Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 100 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

80 dag mąki pszennej
20 dag miodu prawdziwego lub sztucznego
25 dag cukru
15 dag margaryny "Kasia"
2 całe jajka plus 1 żółtko
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
gotowa przyprawa korzenna lub zrobiona samodzielnie, tj:
po 1 łyżeczce: czubatej gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków

Lukier:
15 dag cukru pudru
1 białko
sok z cytryny do smaku

Sposób wykonania:

Przepis na świąteczne pierniczki. Margarynę, miód, cukier- rozpuścić i połączyć z kakao. Wystudzić.
Przesiać mąkę. Wszystkie składniki razem połączyć, wlać miód i mleko. Na końcu wsypać przyprawy. Ciasto powinno być kleiste. Zlepić je w kulkę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 4 godz.
Następnie stolnicę podsypać mąka, wyłożyć ciasto i stopniowo rozwałkowywać nie za grubo. Wycinać foremką kształty pierniczków.
Blachę wykładamy pergaminem. Najlepiej mieć 2 i po kolei wkładać do pieca. Poukładać pierniczki z lekkimi odstępami do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. na złoty kolor.

Wykonanie lukru:
Białko ubijać z cukrem przez 15 min. , następnie wlać sok z cytryny. Od razu lukrować pierniczki, wcześniej wystudzone.

Po upieczeniu ostudzić i polukrować. Posypać dowolnymi ozdobami: kolorowymi groszkami cukrowymi, kokosem, płatkami migdałów, posiekanymi orzechami.
Można od razu, po upieczeniu, zrobić otworek wykałaczką, przeciągnąć ozdobną, np złotą nitkę i powiesić na choince.
Pierniczki zachowają świeżość w metalowej puszcze.
Smacznego życzę u?miech
Przepis Pani Bożeny Fryc.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


tytul
=...
| 2014-08-20 10:27 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |

Tytul
Pasteryzację liczy się od momentu gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Czasem jak masz zimną wodę i zimne słoiki z zawartośc...
| 2014-08-01 8:43 |

Tytul
pasteryzowac około 25 min- ale jest to całkowity czas od kiedy włożymy słoiki z zimna sałatką do nagrzanego piekarnika c...
| 2014-07-31 17:23 |

:-)
Właśnie jestem w trakcie robienia sałatki :-)Wpadłam podejrzeć przepis, i właśnie zagotowałam zalewę, mam adzieje , że n...
| 2014-07-31 14:04 |
drupal hit counter