły i długo były świeże !!!



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-14 14:26

Tytul

to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dodane trochę masła a resztę kłądzie się na warstwy jak się wałkuje


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


zalewa
czy 1000 ml wody napewno? a moze jedno 0 za duzo!+ 300ml octu- napewno zalewa za slaba- a moze ? chce je zrobic bo uwiel...
| 2015-08-29 18:14 |

Tytul
Witam. Juz od dziecka to ciasto jest w mojej rodzinie znane. Robione jest ono zwlaszcza na swieta lub z okazji imprez. T...
| 2015-08-26 14:55 |

anna
pizza jest tak cudowna ze robie ją non stop kazdemu smakuje i kazdy prosi mni o przepis.dziękuje...
| 2015-08-12 12:20 |

Tytul
Dobre wyszły...
| 2015-08-11 14:42 |

rewelacja
rowniez robilam :-) zupa pycha,rodzinka sie zajadala :-)...
| 2015-08-09 21:09 |

Tytul
CZY W SŁOIKACH RZEBA DOTAC ZALEWE KURA ZOSTAŁA CZY MAJĄ BYC SAME WARZYWA...
| 2015-08-08 19:46 |

Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |
drupal hit counter