Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
415 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy mięsne

Czas 5 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

kg łopatki wieprzowej
opakowanie ciasta francuskiego
25 dkg wędzonego boczku
kawałek kiełbasy
1 duże jajko
łyżka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml jarzynowego wywaru
łyżka domowej mieszanki przypraw
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
3 dorodne cebule
2 liście laurowe
chili
kilka ziaren ziela angielskiego
zioła prowansalskie
oliwa do smażenia oraz masło do wysmarowania formy
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek i czosnek również siekamy w kostkę, wszystkie te składniki przesmażamy na rozgrzanej oliwę w dużym garnku.

Mięso myjemy i kroimy w kostkę jak na gulasz, przesmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie, dodajemy do garnka z cebulą. Całość przyprawiamy domową mieszanką przypraw, zielem angielskim, liściem laurowym oraz ziołami prowansalskimi i chili.
Przecier pomidorowy i musztardę rozprowadzamy w 100 ml wody i dodajemy do mięsa, całość dusimy 45 minut, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając wywarem.

Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do potrawy (po 45 minutach duszenia), gotujemy na małym ogniu kolejne 20 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy nasz gulasz.

Ciasto francuskie lekko wałkujemy i przykrywamy nim naczynie z gulaszem, smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem.

Całość pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Gulasz podajemy z pieczywem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-12-16 10:49

PYSZNOŚCI

Wytestowałam ten przepis na chrzest mojego synka.każdy z gości zachwalał to danie wiec gorąco polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz






Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


igloglo
pych mniam...
| 2016-04-22 15:41 |

Tytul
Ja oczywiście zmodyfikowałam i zamiast 4,5 szkl. mąki dodałam 2 szkl, zamiast 1,5 szkl oleju dodałam jedną niepełną szkl...
| 2016-04-15 12:09 |

Tytul
Zapomniałam dodać, że babka cud nawet przez tydzien jest leciutka i świeżutka jak puch....
| 2016-04-13 19:02 |

Tytul
Ja dodałam 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze względu na kakao. Dodałam również dżem nektarynkowy własnej rob...
| 2016-04-13 19:01 |

Tytul
Schab pieczony najczęściej nadziewa się śliwką i nie ma w tym nic dziwnego. To suche mięso, które nabiera dzięki temu sm...
| 2016-03-31 9:20 |

Tytul
Na zdjęciu jest schab nadziewany sliwkami.W przepisie nic na ten temat nie ma....
| 2016-03-24 18:41 |

Tytul
najlepsza...
| 2016-03-23 12:12 |

Tytul
Pączki rewelacja.Pozdrawiam...
| 2016-02-03 19:39 |
drupal hit counter