Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 kg mięsa na pieczeń wg uznania (np. wołowina, karkówka wieprzowa lub dziczyzna)
3 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
suszone śliwki

marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 goździki
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli


Sposób wykonania:

Przyprawy na marynatę mielimy w młynku (bez soli i czosnku!). Następnie rozgrzewamy patelnie, wsypujemy na nią sól przyprawy i chwilkę prażymy aby wydobyć aromat. Na koniec (po wyłączeniu ognia) wyciskamy czosnek do przypraw i mieszamy.
Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy śliwkami (ilość wg gustu). Mięso nacieramy przyprawami. Wkładamy na noc do lodówki. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni i przekładamy do rondla. Na patelnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy po czym przelewamy na mięso. Mięso wstawiamy do piekarnika na około 2 godziny (temperatura - około 200 stopni). Co 15 minut warto mięsko podlewać wytworzonym sosem, będzie bardziej soczyste.
Pieczeń jest idealna w smaku zarówno na ciepło, jak i na zimno, na kanapki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2012-03-10 18:33

Tytul

pieczeń na Wielkanoc to poprostu rewelacja!!! Najlepiej smakuje spora karkówka! Naciera przyprawami i pozostawam na noc, Polecam całym sercem! To luksusowe danie na najlepszą uroczystość, smacznego! Halina


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędz...
| 2014-10-22 19:02 |

Tytul
saładka najklepiej smakuje po tygodniu jak się przegryzie ...
| 2014-10-18 22:21 |

Tytul
to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dod...
| 2014-10-14 14:26 |

super
Fantastyczny sernik. Wczoraj zrobilam do dzisiaj juz jest zjedzony. POLECAM...
| 2014-10-12 19:24 |

Tytul
proszę przeczytać ostatnie zdanie przepisu. ...
| 2014-10-03 13:43 |

Tytul
a co z serem?!...
| 2014-10-01 13:45 |

Tytul
Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |
drupal hit counter