Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
448 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 100 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

80 dag mąki pszennej
20 dag miodu prawdziwego lub sztucznego
25 dag cukru
15 dag margaryny "Kasia"
2 całe jajka plus 1 żółtko
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
gotowa przyprawa korzenna lub zrobiona samodzielnie, tj:
po 1 łyżeczce: czubatej gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków

Lukier:
15 dag cukru pudru
1 białko
sok z cytryny do smaku

Sposób wykonania:

Przepis na świąteczne pierniczki. Margarynę, miód, cukier- rozpuścić i połączyć z kakao. Wystudzić.
Przesiać mąkę. Wszystkie składniki razem połączyć, wlać miód i mleko. Na końcu wsypać przyprawy. Ciasto powinno być kleiste. Zlepić je w kulkę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 4 godz.
Następnie stolnicę podsypać mąka, wyłożyć ciasto i stopniowo rozwałkowywać nie za grubo. Wycinać foremką kształty pierniczków.
Blachę wykładamy pergaminem. Najlepiej mieć 2 i po kolei wkładać do pieca. Poukładać pierniczki z lekkimi odstępami do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. na złoty kolor.

Wykonanie lukru:
Białko ubijać z cukrem przez 15 min. , następnie wlać sok z cytryny. Od razu lukrować pierniczki, wcześniej wystudzone.

Po upieczeniu ostudzić i polukrować. Posypać dowolnymi ozdobami: kolorowymi groszkami cukrowymi, kokosem, płatkami migdałów, posiekanymi orzechami.
Można od razu, po upieczeniu, zrobić otworek wykałaczką, przeciągnąć ozdobną, np złotą nitkę i powiesić na choince.
Pierniczki zachowają świeżość w metalowej puszcze.
Smacznego życzę u?miech
Przepis Pani Bożeny Fryc.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |
drupal hit counter