Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
451 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 60 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: powyżej 100 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez tradycyjnych potraw wigilijnych, a świątecznych dni bez pysznych pieczeni i ciast. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu dlatego ich przygotowywanie warto zacząć już teraz. Dzięki wigilijnemu harmonogramowi unikniemy przepracowania, nerwów, stresu tuż przed świętami. Wiele składników na potrawy wigilijne można kupić wcześniej i zamrozić.

Sposób wykonania:

Już na 2 tygodnie przed Wigilią warto zaplanować co i kiedy będziemy przygotowywać, aby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Przygotowania zaczynamy od ustalenia menu. Mając listę naszych tradycyjnych 12 potraw oraz ciast świątecznych sporządzamy listę składników do kupienia. Listę zakupów podzielmy na takie, które mogą poleżeć, na przykład składniki do świątecznych wypieków, czyli mak, mąka, bakalie. Drugą grupę niech stanowią produkty które ze względu na termin przydatności musimy kupić tuż przed świętami na przykład śledzie.
Takie rozłożenie zakupów w czasie jest o tyle istotne, że przed świętami są ogromne kolejki w sklepach. Ograniczmy więc zakupy przed samymi świętami i traćmy czasu.

Doskonałym terminem na rozpoczęcie przygotowania wigilijnych i świątecznych potraw jest obecny czas:

2 tygodni przed Wigilią czyli od 10 grudnia możemy już:


- kupić ryby, które po oczyszczeniu i umyciu zamrażamy. Kupujemy mięsa, które można już zacząć wędzić /5 dni przed wędzeniem muszą poleżeć w zalewie do mięsa/, część mięs zamrażamy i użyjemy przed świętami do różnych świątecznych pieczeni.

- przygotować zakwas na barszcz czerwony

- upiec pierniczki, które po wystudzeniu zamykamy w blaszanym pojemniku lub słoju. Wiadomo, że piernik najsmaczniejszy jest jak poleży. Dekorujemy je tuż przed świętami.

- zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, uszka wigilijne, krokiety wigilijne, postne wigilijne gołąbki. Po zrobieniu tych potraw, kładziemy je na blaszce by się nie posklejały i mrozimy. Po zamrożeniu przekładamy je do plastikowego pojemnika lub woreczka.

- przygotowujemy masę makową na makiełki, kutię czy makowca

- przygotowujemy i mrozimy warzywa do obowiązkowej potrawy jaką jest ryba po grecku

- przygotowujemy makaron domowy, którego użyjemy do przyrządzenia łazanek lub świątecznego rosołu


5 dni przed Wigilią czyli 19 grudnia:


- kupujemy śledzie i moczymy je

- rozmrażamy kupione przedtem mięsa i przyprawiamy je by przed ostatecznym pieczeniem nabrały smaku i zapachu

- przygotowujemy bigos świąteczny, który jak wiadomo musi być gotowany przez minimum 3 dni



2 dni przed Wigilią czyli 22 grudnia:


- pieczemy ciasta świąteczne: makowce - po uprzednim rozmrożeniu masy makowej, serniki itp.
pieczemy przyprawione mięsa

- przygotowujemy też śledzie w oleju, śledzie w zalewie octowej i w każdej innej wersji jaką podajecie na wigilijny stół. Śledzie przykrywamy i odkładamy do lodówki lub inne chłodne miejsce by się przegryzły

1 dzień przed Wigilią 23 grudnia


- gotujemy barszcz czerwony oraz kompot z suszu

- przygotowujemy deser wigilijny np kutię, makiełki

- gotujemy warzywa i przyrządzamy sałatkę jarzynową. Gotujemy buraki i ziemniaki na śledzie pod pierzynką

- rozmrażamy warzywa i robimy rybę po grecku. Ryba najlepiej smakuje w dniu smażenia, więc jeśli mamy czas i/lub dodatkową pomoc w kuchni możemy tą czynność zostawić na dzień Wigilii.

- pod wieczór sandacza, dzielimy na kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem


24 grudnia w dniu Wigilii


- z samego rana rozmrażamy pierogi, krokiety, gołąbki itp, które przed samą Wigilią smażymy

- smażymy ryby - im później tym lepiej, wiadomo nie od dziś że ryba najlepiej smakuje jak jest świeżo smażona a nie odgrzewana.

- przygotowujemy rosół na następne świąteczne dni i pozostałe świąteczne dania

- tuż przed Wigilią w osolonym wrzątku gotujemy mrożone uszka, pierogi.


Nie zapomnijcie też o dekoracji stołu i ubraniu choinki u?miech Wesołych Świąt.

  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [2]




Przepisów
Od
Dodano 2017-12-15 19:55

Tytul

Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygotowanie ich naprawdę jest krótkie i nieskomplikowane. Śledzie również można naszykować parę dni wcześniej: w słoju i oleju. A jeśli nastawiamy się na mrożenie wszystkiego, to w końcu i w lipcu można już zacząću?miech



Przepisów
Od
Dodano 2017-12-16 10:40

Aleksandra

Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygotowywaniu Wigilii.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |
drupal hit counter