Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Ciasta >> Przepisy na ciasta

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

kostka masła
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
5 jajek
szczypta soli
łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z cytryny
400 g bakalii (dowolne)
2 łyżki rumu

Sposób wykonania:

Przepis na keks pełen bakalii autorstwa Ewa Wachowicz z programu Ewa Gotuje.
Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, szczyptę soli a następnie mąkę przesiana i połączoną z proszkiem do pieczenia.
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie z dodatkiem rumu, po 15 minutach osączamy, pozostałe bakalie siekamy.
bakalie obsypujemy w odrobinie mąki, dodajemy do ciasta. Mieszamy i wykładamy do formy do keksa. Pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez godzinę i 10 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [15]




Przepisów
Od
Dodano 2011-11-17 10:42

Tytul

Pyszny keks. Zrobiłam już 2 razy i rodzina zachwycona.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-14 10:49

keks

wspaniały przepis-keks rewelacyjny jak u mamy .
Ewa



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-27 21:08

Tytul

niebo w gębie po prostu pycha



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-17 11:28

Keks z bakaliami

Wyszedł wyśmienity.Angelika.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-21 15:32

Tytul

przepis jest nie precyzyjny: co z jajkami czy ucierać zółtka razem z białkami a jeżeli nie to co z białkami ubić je i wymieszać na końcu czy w ogóle nie dodawać -ja mam problem i będę musiała czas tracić im szukać nastepnych przepisów żeby wyjaśnić jak upiec żeby ciasto wyszło jak nalezy

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2012-12-21 18:05

Tytul

wszystko jest tu zrozumiałe trzeba tylko czytać ze zrozumieniem "masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajka" - gdzie tu jest napisane, ze dodajemy same żółtka?



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-30 20:27

keks

czy piekarnik powinien byC nzgrzany



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-30 21:08

Tytul

Obojętne czy piekarnik będzie nagrzany czy dopiero włączony.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-08 17:44

Tytul

białka ubijamy osobno. Dodajemy na samym końcu.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-09 20:39

Tytul

Na ile stopni ma byc ustawiony piekarnik?

pycha - moderator
pycha
Przepisów 43
Od 2011-01-24 18:49
Dodano 2013-02-09 21:14

keks

ciasto pieczemy w 180 stopniach C.



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-27 16:40

Tytul

Zrobiłam i wyszedł całkiem fajny, tylko szkoda że rodzynki opadają na dno, niestety piekłam 1 h i trochę przypaliłam smutny



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-21 15:23

Tytul

Pyszny,ja łączę wszystko razem i wychodzi bardzo fajny dosłownie pychota.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-23 20:23

Tytul

no a ze skórką od cytryny co robimy? jakiś ten przepis ma więcej składników niż się ma dodać...



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-27 13:13

Tytul

oczywiście dodajemy do ciasta


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Przepisy Majki na ciasta
Komentarze


tytul
=...
| 2014-08-20 10:27 |

Karolina
Próbowałam wiele przepisów ale ten jest najlepszy tyle że robię wszystko x2 żeby ciasto było grubsze i rozkładam na cała...
| 2014-08-19 20:11 |

Tytul
W tamtym roku robiłam ogórki w/g przepisu pani Ewy W. z czosnkiem,zanim włożyłam do słoikówp ołowę wyjadłam.PYSZNA !!!!...
| 2014-08-18 16:11 |

do ciapa
Poczytaj o pasteryacji i dopiero wówczas wypowiadaj się....
| 2014-08-06 18:45 |

Tytul
25 minut gotwania ogorka to wyjdzie z tego pirre wg mnie ogórek powinien byc twardy a nie "ciapa"...
| 2014-08-06 8:51 |

Tytul
Pasteryzację liczy się od momentu gdy woda w garnku zacznie wrzeć. Czasem jak masz zimną wodę i zimne słoiki z zawartośc...
| 2014-08-01 8:43 |

Tytul
pasteryzowac około 25 min- ale jest to całkowity czas od kiedy włożymy słoiki z zimna sałatką do nagrzanego piekarnika c...
| 2014-07-31 17:23 |

:-)
Właśnie jestem w trakcie robienia sałatki :-)Wpadłam podejrzeć przepis, i właśnie zagotowałam zalewę, mam adzieje , że n...
| 2014-07-31 14:04 |
drupal hit counter