Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 25 minut Porcji 25 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Składniki na mak:
-3 jaja
-2 szklanki maku
-1 litr mleka
-10 deko masła
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki kaszy mannej
-1 łyżka miodu
-olejek migdałowy

Składniki na ciasto:
-10 deko masła
-0,5 szklanki cukru
-2 jaja
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Sposób przygotowania masy makowej:
Mak zmielić w młynku. Do gotującego się mleka dodać wszystkie składniki oprócz jajek, mieszać do zgęstnienia się masy ok. 8 min. Po ostudzeniu się masy dodać 3 żółtka, wymieszać, następnie ubić białka dodać do masy i wymieszać całość.

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki na cisto utrzeć. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną. Na ciasto wylać masę makową. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [4]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 0:30

pomoc

czy ten mak ma byc suchy i czy mozna zmielic np. w takim mlynku do kawy lub cukru bo wlasnie nie wiem czy ten mak ma byc bardzo zmielony?prosze o pomoc



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 1:02

pomoc

a i czy ten mak jesli sie zmieli suchy przed gotowaniem to nie zostanie z niego jakis pyl?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 11:39

Tytul

z tego co pisze mak mielimy w młynku od kawy właśnie i ma być on suchy, a żeby nie zrobił się pył z niego należy krócej mielić



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-17 15:07

Tytul

Gotowy zmielony mak można dostać w LIDLu


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


mniam
Zrobiłam wczoraj, zamiast brzoskwiniowego dałam kiśle cytrynowe i jabłka w kostke :) Wyszło super! ...
| 2016-05-01 6:48 |

Kto sie ze mna odchudza?
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Znalazlam w internecie dobry preparat na chudniecie, wpiszcie...
| 2016-05-01 0:19 |

igloglo
pych mniam...
| 2016-04-22 15:41 |

Tytul
Ja oczywiście zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. mąki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedną niepełną szkl...
| 2016-04-15 12:09 |

Tytul
Zapomniałam dodać, że babka cud nawet przez tydzien jest leciutka i świeżutka jak puch....
| 2016-04-13 19:02 |

Tytul
Ja dodałam 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze względu na kakao. Dodałam również dżem nektarynkowy własnej rob...
| 2016-04-13 19:01 |

Tytul
Schab pieczony najczęściej nadziewa się śliwką i nie ma w tym nic dziwnego. To suche mięso, które nabiera dzięki temu sm...
| 2016-03-31 9:20 |

Tytul
Na zdjęciu jest schab nadziewany sliwkami.W przepisie nic na ten temat nie ma....
| 2016-03-24 18:41 |
drupal hit counter