Strona główna >> Dania główne >> Przystawki przekąski

Ziemniaki obieramy i robimy w każdym nacięcia, bardzo blisko siebie, jednak tak by nie przeciąć ziemniaka do końca. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków, sól, tymia . . .

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i przesmażamy,następnie dajemy posiekany czosnek i również przesmażamy całość uważając by nie przypalić ( mały ogień). Następni . . .

Z drożdży, cukru i około 3 łyżek mleka (ciepłe) robimy drożdże, odstawiamy je w ciepłe miejsce aby ruszyły. Gdy tak się stanie dodajemy je do mąki, wlewamy mleko, dodajemy oliwę i przypraw . . .

Na obiad pyszne i szybkie spaghetti Carbonara. Około 3 plastry boczku kroimy w paski, pozostały boczek kroimy w drobną kosteczkę. Na suchej patelni rumienimy paski boczku i odkładamy je, . . .

Bardzo prosty i smaczny przepis na wielkanocny chrzan. Chrzan ucieramy na tarce z drobnymi oczkami, zalewamy go wrzątkiem (po utarciu), dodajemy cukier i sól i gotowe. Autorka radzi, żeby . . .

Tosty francuskie czyli chleb w jajku


1. Rozbij jako na talerzu i wymieszaj z szczyptą soli. 2. Rozgrzej patelnie następnie wlej na nią olej. 3. Kromkę chleba namocz w jajku. 4. Daj ją na patelnię i poczekaj aż się zarumien . . .

Umyte i oczyszczone kurki wrzucamy na patelnie i obsmażamy z pokrojoną cebulką w kostkę do miękkości. Doprawiamy, podlewamy śmietaną i lekko mieszamy. Taki sos świetnie smakuje z pieczyw . . .