Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
452 sprawdzonych przepisów.


przepisy na domowe wypieki
Ciasta
    przepisy na domowe sałatki
sałatki
 




Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 85 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
kilogram ziemniaków
duża cebula
łyżka majeranku
6 łyżek mąki lub kaszy manny
2 jajka
sól i pieprz
masło ( do smażenia cebuli)
bulion

Sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste pod względem składników danie - gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na masełku. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do nich cebulę, jajka i mąkę (lub kaszę), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę włoską obgotowujemy w osolonej wodzie tak by liście zmiękły, ze zdjętych liściu usuwamy za pomocą noża twardą jego część tzw. głąb. na każdy liść nakładamy nieco farszu ziemniaczanego (ilość w zależności od wielkości liścia) i zwijamy gołąbki. Proszę się nie przejmować, że farsz będzie "rzadki" - wszystko ładnie się upiecze.
Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy liśćmi kapusty. Kładziemy na to gołąbki, zalewamy bulionem i dusimy lub pieczemy w 180 stopniach C przez 60 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym lub podsmażoną cebulką.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-12-18 19:53

prawdziwe

golabki ziemniaczane to sa z kapusty zakiszanej w calosci, glowki kapusty ukiszone w beczkach u?miech) smak z dziecinstwa


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Pierniczki rewelacyjne będę musiała zrobić jeszcze raz bo większość już zjedzona.
Pozdrawiam mama 2 łakomczuszków...
| 2017-12-19 12:00 |

Aleksandra
Dlaczego sam się imieniem nie podpisałeś, marudo? Tak trudno przyjąć do wiadomości, że dania wege są bezmięsne?
P...
| 2017-12-16 10:44 |

Aleksandra
Zamów catering zamiast marudzić, będzie szybciej i prościej. Widać chłopiec z gimnazjum nigdy nie uczestniczył w przygot...
| 2017-12-16 10:40 |

Tytul
Nie :ryba po grecku, tylko kotlety sojowe po grecku. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Polędwica z łososia przy tym wysiada. ...
| 2017-12-15 19:59 |

Tytul
Bigos można zrobić dużo wcześniej i zamrozić, natomiast warzywa do ryby po grecku? Wyjmie się "rozciapciane", a przygoto...
| 2017-12-15 19:55 |

Tytul
Wyśmienicie wygląda :)...
| 2017-10-16 18:40 |

Tytul
Tak można użyć cukinii do sałatki na zimę....
| 2017-07-26 7:50 |

Tytul
Czy zamiast ogórków można uzyc cukinii?...
| 2017-07-25 11:48 |
drupal hit counter