Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
452 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 90 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Ciasto na paszteciki:
1 kg mąki
2 szkl. Mleka
60 g. drożdży
łyżka cukru
2 całe jajko
4 żółtka
100 g. margaryny (rozpuszczonej)

Farsz:
80 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
2 cebule średnie
2 łyżki masła
sól,pieprz (można doprawić vegetą)

Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek (obrać i pociąć w plasterki)
cebula
łyżka masła
pół szkl. śmietany słodkiej 18%
3 łyżki mąki
świeża natka pietruszki

Sposób wykonania:

Ciasto na paszteciki:
Do głębokiego naczynia wlewany lekko podgrzane mleko, dodajemy łyżkę cukru, drożdże, jajka rozcieramy trzepaczką. Do osobnej miski wsypujemy mąkę dodajemy rozczyn z drożdży, i ręką wyrabiamy ciasto. Ciasto jest wyrobione , gdy odchodzi od ręki. Gdy jest już wyrobione dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy do momentu jednolitej masy, aż cały tłuszcz przeniknie w głąb ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy kuchenną ściereczką.

Farsz:
W garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki . Dusimy je pod przykryciem ok. 20 min., Dodajemy sól, pieprz bądź vegetę do smaku. Następnie gotujemy bez pokrywki aż do momentu odparowania wszystkiej wody z pieczarek. Po odparowaniu wody farsz odkładamy z kuchenki do ostygnięcia.


Sos pieczarkowy:
W garnku rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w kostkę wrzucamy, czekamy aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki – dusimy przez ok 15 min i doprawiamy do smaku. solą pieprzem lub vegetą. Dolewamy szklankę lub dwie wody i czekamy aż się zagotuje ponownie. Jeżeli sos jest jeszcze za mało przyprawiony możemy doprawić. Do zagęszczenia sosu należy rozrobić 3 łyżki mąki z dodatkiem pół szklanki śmietanki 18%(słodkiej). Dobrze rozrabiamy ,żeby nie było grudek. Zmniejszamy ogień i powoli dodajemy mieszankę mąki z mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Pokrojoną natkę pietruszki wrzucamy do sosu.

Lepienie rulonów:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy rozwałkować na ok 1 cm grubości, podsypując mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy. Nakładamy farsz na ok 10 cm szerokości ciasta.
Naciągamy ciasto z farszem tzn "rolujemy" raz. Odcinamy nożem końcówki z boku pasztecika, aby nie było za dużo ciasta i odcinamy od reszty ciasta naszego pasztecika. Formujemy go i dobrze sklejamy, żeby farsz podczas smażenia sie nie wydostał. Smażymy na głębokim oleju na średnim ogniu do momentu całkowitego zarumienienia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
emi8721 | | kulinarne przepisy [2]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-04 16:22

niedokończony przepis?

ale co się dalej z tym wszystkim robi, jak te rulony się robi? jak to smażyć?

emi8721
emi8721
Przepisów 2
Od 2012-11-24 13:31
Dodano 2012-12-05 11:29

WITAM

Przepraszam zapomniałam napisać. Już mówię .... /komentarz dodany do opisu przepisu/
Nie wiem czy to jest zrozumiałe u?miech jak coś proszę pisać będę wyjaśniać.
Pozdrawiam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |