Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
443 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 150 minut Porcji 9 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki
jajko całe
2 łyżki oleju
(koniecznie) letnia woda - dolewać aż ciasto będzie zwarte, wyrobione

Farsz:
2 kg kapusty kwaszonej
grzyby suszone (ok. 15-20 dag)
2 małe cebulki
2 łyżki masła
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na Pierogi z kapustą i grzybami babci Halinki. Kapustę zalać wodą - gdy zacznie się gotować, odlać wodę z kapusty następnie znowu zalewamy do pełna - gotujemy ponownie ok 20 min. W tym czasie również wsypujemy grzyby do garnka zalewamy wodą, solimy do smaku - gotujemy ok 30 min.

Po ugotowaniu zarówno kapusty jak i grzybów przecedzamy je i po wystygnięciu możemy drobno posiekać kapustę oraz grzyby, bądź również możemy przemielić przez maszynkę do mięsa przez średnie sito.
Następnie w dużym garnku rozpuszczamy ok 2 łyżek masła, kroimy w drobną kostkę cebulę, dodajemy, aż się zeszkli. Odkładamy garnek z ognia, następnie wrzucamy kapustę,grzyby mieszamy i doprawiamy do smaku.

Po ostygnięciu farsz jest gotów do zrobienia przepysznych pierogów. Gdy już pierogi są gotowe wstawiamy wodę, lekko solimy, dodajemy 2 łyżki oleju. Do gotującej wody wrzucamy pierogi.
Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze przez ok 5 min. Wykładamy na talerz,żeby się nie zlepiały możemy je posmarować z wierzchu masłem.
Smacznego!!!u?miech

Przepis na ok 90 pierogów u?miech
Autor przepisu Emilka.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |
drupal hit counter