Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

409 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 55 minut Porcji 7 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

250 ml wody
20 dag mąki
10 dag masła
szczypta soli
6 jajek


krem z bitej śmietany:
0,5 litra bitej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy



Sposób wykonania:

Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy masło i szczyptę soli, czekamy aż się rozpuści, garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, mieszamy nad ogniem aż dokładnie się połączy, następnie studzimy do około 70 stopni C i wbijamy jajka, mieszamy aż wystygnie. Następnie ciasto nakładamy do szprychy i wyciskamy na blachę ciasteczka, pieczemy 20 minut w 200-220 stopniach C. Po tym czasie studzimy i przecinamy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ubitą napełniamy ptysie.

Ptysie przed napełnieniem możemy też jeść na słono np. z pastą z tuńczyka, pasztetem czy pieczarkami usmażonymi z cebulą.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [8]




Przepisów
Od
Dodano 2012-03-31 19:55

Ptysie

witam ptysie naprawde łatwo się robi ale 6 jajek chyba za dużo bo ciasto nie jest geste i kładąc na blachę rozlewa się. Wszystko OK tylko radzę dać 5 jaj i będzie OK
SMACZNEGO !!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 20:12

ptysie

dobre ciasto można dać nawet 4 jaja lub 7jaj



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-17 15:38

Ptysie

Bardzo dobre ptysie ?art
pozdrawiam .



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-30 21:05

Tytul

Rzeczywiscie, za duzo jajek. Ja tez robilam ptysie dwa razy i za kazbym razem ciasto bylo rzadkie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-14 17:10

Tytul

mi też wyszło za rzadkie ale pozatym ok



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-04 15:21

Tytul

Im więcej jaj tym większe ptysie,ale wody to 200 ml.spokojnie wystarczy



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-04 16:03

PTYSIE

WŁAŚNIE SIĘ PIEKĄ CIASTO WYSZŁO BARDZO KLEJĄCE .PROBLEM Z WŁOZENIEM DO SZPRYCY .FAJNIE UROSŁY.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 14:52

Tytul

rewelacjau?miech własnie je robiłam.....pyyyyyyyyyyyyyycha?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Tresc komentarza...
| 2014-07-23 10:12 |

ortografia
Obtaczamy, a nie: optaczamy; puściły, a nie: póściły; można chętnie i dobrze gotować i nie robić błędów ortograficznych....
| 2014-07-21 13:33 |

Tytul
Parę dni temu robiłam naleśniki z przepisu p. Ewy w smaku pierwsza klasa, niestety miałam problem z usmażeniem i nie wie...
| 2014-07-15 13:04 |

Tytul
ogórki pasteryzujemy od razu! to nie sa kiszone tylko konserwowe :)...
| 2014-07-14 9:10 |

Tytul
A kiedy pastwryzować odrazu, czy na drugi dzień, a może jak ukisną? proszę bardzo o odpowiedz....
| 2014-07-09 20:30 |

tytul
=...
| 2014-06-25 21:32 |

krysia.T
rewelacja...
| 2014-05-08 16:33 |

Tytul
pychotkaaaa Pani Ewo!!!!...
| 2014-05-03 19:10 |
drupal hit counter