Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy na Pierogi

Czas 55 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

40 dag mąki
szklanka ciepłej wody
1 jajko

farsz:
kostka twarogu
1 torebka kaszy gryczanej
1 cebula
1 jajko
łyżka masła
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na masełku. Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy (po ostudzeniu), mieszamy i doprawiamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę i zaparzamy wodą, mieszamy, na koniec wbijamy jajko, ugniatamy gładkie ciasto, mąkę trzymamy blisko na podsypanie. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, z rozwałkowanego wycinamy szklanka kółka, na środku każdego nakładamy farsz, zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-05-20 15:22

Tytul

nazywam je pierogami lubelskimi, tam sie nauczyłam je jeśc i robic na wakacjach. Mało kto je lubi a napewno nie ci co nie lubia kaszy.
Są moje ulubione.I robię je dla siebie tylko.Smakują lepiej jedzone rekoma i maczane w masełku /w miseczce/ tak jadłam jak byłam mała i inaczej mi nie smakują. Jak sobie je jem to słyszę..jak mozesz fe.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-13 14:50

Tytul

z kasza gryczana sa pyszne tylko nie przesilic.pieprz sporo w tym roku pierwszy raz jadlam a mam 58 lat. sa dobre.mozna mieszac z pieczarkami , kapusta miesem .bede robic ich na wigilie sama pierwszy raz mysle ,ze bedzie ok.wesolych swiat dla wszystkich.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-21 16:04

ciasto na pierogi

też zaparzam gorącą wodą mąkę, ale nie dodaję jajka bo ciasto źle się rozwałkowuje



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-31 10:20

PIEROGI Z KASZKĄ BABCI GIE

Moja babcia i tak robi najlepsze jak komus mowie,z kasza gryczana to wielkie wow,ale moj dziadek pochodzi z lublina i babcia posiada najlepsza recepture uwielbiam podsmazane na maselku z kwasna smietana,pychaaaaa!!!!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |
drupal hit counter