Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 60 minut Porcji 20 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki
5 dag drożdży (pół kostki)
szklanka mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
pół kostki roztopionego masła

nadzienie:
10 dag maku sparzonego mlekiem
10 dag orzechów włoskich sparzonych mlekiem
10 dag migdałów sparzonych mlekiem
półtora szklanki cukru pudru
laska wanilii
łyżka kwaśnej śmietany

dekoracja:
lukier
grubo posiekane orzechy włoskie

Sposób wykonania:

Rogale Świętomarcińskie wg przepisu Ewy Wachowicz.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka.
Do jajek dodajemy porcjami mąkę wciąż ubijając, następnie wlewamy pozostałe mleko i rozpuszczone drożdże, wyrabiamy do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza - wówczas odstawiamy do wyrośnięcia ( w ciepłym miejscu).
Sparzony w mleku mak oraz migdały i orzechy osączamy i mielimy, dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier puder i śmietanę i ucieramy na gładką masę.
Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy troszkę farszu i zwijamy w rogale. Kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 220 aż się zrumienią.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-13 13:02

Rewelka

Robiłam rogale z córką po raz pierwszy w życiu i wyszły pyszne!



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-19 15:39

martazet21

Też robiłam, tyle że z troche innym nadzieniem , ale wyszły super, pięknie wyrosły i długo były świeże !!!



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-14 14:26

Tytul

to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dodane trochę masła a resztę kłądzie się na warstwy jak się wałkuje


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
polecam najlepsza pore dni po przygotowaniu
...
| 2016-07-22 15:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2016-07-22 10:33 |

Tytul
Dołączam do pozytywnych komentarzy. Sałatka świetna. ...
| 2016-07-05 9:51 |

mniam
Zrobiłam wczoraj, zamiast brzoskwiniowego dałam kiśle cytrynowe i jabłka w kostke :) Wyszło super! ...
| 2016-05-01 6:48 |

igloglo
pych mniam...
| 2016-04-22 15:41 |

Tytul
Ja oczywiście zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. mąki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedną niepełną szkl...
| 2016-04-15 12:09 |

Tytul
Zapomniałam dodać, że babka cud nawet przez tydzien jest leciutka i świeżutka jak puch....
| 2016-04-13 19:02 |

Tytul
Ja dodałam 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze względu na kakao. Dodałam również dżem nektarynkowy własnej rob...
| 2016-04-13 19:01 |
drupal hit counter