Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
445 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 120 minut Porcji 25 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Biszkopt:
11 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
14 łyżek mąki pszennej
2 (płaskie) łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki octu
Masa jabłkowa:
1500g jabłek
2 op. galaretki truskawkowej.
Masa budyniowa:
250g masła
1,5 szklanki mleka
1 op. budyniu śmietankowego (z cukrem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru.
Ponadto:
tłuszcz do wysmarowania blaszki
bułka tarta o obsypania formy.

Sposób wykonania:

Biszkopt:
1.Białka ubić na sztywną pianę.
2.Dodawać cukier,żółtka z wodą,ubijając.
3.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką blaszki o wymiarach 24x37cm.
4.Piec ok.40 minut w temp. 170C.
Masa jabłkowa:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć ok. 10 minut.
2.Wsypać galaretki, wymieszać, chwilę smażyć.
Masa budyniowa:
1.Z mleka,budyniu,mąki i cukru ugotować budyń.
2.Masło utrzeć na puszystą masę i dodając po łyżce budyniu dokładnie wymieszać.
Jabłecznik:
1.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
2.Na jeden płat ciasta wyłożyć 1/2 masy jabłkowej,posmarować częścią masy budyniowej,przykryć drugim płatem ciasta.
3.Posmarować resztą masy jabłkowej,wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć trzecim płatem ciasta.
4.Udekorować według uznania.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Alutka086 | | kulinarne przepisy [0]






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Keks
Może masz rację z tym obsypaniem bakalii mąką. U mnie tak jak na zdjęciu bakalie opadają na dno ciasta. Następnym razem ...
| 2017-04-02 19:43 |

cwibak
Zanim dodamy bakalie do ciasta, oprószmy je mąką, wówczas nie opadną na spód podczas pieczenia...
| 2017-04-01 17:36 |

Murzynek a nie ambasador
To jest typowy murzynek drogie panie. ...
| 2017-04-01 17:17 |

olej
Najlepszy jest olej kokosowy, bo nie utlenia się w wysokiej temp. i przez to nie jest szkodliwy...
| 2017-04-01 17:16 |

Ambasador a nie murzynek
To,że ciasto jest kakaowe, nie oznacza że jest murzynkiem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka...
| 2017-03-16 8:45 |

Tytul
Przepis jest czytelny i nie wiem skąd takie pytania....
| 2017-02-18 14:19 |

rewelacja
sałatka jest pyszna...
| 2017-02-15 21:22 |

Emi:-)
Rogaliki pyszne, udały się tylko troszkę zmieniłam przepis, ponieważ robiłam z jabłkiem (renetą).
Do ciasta dodał...
| 2017-02-11 19:48 |
drupal hit counter