Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
448 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

- 1 szkl. mąki krupczatki
- 2 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 300 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- laska wanilii
- 5 białek i 1 żółtko

- tłuszcz do wysmarowania formy
- do dekoracji bakalie, masa cukrowa

Sposób wykonania:

Przepis na mniej popularny, ale równie apetyczny i efektownie wyglądający mazurek orzechowy z miodem.
Siekamy ze sobą mąkę krupczatkę i wyciągnięte z lodówki masło. Wsypujemy pól szklanki cukru pudru i dodajemy 1 żółtko. Całość zagniatamy i po zawinięciu w folię wkładamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie drobno siekamy włoskie orzechy. Białka ubijamy na parze z pozostałym cukrem pudrem i studzimy cały czas ubijając. Podgrzewamy miód, do którego wsypujemy posiatkowane orzechy i miąższ wanilii. Delikatnie mieszając łączymy masę miodową z pianą z białek.

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, wałkujemy je na grubość 0,5 cm. Na natłuszczoną formę wykładamy rozwałkowane ciasto. Formujemy brzegi.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 10 minut. Następnie nakładamy masę miodowo-orzechową i pieczemy w temperaturze 180 st C przez 15 minut.
Mazurek orzechowy z miodem dekorujemy bakaliami i wielkanocnymi wzorami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |
drupal hit counter