Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
412 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 5 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

kg łopatki wieprzowej
opakowanie ciasta francuskiego
25 dkg wędzonego boczku
kawałek kiełbasy
1 duże jajko
łyżka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml jarzynowego wywaru
łyżka domowej mieszanki przypraw
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
3 dorodne cebule
2 liście laurowe
chili
kilka ziaren ziela angielskiego
zioła prowansalskie
oliwa do smażenia oraz masło do wysmarowania formy
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek i czosnek również siekamy w kostkę, wszystkie te składniki przesmażamy na rozgrzanej oliwę w dużym garnku.

Mięso myjemy i kroimy w kostkę jak na gulasz, przesmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie, dodajemy do garnka z cebulą. Całość przyprawiamy domową mieszanką przypraw, zielem angielskim, liściem laurowym oraz ziołami prowansalskimi i chili.
Przecier pomidorowy i musztardę rozprowadzamy w 100 ml wody i dodajemy do mięsa, całość dusimy 45 minut, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając wywarem.

Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do potrawy (po 45 minutach duszenia), gotujemy na małym ogniu kolejne 20 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy nasz gulasz.

Ciasto francuskie lekko wałkujemy i przykrywamy nim naczynie z gulaszem, smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem.

Całość pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Gulasz podajemy z pieczywem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-12-16 10:49

PYSZNOŚCI

Wytestowałam ten przepis na chrzest mojego synka.każdy z gości zachwalał to danie wiec gorąco polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


zalewa
czy 1000 ml wody napewno? a moze jedno 0 za duzo!+ 300ml octu- napewno zalewa za slaba- a moze ? chce je zrobic bo uwiel...
| 2015-08-29 18:14 |

Tytul
Witam. Juz od dziecka to ciasto jest w mojej rodzinie znane. Robione jest ono zwlaszcza na swieta lub z okazji imprez. T...
| 2015-08-26 14:55 |

anna
pizza jest tak cudowna ze robie ją non stop kazdemu smakuje i kazdy prosi mni o przepis.dziękuje...
| 2015-08-12 12:20 |

Tytul
Dobre wyszły...
| 2015-08-11 14:42 |

rewelacja
rowniez robilam :-) zupa pycha,rodzinka sie zajadala :-)...
| 2015-08-09 21:09 |

Tytul
CZY W SŁOIKACH RZEBA DOTAC ZALEWE KURA ZOSTAŁA CZY MAJĄ BYC SAME WARZYWA...
| 2015-08-08 19:46 |

Tytul
Bardzo dobry przepis. serdecznie dziękuję :)...
| 2015-07-29 17:12 |

Tytul
taka ilosc podalam,bo latwiej potem obliczyc proporcje.Wystarczy 1/3 tej ilosci.Pozdrawiam
...
| 2015-07-11 19:19 |
drupal hit counter