Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
448 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 105 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

10 kg kapusty białej
3/4 szklanki grubej soli (do przetworów)
1,5 kg marchewki

kminek lub żurawina cała


Sposób wykonania:

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, przecinamy na pół i usuwamy głąb, następnie drobno szatkujemy - najlepiej za pomocą specjalnie do tego przeznaczonej szatkownicy.
Wybierając kapustę na kiszenie najlepiej kierować się zasadą , że im mniej doskonale główki a więc małe i niezbyt zbite - tym mniej są nawożone a z takiej kapusty nie wyjdzie nam dobra kiszona. Następnie dzielimy ją na kilka porcji by każdą z nich łatwo było wymieszać z solą. Po wymieszaniu porcji kapusty z porcją soli układamy ją na dno garnka (najlepiej glinianego) i ubijamy tłuczkiem do momentu pojawienia się soku. Gdy tak się stanie warstwę tą posypujemy starkowaną na grubych oczkach obraną marchewką i wsypujemy kolejną, osoloną warstwę kapusty. Czynność powtarzamy do wyczerpania. W między czasie kolejne warstwy posypujemy kminkiem lub dodajemy żurawinę - wg uznania i gustu.
Gotową zasoloną i ułożoną w garnku kapustęz sokiem na wierzchu zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na około 4 dni. Codziennie lub kilka razy dziennie za pomocą drugiej strony tłuczka przebijamy naszą kapustę w kilku miejscach by uwolnić z niej gazy.
Po 4 dniach kapustę przekładamy w słoiki litrowe. W garnku w którym dno wyłożone jest ściereczką nalewamy wody do około 1/4 wysokości litrowego słoika. Wstawiamy naszą kapustę i gotujemy czyli pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania na małym ogniu, pod przykryciem. Słoiki wynosimy w chłodne miejsce. Taka kapusta jest naprawdę pyszna. I zdrowa u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [2]




Przepisów
Od
Dodano 2014-10-22 19:02

Tytul

Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędzone ogórki nie ukisi się.



Przepisów
Od
Dodano 2016-11-24 19:17

Tytul

dziękuję bardzo za przepis, ufam że się uda . Jak otworzę słoik z kapustą dodam opinię .Pasteryzuję kiszona kapustę w słoikach po raz pierwszy .
pozdrawiam
Marlena


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |

Tytul
Przepyszny chłodnik. Pozdrawiam Jola ...
| 2017-07-17 18:06 |

Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |
drupal hit counter