Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
446 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

karp o wadze około 1,2 kg
2 jajka i mąka do panierowania
olej do smażenia
1-2 cytryny
sól i pieprz
natka pietruszki lub bazylia do dekoracji

Sposób wykonania:

Pyszny karp pieczony - prosty sposób na soczystego karpia o smaku cytrynowym. Tak przygotowany karp pięknie prezentuje się na wigilijnym stole.
Świeżego karpia skrobiemy, patroszymy, usuwamy głowę, płuczemy i osuszmy np papierowym ręcznikiem.
Karpia tniemy w dzwonki o grubości 2 cm. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
Przyprawionego karpia jeśli mamy czas, odstawiamy do lodówki na godzinę by smaki przypraw przegryzły się z rybą - wówczas solimy tuż przed smażeniem. Karpia obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju podsmażamy karpia z obu stron, by się lekko zarumienił.
Tak podsmażonego karpia wkładamy do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Upieczoną rybę delikatnie układamy na dużym talerzu. Uważajmy by się nie rozpadł bo jest mięciutki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy plastrami cytryny, natką pietruszki lub bazylią.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |
drupal hit counter