Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
448 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na Ciasteczka

Czas 105 minut Porcji 25 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 kg mąki pszennej tortowej dobrej jakości
10 dag świeżych drożdży
10 dag cukru
0,5 l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
łyżka cukru waniliowego
1 kieliszek spirytusu

Ulubiona konfitura
2 litry oleju słonecznikowego do smażenia

Sposób wykonania:

Robienie pączków zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszamy drożdże dodajemy 2 łyżki cukru, letnie mleko i 2 łyżki mąki, zostawiamy by rozczyn ruszył.

Do miski wsypujemy mąkę, do niej dodajemy pozostałą ilość cukru, żółtka, jajko, szczyptę soli, oliwę, cukier waniliowy i spirytus a na końcu rozczyn, zagniatamy gładkie ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąkę, wałkujemy ciasto na pączki (najlepiej podzielmy je na części), w cieście wycinamy szklanką krążki, na środek krążka kładziemy marmoladę, zlepiamy brzegi bardzo dokładnie. Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia – gdy zwiększą nieco objętość są gotowe do smażenia.
Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron (po 2-3 minuty z każdej) na niedużym ogniu (na dużym paczki się spalą a będą surowe w środku). Po usmażeniu paczki wyjmujemy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Po wystudzeniu przenosimy na inny talerz i posypujemy cukrem pudrem.
* jeśli mamy kłopot ze zlepieniem pączka ponieważ ciasto lepi nam się do rąk, dłonie należy najpierw nasmarować olejem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [13]




Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 21:51

Tytul

paczki wyszly mi super dzieki za przepis



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-19 21:16

Tytul

pączki super! pierwszy raz robiłam poączki, a wyszły tak dobre,że zniknęły jeszcze gorące. dziękuję za super przepis! u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-02 17:33

Tytul

pączki sa super



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 12:58

pączki

super.sama.robiłam



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-11 14:42

Tytul

paczki sa super



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 17:04

basia

pączki pycha pycha pycha podbiły moje podniebienie i nie tylkou?miechmieszkam w irlandii poczęstowałam Irlandkę i jej dzieci tak smakowały że już mam zamówienie na usmażenia kolejnej partii tym razem większeju?miechpolecam te pączki jedyny wspaniały przepisu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-26 20:46

Tytul

Ten prrzepis jest super!!!



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-27 19:20

Tytul

super ,super pyszne paczki



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-28 22:08

Tytul

Naprawdę się mi udały i są pyszne,z lukrem i skurką pomarańczową



Przepisów
Od
Dodano 2015-02-12 17:24

mądra sowa

Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.WŁODEK.



Przepisów
Od
Dodano 2016-01-19 21:54

Tytul

składniki na rozczyn wymieszać ze sobą?



Przepisów
Od
Dodano 2016-01-20 11:27

Tytul

Oczywiście, że składniki na rozczyn mieszamy ze sobą.



Przepisów
Od
Dodano 2016-02-03 19:39

Tytul

Pączki rewelacja.Pozdrawiam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |
drupal hit counter