Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
438 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 20 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 jajko
1 szklanka maślanki lub mleka
2 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
szczypta cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
ulubione owoce
cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Dietetyczne racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku. Składniki na dietetyczne racuchy są identyczne jak na zwykłe racuchy. Zamiast smażyć w głębokim tłuszczu pieczemy je w piekarniku. Dzięki temu smakują jak pieczone ciasteczka i nie ociekają tłuszczem.

Do miski wkruszamy drożdże, szczyptę cukru, 3łyżki mąki pszennej i zalewamy połową ilości maślanki lub mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże wystartowały. Gdy rozczyn drożdżowy będzie już gotowy dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na racuchy. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę ulubione owoce np jabłka, gruszki. Pyszne są również wiśnie i banany.

Po około 50 minutach ciasto nam wyrośnie. Dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy. Na blaszkę do pieczenia wykładamy łyżką porcje racuchów i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 st aż się zarumienią przez około 20 minut. W piekarniku bez termoobiegu, zwiększamy temperaturę albo czas pieczenia.
Tak upieczone racuchy posypujemy dla ozdoby i smaku cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]








Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |

Tytul
Sos paprykowo-ziołowy rozrobić według opisu na opakowaniu. Sos czosnkowy dodać do smaku według uznania....
| 2016-12-15 18:45 |

pytanie
Chciałam zapytać ile ma byc sosu czosnkwego i czy sos paprykowo-ziołowy dodac w postaci proszku czy rozrobic ?...
| 2016-12-13 23:15 |

Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |
drupal hit counter