Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 85 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
kilogram ziemniaków
duża cebula
łyżka majeranku
6 łyżek mąki lub kaszy manny
2 jajka
sól i pieprz
masło ( do smażenia cebuli)
bulion

Sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste pod względem składników danie - gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na masełku. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do nich cebulę, jajka i mąkę (lub kaszę), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę włoską obgotowujemy w osolonej wodzie tak by liście zmiękły, ze zdjętych liściu usuwamy za pomocą noża twardą jego część tzw. głąb. na każdy liść nakładamy nieco farszu ziemniaczanego (ilość w zależności od wielkości liścia) i zwijamy gołąbki. Proszę się nie przejmować, że farsz będzie "rzadki" - wszystko ładnie się upiecze.
Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy liśćmi kapusty. Kładziemy na to gołąbki, zalewamy bulionem i dusimy lub pieczemy w 180 stopniach C przez 60 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym lub podsmażoną cebulką.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-12-18 19:53

prawdziwe

golabki ziemniaczane to sa z kapusty zakiszanej w calosci, glowki kapusty ukiszone w beczkach u?miech) smak z dziecinstwa


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2015-01-27 17:53 |

Tytul
sprawdzilam przepis ,polecam ...
| 2015-01-25 13:53 |

rokalik
jako piekarzowi to nawet mi się udały polecam i pozdrawiam tomczysko ...
| 2015-01-18 18:24 |

Tytul
Spróbuj ale na swoją odpowiedzialność. W przepisie jest śmietana i tego proszę się trzymać :)...
| 2015-01-15 9:30 |

Tytul
czy zamiast smietany moge dodać gęsty jogurt naturalny?...
| 2015-01-13 13:01 |

agnes
Dużo pracy przy przygotowaniach. Pierwszy raz zrobiłam i na pewno nie ostatni. Czas przygotowania zajęło mi dłużej niż 6...
| 2015-01-02 22:14 |

pychotka
od lat robię właśnie z tego przepisu sałatkę gyros, wszystkim smakuje i na każdą okazję wszyscy sobie ją zamawiają :D...
| 2014-12-30 12:32 |
drupal hit counter