Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

500 g mięsa wieprzowego /najlepsza szynka/
1 jajko
1 spora cebula
mała garść bułki tartej
sól, pieprz

mąka do obtoczenia
olej do smażenia

ziele angielskie 2 sztuki
liść laurowy 2 sztuki

sos:
puszka pomidorów +2 łyżki koncentratu
ząbek czosnku

2 czubate łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki wody

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i mielimy wraz z cebulą, dodajemy jajko i bułkę tartą, solimy, pieprzymy i mieszamy tak by składniki dobrze się połączyły. Możemy dodać 2 łyżki wody, mięso będzie bardziej kleiste. Z masy mięsnej formujemy pulpety, które obtaczamy w mace a następnie obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Pulpety przekładamy do garnka i zalewamy wodą (1-2 szklanki w zależności od garnka, pulpety muszą być przykryte w 3/4 wysokości). Dodajemy odrobinę soli oraz ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Pomidory z puszki miksujemy wraz z koncentratem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przygotowany sos wlewamy do pulpetów i gotujemy 10 minut.
Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do pulpetów, mieszamy. Gotujemy chwilkę aż lekko zgęstnieje, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać odrobinę majeranku.
Pulpety są pyszne z ziemniakami z wody, ryżem lub makaronem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-01-30 13:02

Tytul

Pyszne. Bardzo polecam. Pierwszy raz jadłam prawdziwe pulpety w sosie pomidorowym. Zrobię jeszcze nie razu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Ja tu nie widzę żadnej krytyki . Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |

Tytul
sałatka bardzo pyszna dziękuję P Ewo. Lusi...
| 2014-08-26 16:17 |

Pyszne ciasto
Ciasto proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Zmniejszyłem jednak trochę temperaturę piekarnika. Myślę, że ci, któ...
| 2014-08-24 11:22 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |
drupal hit counter