Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
452 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 45 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

szklanka pszenicy
szklanka maku
pół szklanki miodu
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
5 dag fig suszonych lub śliwek
5 dag migdałów
aromat migdałowy lub kieliszek migdałowego alkoholu

Sposób wykonania:

Dzień przed Wigilią pszenicę myjemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy i zalewamy świeżą, gotujemy pszenicę aż będzie miękka.
Mak płuczemy na sicie, sparzamy wrzątkiem i gotujemy w mleku i wodzie aż będzie miękki, mielimy przez maszynkę 2 razy.
Miód o ile jest stały podgrzewamy by stał się płynny.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.
Bakalie (większe) siekamy.
Wszystkie składniki a więc ugotowaną pszenicę, zmielony mak, miód i posiekane bakalie oraz sparzone rodzynki mieszamy ze sobą, dodajemy aromat lub alkohol, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem na stół kutię można udekorować bakaliami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [3]




Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 10:29

Tytul

Moja Babunia zawsze gotowala rowniez przenice na mleku. Daje to kutii zupelnie inny delikatny smak u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-23 8:28

Tytul

kutie podaje się na ciepło



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-23 10:40

Tytul

Kutie robi się kilka dni przed świętami i przechowuje w chłodnym miejscu. Możesz ją zrobić także przed samą wieczerzą i podać na ciepło - ciepły to chyba będzie tylko mak. To jest deser który doskonale smakuje w temperaturze pokojowej.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |