Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 90 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Ciasto na paszteciki:
1 kg mąki
2 szkl. Mleka
60 g. drożdży
łyżka cukru
2 całe jajko
4 żółtka
100 g. margaryny (rozpuszczonej)

Farsz:
80 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
2 cebule średnie
2 łyżki masła
sól,pieprz (można doprawić vegetą)

Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
cebula
łyżka masła
pół szkl. śmietany słodkiej 18%
3 łyżki mąki
świeża natka pietruszki

Sposób wykonania:

Ciasto na paszteciki:
Do głębokiego naczynia wlewany lekko podgrzane mleko, dodajemy łyżkę cukru, drożdże, jajka rozcieramy trzepaczką. Do osobnej miski wsypujemy mąkę dodajemy rozczyn z drożdży, i ręką wyrabiamy ciasto. Ciasto jest wyrobione , gdy odchodzi od ręki. Gdy jest już wyrobione dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy do momentu jednolitej masy, aż cały tłuszcz przeniknie w głąb ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy kuchenną ściereczką.

Farsz:
W garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki . Dusimy je pod przykryciem ok. 20 min., Dodajemy sól, pieprz bądź vegetę do smaku. Następnie gotujemy bez pokrywki aż do momentu odparowania wszystkiej wody z pieczarek. Po odparowaniu wody farsz odkładamy z kuchenki do ostygnięcia.


Sos pieczarkowy:
W garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki – dusimy przez ok 15 min i doprawiamy do smaku. solą pieprzem lub vegetą. Dolewamy szklankę lub dwie wody i czekamy aż się zagotuje ponownie. Jeżeli sos jest jeszcze za mało przyprawiony możemy doprawić. Do zagęszczenia sosu należy rozrobić 3 łyżki mąki z dodatkiem pół szklanki śmietanki 18%(słodkiej). Dobrze rozrabiamy ,żeby nie było grudek. Zmniejszamy ogień i powoli dodajemy mieszankę mąki z mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Pokrojoną natkę pietruszki wrzucamy do sosu.

Lepienie rulonów:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy rozwałkować na ok 1 cm grubości, podsypując mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy. Nakładamy farsz na ok 10 cm szerokości ciasta.
Naciągamy ciasto z farszem tzn "rolujemy" raz. Odcinamy nożem końcówki z boku pasztecika, aby nie było za dużo ciasta i odcinamy od reszty ciasta naszego pasztecika. Formujemy go i dobrze sklejamy, żeby farsz podczas smażenia sie nie wydostał. Smażymy na głębokim oleju na średnim ogniu do momentu całkowitego zarumienienia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
emi8721 | | kulinarne przepisy [2]



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-04 16:22

niedokończony przepis?

ale co się dalej z tym wszystkim robi, jak te rulony się robi? jak to smażyć?

emi8721
emi8721
Przepisów 2
Od 2012-11-24 13:31
Dodano 2012-12-05 11:29

WITAM

Przepraszam zapomniałam napisać. Już mówię .... /komentarz dodany do opisu przepisu/
Nie wiem czy to jest zrozumiałe u?miech jak coś proszę pisać będę wyjaśniać.
Pozdrawiam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |