Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
446 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 20 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 jajko
1 szklanka maślanki lub mleka
2 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
szczypta cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
ulubione owoce
cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Dietetyczne racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku. Składniki na dietetyczne racuchy są identyczne jak na zwykłe racuchy. Zamiast smażyć w głębokim tłuszczu pieczemy je w piekarniku. Dzięki temu smakują jak pieczone ciasteczka i nie ociekają tłuszczem.

Do miski wkruszamy drożdże, szczyptę cukru, 3łyżki mąki pszennej i zalewamy połową ilości maślanki lub mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże wystartowały. Gdy rozczyn drożdżowy będzie już gotowy dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na racuchy. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę ulubione owoce np jabłka, gruszki. Pyszne są również wiśnie i banany.

Po około 50 minutach ciasto nam wyrośnie. Dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy. Na blaszkę do pieczenia wykładamy łyżką porcje racuchów i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 st aż się zarumienią przez około 20 minut. W piekarniku bez termoobiegu, zwiększamy temperaturę albo czas pieczenia.
Tak upieczone racuchy posypujemy dla ozdoby i smaku cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |
drupal hit counter