Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
438 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 30 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

W okresie przedświątecznym stajemy przed wyborem rodzaju śledzi oraz metod ich moczenia. Jakąkolwiek metodę wybierzemy, śledzie po moczeniu stracą nieprzyjemny aromat i smak. Usuniemy również nadmiar konserwującej soli. Moczone śledzie stają się również kruchsze i łatwiejsze w obróbce.

Sposób wykonania:

Moczenie śledzi w wodzie, mleku lub maślance nadaje innych właściwości struktury i smaku ryby.

Moczenie śledzi matias

W sprzedaży są matiasy mało i mocno solone. Spytaj się jakie kupujesz i dostosuj czas moczenia. Mało solne matiasy można moczyć kilkanaście minut lub tylko przepłukać pod bieżącą wodą, mocno solone matiasy 1-2 godziny. W międzyczasie wymienia się wodę, należy wówczas próbować ich poziom słoności. Gdyby były nadal słone, wydłużamy czas moczenia. Na koniec śledzie płuczemy pod bieżącą wodą.

Moczenie śledzi z beczki

Prawdziwe solone śledzie z beczki na pierwszy rzut oka wyglądają i pachną mało atrakcyjnie. Są jednak zdrowsze, bo zakonserwowane w naturalnej soli, a nie chemią. Dlatego warto nauczyć się je przyrządzać. Efekt smakowy wart jest wysiłku ściągania skóry, filetowania. Całe śledzie patroszymy przed moczeniem. Moczymy je przez kilkanaście godzin na ogół przez całą noc. W tym czasie należy kilka razy wymienić wodę, w której się moczą i odkrajając kawałek śledzia próbować jego poziom słoności.
Wymoczone śledzie filetujemy nacinając ostrym nożem wzdłuż grzbietu, dzieląc rybę na 2 części. Usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi. Następnie zaczynając od strony głowy ryby usuwamy skórkę. Małe ości, nie dające się wyłuskać, usuwamy poprzez natarcie sokiem z cytryny płatów śledzi i odstawienie na kilka - kilkanaście godzin do lodówki. Taki zabieg zmiękcza małe ości i są one niewyczuwalne.

Moczenie śledzi w mleku

Po wymoczeniu śledzi w wodzie warto moczyć śledzie w chłodnym mleku dostosowując czas moczenia do poziomu słoności i na koniec opłukać. Śledzie moczone w mleku nabierają delikatności smaku i kruchości.


Inne metody moczenia śledzi

Śledzie można także moczyć w piwie lub winie. Kolejnym sposobem jest, popularna kiedyś, metoda moczenia w maślance. Maślanka nadaje śledziom kwaśnego smaku, kruchości i delikatności - jak w przypadku mleka.
Ciekawostką może być moczenie śledzi w mineralnej wodzie gazowanej wraz z sokiem cytryny. Nadaje to śledziom szlachetnego, delikatnego smaku - warto spróbować przy ostatniej fazie moczenia.


Wybór śledzi

Stajemy przed wyborem popularnych ostatnio śledzi matias i mniej popularnych śledzi z beczki.
Czasami nie mamy dostępu do prawdziwych śledzi z beczki. Często nie mamy czasu na ich przygotowanie. Po przeczytaniu artykułu odpada argument wiedzy i umiejętności przygotowania śledzi z beczki.
Śledzie z beczki chociaż pracochłonne, warte są patroszenia, długiego moczenia i filetowania, nie tylko na względy smakowe ale i zdrowotne. Śledzie z beczki zakonserwowane są solą czyli środkiem naturalnym.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2016-12-21 20:04

Małgorzata

ja moczę śledzie w mleku.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


inne podniebienie /
sałatka zrobiona słowo w słowo a jednak nikomu nie smakowała. Składniki osobno smakowały o wiele lepiej ...
| 2017-01-05 14:02 |

Tytul
czytać i rozumieć co się czyta....
| 2017-01-04 14:35 |

Tytul
dodaję do majonezu ząbek czosnku. Poprawia smak. Polecam...
| 2016-12-28 20:26 |

Małgorzata
ja moczę śledzie w mleku....
| 2016-12-21 20:04 |

Kasia z FB
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Ciasto perfekcyjne, najlepsze !...
| 2016-12-17 20:22 |

Tytul
Sos paprykowo-ziołowy rozrobić według opisu na opakowaniu. Sos czosnkowy dodać do smaku według uznania....
| 2016-12-15 18:45 |

pytanie
Chciałam zapytać ile ma byc sosu czosnkwego i czy sos paprykowo-ziołowy dodac w postaci proszku czy rozrobic ?...
| 2016-12-13 23:15 |

Tytul
dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w sł...
| 2016-11-24 19:17 |
drupal hit counter