Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
452 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 50 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki oleju ryżowego
2 ząbki czosnku

sos:
1 czerwona cebula
3 pomidory z puszki
2 ostre papryczki
płaska łyżeczka mielonego kminku
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonej papryki
szczypta gałki
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz
pół litra bulionu z kurczaka
garść rodzynek
skórka otarta z 1 pomarańczy
5 łyżek płatek migdałowych
1 gorzka czekolada
olej ryżowy (do smażenia)

bulion:
8 skrzydełek
włoszczyzna
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Piersi dzielimy na 4 części, oprószamy solą i pieprzem oraz nacieramy czosnkiem który uprzednio przepuszczamy przez praskę. Tak zamarynowane piersi wkładamy do naczynia do pieczenia, polewamy olejem ryżowym i wkładamy do lodówki.
Z 8 skrzydełek i włoszczyzny gotujemy bulion, odlewamy 1/2 litra.
Piersi wyjmujemy z lodówki i pieczemy 20 minut w 200 stopniach (bez przykrycia)
Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy, dodajemy papryczki (pozbawione pestek i drobno pokrojone) oraz przyprawy: kminek, cynamon, paprykę i gałkę. Chwilkę smażymy po czym wlewamy bulion oraz dodajemy pokrojone pomidory, rodzynki oraz migdały. Zagotowujemy. Do sosu wkładamy pokruszoną czekoladę, gdy się rozpuści dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wkładamy do sosu i chwilkę dusimy. Gotowe ?art
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [0]






Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |