Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 25 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na mak:
-3 jaja
-2 szklanki maku
-1 litr mleka
-10 deko masła
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki kaszy mannej
-1 łyżka miodu
-olejek migdałowy

Składniki na ciasto:
-10 deko masła
-0,5 szklanki cukru
-2 jaja
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Sposób przygotowania masy makowej:
Mak zmielić w młynku. Do gotującego się mleka dodać wszystkie składniki oprócz jajek, mieszać do zgęstnienia się masy ok. 8 min. Po ostudzeniu się masy dodać 3 żółtka, wymieszać, następnie ubić białka dodać do masy i wymieszać całość.

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki na cisto utrzeć. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną. Na ciasto wylać masę makową. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 0:30

pomoc

czy ten mak ma byc suchy i czy mozna zmielic np. w takim mlynku do kawy lub cukru bo wlasnie nie wiem czy ten mak ma byc bardzo zmielony?prosze o pomoc



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 1:02

pomoc

a i czy ten mak jesli sie zmieli suchy przed gotowaniem to nie zostanie z niego jakis pyl?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 11:39

Tytul

z tego co pisze mak mielimy w młynku od kawy właśnie i ma być on suchy, a żeby nie zrobił się pył z niego należy krócej mielić



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-17 15:07

Tytul

Gotowy zmielony mak można dostać w LIDLu


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długości. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |

Tytul
sprawdzilam przepis ,polecam ...
| 2015-01-25 13:53 |

rokalik
jako piekarzowi to nawet mi się udały polecam i pozdrawiam tomczysko ...
| 2015-01-18 18:24 |

Tytul
Spróbuj ale na swoją odpowiedzialność. W przepisie jest śmietana i tego proszę się trzymać :)...
| 2015-01-15 9:30 |
drupal hit counter