Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

300 gram mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram cukru pudru
kostka 200 g masła
4 całe jajka

1/2 kg powideł śliwkowych
10 łyżek cukru pudru
200 gram rodzynek
200 gram orzechów włoskich

budyń waniliowy
1/2 litra mleka
kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 kieliszek spirytusy

Sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska z programu Ewa gotuje.
Mąkę wymieszaną z proszkiem siekamy z masłem, następnie dodajemy cukier oraz żółtka a białka po 2 umieszczamy w dwóch oddzielnych naczyniach. Zagniecione ciasto dzielimy na pół, wałkujemy i umieszczamy w dwóch oddzielnych blachach. Białka ubijamy - a do każdej miski dodajemy po 5 łyżek cukru pudru.
Ciasto smarujemy cienką warstwą powideł, następnie wykładamy porcję białek oraz posypujemy połową porcji bakalii każdy placek pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut ( w termoobiegu).
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo cukier puder, ucieramy, budyń gotujemy na 2 szklankach mleka. Studzimy, gdy przestygnie dodajemy do masła po łyżce i ucieramy.
Na upieczony i przestudzony placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem.
Smacznego!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [12]




Przepisów
Od
Dodano 2011-10-17 21:48

Pycha

Ciasto jest bardzo smaczne, w ogóle przepisy pani Ewy są warte tego, by choć raz spróbować je zrobić. Gorąco pozdrawiam panią Wachowicz i życzę sukcesów. ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-24 11:59

smakowite

Ja nie piekłam,ale jadlam u siostry,napewno sama też zrobię



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-11 15:12

hmmmm.........

coś z tą temperaturą do pieczenia jest nie tak? spaliło mi się po 20 min, a piekarnik mam sprawdzony bo bardzo często piekę.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-11 16:22

hmmm...

180 stopni to normalna temperatura pieczenia ciasta.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-20 12:11

Pycha!

Zrobiłam to ciasto tydzień temu. Niestety zdążyłam zjeść tylko kawałek. Było pyczne i jak to bywa z dobrymi wypiekami w ciągu 2 dni już nie było nawet okruszka. Dzisiaj też mam zamiar upiec



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-14 20:43

Tytul

Ciasto wlasnie w trakcie robienia u?miech moj pierwszy raz , probowalam u przyjaciolki i jest przepyszne , polecam



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-06 19:40

spirytus

a co ze spirytusem? wypić u?miechu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-06 19:43

Tytul

spirytus dodajemy do kremu budyniowegou?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-04 13:42

pani Walewska

Ciasto niesamowicie smaczne,mimo że jest go kilka wersji to chyba właśnie ta jest najlepsza u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-31 15:23

Tytul

Piekłam to ciasto z dżemem porzeczkowym i płatkami migdałowymi. Także było pyszne. Polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-04 13:40

elllla

a bez termoobiegu się upiecze ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-05 7:40

Tytul

bez termoobiegu sie upiecze przez 15 min w 18o stipniach a potem w 16o jest wspaniale i bardzo smakuje we wloszech bardzo dziekuje Pani Ewie


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |
drupal hit counter