Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 60 minut Porcji 20 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki
5 dag drożdży (pół kostki)
szklanka mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
pół kostki roztopionego masła

nadzienie:
10 dag maku sparzonego mlekiem
10 dag orzechów włoskich sparzonych mlekiem
10 dag migdałów sparzonych mlekiem
półtora szklanki cukru pudru
laska wanilii
łyżka kwaśnej śmietany

dekoracja:
lukier
grubo posiekane orzechy włoskie

Sposób wykonania:

Rogale Świętomarcińskie wg przepisu Ewy Wachowicz.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka.
Do jajek dodajemy porcjami mąkę wciąż ubijając, następnie wlewamy pozostałe mleko i rozpuszczone drożdże, wyrabiamy do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza - wówczas odstawiamy do wyrośnięcia ( w ciepłym miejscu).
Sparzony w mleku mak oraz migdały i orzechy osączamy i mielimy, dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier puder i śmietanę i ucieramy na gładką masę.
Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy troszkę farszu i zwijamy w rogale. Kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 220 aż się zrumienią.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-13 13:02

Rewelka

Robiłam rogale z córką po raz pierwszy w życiu i wyszły pyszne!



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-19 15:39

martazet21

Też robiłam, tyle że z troche innym nadzieniem , ale wyszły super, pięknie wyrosły i długo były świeże !!!



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-14 14:26

Tytul

to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dodane trochę masła a resztę kłądzie się na warstwy jak się wałkuje


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


rokalik
jako piekarzowi to nawet mi się udały polecam i pozdrawiam tomczysko ...
| 2015-01-18 18:24 |

Tytul
Spróbuj ale na swoją odpowiedzialność. W przepisie jest śmietana i tego proszę się trzymać :)...
| 2015-01-15 9:30 |

Tytul
czy zamiast smietany moge dodać gęsty jogurt naturalny?...
| 2015-01-13 13:01 |

agnes
Dużo pracy przy przygotowaniach. Pierwszy raz zrobiłam i na pewno nie ostatni. Czas przygotowania zajęło mi dłużej niż 6...
| 2015-01-02 22:14 |

pychotka
od lat robię właśnie z tego przepisu sałatkę gyros, wszystkim smakuje i na każdą okazję wszyscy sobie ją zamawiają :D...
| 2014-12-30 12:32 |

Tytul
Rewelacja:) robię nieustająco dla dzieci :)
...
| 2014-12-06 11:52 |

odp
w tym przepisie jajka ucieramy całe a więc bez rozdzielania białek i żółtek....
| 2014-12-02 13:39 |

sernik
Proszę powiedzieć, czy jajka do sernika mają byc rozdzielone a białka ubite jak zwykle się to robi? 13 mam urodziny i c...
| 2014-12-01 10:36 |
drupal hit counter