Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka
3 łyżki oleju ryżowego
cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki sherry
sok z połówki cytryny
300 ml śmietany 36
sól, pieprz
płatki migdałowe

brzoskwinie smażone:
2 spore brzoskwinie
1 łyżka masła
2 łyżki miodu

ryż kokosowy:

200 g ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
pół papryczki chili
pół łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju ryżowego
sól

Sposób wykonania:

Kurczak: pierś kroimy w paski i oprószyć solą i pieprzem, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kurczaka. Dusimy do miękkości. Następnie zalewamy sherry, sokiem z cytryny i śmietaną, mieszamy, gdy się zagotuje kurczak jest gotowy.

Ryż: do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy ryż i przesmażamy.Następnie zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą tak aby płynu było na 2 palce ponad ryżem, solimy gotujemy do miękkości.
NA 1 łyżce oleju przesmażamy kurkumę i papryczkę drobno pokrojoną. Dodajemy do ryżu.

Owoce smażone: na patelnię wrzucamy masło i miód. Brzoskwinię pozbawiamy pestek kroimy w grubsze plastry. Smażymy na maśle.

Kurczaka podajemy z ryżem i owocami, posypanego płatkami migdałów.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2011-10-12 12:29

Kurczak w sosie sherry

Czy do kurczaka dodajemy sherry słodkie czy wytrawne?

Pozdrawiam, Marek


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |

Tytul
Przepraszam zapomniałam że na sam koniec dodaję rozpuszczoną 2 łyzeczki żelatyny...
| 2015-06-04 18:35 |

Tytul
Tą mase robie od dawna i zawsze mi się udaje,tylko ja robie biały biszkopt, budyn gotuję na soku z ananasu, cukier daję ...
| 2015-06-04 18:32 |

Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |
drupal hit counter