Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Tradycyjne polskie dania

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 kogut lub kurczak (mogą być same udka)
2 łyżki masła
sól, pieprz
pół litra śmietany 30%

1 kg ziemniaków
maka pszenna
sól

Sposób wykonania:

Kurczaka dzielimy na części, myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem, masło rozgrzewamy na patelni. Kawałki kurczaka rumienimy z każdej strony na maśle, po czym zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką, dusimy do momentu aż mięsko zmięknie (trwa to około godziny ale należ sprawdzać stan mięsa widelcem). Gdy mięso będzie miękkie, zalewamy je śmietaną i jeszcze chwilkę dusimy.
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odparowujemy. Przepuszczamy je przez maszynkę i umieszczamy w misce. Powierzchnię ziemniaków w misce równamy po czym dzielimy na 4 równe części (rysujemy krzyż). 1/4 ziemniaków wyjmujemy i odkładamy an chwilkę na bok a w to miejsce dosypujemy 4 części maki pszennej. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta robimy wałeczek, tniemy go n kawałki formując kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, około 2 minuty od ich wypłynięcia. Po wyjęciu chwilkę hartujemy w zimnej wodzie.
kopytka podajemy z kurczakiem polane sosem spod kurczaka.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [7]




Przepisów
Od
Dodano 2011-06-12 14:06

kurczak w śmietanie z kopy

Zawsze robię ciasto na kopytka z
jajkiem.A tu proszę, łatwy przepis
bez jajka. Muszę wypróbować.
Anna



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-20 12:01

Tytul

dzisiaj robie udka w smietanie,ale dodalam jeszcze kurki do udek,mysle,ze grzyby wzbogaca smak sosu!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-04 14:32

kopytka

Pani Ewo mam pytanie a czy tą wodę co kurczak się w niej gotował to wylać tą wodę i wlać śmietanę czy zostawić tą wodę. Dziękuje za odpwiedz u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-04 21:02

Tytul

rosół spod kurczaka oczywiście zostawiamy



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-22 13:52

Kurczak w śmietanie z kopy

czy do kurczaka dodajemy śmietanę kwśną czy słodką?



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-23 16:08

Tytul

Dodajmy śmietanę kwaśną.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-22 7:43

Tytul

jasne - śmietana 30% i kwaśna ...


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


Tytul
Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędz...
| 2014-10-22 19:02 |

Tytul
saładka najklepiej smakuje po tygodniu jak się przegryzie ...
| 2014-10-18 22:21 |

Tytul
to nie rogale marcińskie tylko drożdżowe. Rogale marcińskie powinny być wałkowane jak ciasto francuskie. A do ciasta dod...
| 2014-10-14 14:26 |

super
Fantastyczny sernik. Wczoraj zrobilam do dzisiaj juz jest zjedzony. POLECAM...
| 2014-10-12 19:24 |

Tytul
proszę przeczytać ostatnie zdanie przepisu. ...
| 2014-10-03 13:43 |

Tytul
a co z serem?!...
| 2014-10-01 13:45 |

Tytul
Przepis ok a zdjęcie rewelacyjne, aż zachęca do zrobienia naleśników....
| 2014-09-02 11:06 |

Naleśniki
Zgraja smiesznych ludzików ktorzy wszystko krytykują a to skradziony przepis, a to nie smaczne . Czy napewno to robiliśc...
| 2014-08-28 21:43 |
drupal hit counter