Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
440 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
przepis na pączki
pączki
     




Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 60 minut Porcji 20 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki
5 dag drożdży (pół kostki)
szklanka mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
pół kostki roztopionego masła

nadzienie:
10 dag maku sparzonego mlekiem
10 dag orzechów włoskich sparzonych mlekiem
10 dag migdałów sparzonych mlekiem
półtora szklanki cukru pudru
laska wanilii
łyżka kwaśnej śmietany

dekoracja:
lukier
grubo posiekane orzechy włoskie

Sposób wykonania:

Rogale Świętomarcińskie wg przepisu Ewy Wachowicz.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka.
Do jajek dodajemy porcjami mąkę wciąż ubijając, następnie wlewamy pozostałe mleko i rozpuszczone drożdże, wyrabiamy do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza - wówczas odstawiamy do wyrośnięcia ( w ciepłym miejscu).
Sparzony w mleku mak oraz migdały i orzechy osączamy i mielimy, dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier puder i śmietanę i ucieramy na gładką masę.
Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy troszkę farszu i zwijamy w rogale. Kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 220 aż się zrumienią.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-13 13:02

Rewelka

Robiłam rogale z córką po raz pierwszy w życiu i wyszły pyszne!



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-19 15:39

martazet21

Też robiłam, tyle że z troche innym nadzieniem , ale wyszły super, pięknie wyrosły i długo były świeże !!!



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-14 14:26

Tytul

to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dodane trochę masła a resztę kłądzie się na warstwy jak się wałkuje



Przepisów
Od
Dodano 2016-11-11 13:33

Rogale Marcinskie

Dodałam samych orzechów zamiast migdałów bo nie miałam ich akurat w kuchni. Rogale wyszły cudowne.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |

inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |
drupal hit counter