Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
438 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy na Pierogi

Czas 55 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

40 dag mąki
szklanka ciepłej wody
1 jajko

farsz:
kostka twarogu
1 torebka kaszy gryczanej
1 cebula
1 jajko
łyżka masła
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na masełku. Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy (po ostudzeniu), mieszamy i doprawiamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę i zaparzamy wodą, mieszamy, na koniec wbijamy jajko, ugniatamy gładkie ciasto, mąkę trzymamy blisko na podsypanie. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, z rozwałkowanego wycinamy szklanka kółka, na środku każdego nakładamy farsz, zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-05-20 15:22

Tytul

nazywam je pierogami lubelskimi, tam sie nauczyłam je jeśc i robic na wakacjach. Mało kto je lubi a napewno nie ci co nie lubia kaszy.
Są moje ulubione.I robię je dla siebie tylko.Smakują lepiej jedzone rekoma i maczane w masełku /w miseczce/ tak jadłam jak byłam mała i inaczej mi nie smakują. Jak sobie je jem to słyszę..jak mozesz fe.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-13 14:50

Tytul

z kasza gryczana sa pyszne tylko nie przesilic.pieprz sporo w tym roku pierwszy raz jadlam a mam 58 lat. sa dobre.mozna mieszac z pieczarkami , kapusta miesem .bede robic ich na wigilie sama pierwszy raz mysle ,ze bedzie ok.wesolych swiat dla wszystkich.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-21 16:04

ciasto na pierogi

też zaparzam gorącą wodą mąkę, ale nie dodaję jajka bo ciasto źle się rozwałkowuje



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-31 10:20

PIEROGI Z KASZKĄ BABCI GIE

Moja babcia i tak robi najlepsze jak komus mowie,z kasza gryczana to wielkie wow,ale moj dziadek pochodzi z lublina i babcia posiada najlepsza recepture uwielbiam podsmazane na maselku z kwasna smietana,pychaaaaa!!!!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |

Tytul
Sos paprykowo-ziołowy rozrobić według opisu na opakowaniu. Sos czosnkowy dodać do smaku według uznania....
| 2016-12-15 18:45 |

pytanie
Chciałam zapytać ile ma byc sosu czosnkwego i czy sos paprykowo-ziołowy dodac w postaci proszku czy rozrobic ?...
| 2016-12-13 23:15 |

Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |
drupal hit counter