Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl

410 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 85 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
kilogram ziemniaków
duża cebula
łyżka majeranku
6 łyżek mąki lub kaszy manny
2 jajka
sól i pieprz
masło ( do smażenia cebuli)
bulion

Sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste pod względem składników danie - gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na masełku. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do nich cebulę, jajka i mąkę (lub kaszę), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę włoską obgotowujemy w osolonej wodzie tak by liście zmiękły, ze zdjętych liściu usuwamy za pomocą noża twardą jego część tzw. głąb. na każdy liść nakładamy nieco farszu ziemniaczanego (ilość w zależności od wielkości liścia) i zwijamy gołąbki. Proszę się nie przejmować, że farsz będzie "rzadki" - wszystko ładnie się upiecze.
Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy liśćmi kapusty. Kładziemy na to gołąbki, zalewamy bulionem i dusimy lub pieczemy w 180 stopniach C przez 60 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym lub podsmażoną cebulką.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-12-18 19:53

prawdziwe

golabki ziemniaczane to sa z kapusty zakiszanej w calosci, glowki kapusty ukiszone w beczkach u?miech) smak z dziecinstwa


kulinarne przepisy Dodaj komentarz
potrawy wigilijne




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Re
♥Uwazam iz ciekawe moze sprobuje♥
;)...
| 2014-12-20 21:39 |

Tytul
Rewelacja:) robię nieustająco dla dzieci :)
...
| 2014-12-06 11:52 |

odp
w tym przepisie jajka ucieramy całe a więc bez rozdzielania białek i żółtek....
| 2014-12-02 13:39 |

sernik
Proszę powiedzieć, czy jajka do sernika mają byc rozdzielone a białka ubite jak zwykle się to robi? 13 mam urodziny i c...
| 2014-12-01 10:36 |

Tytul
Bardzo dobre ciasto . Sama zaczęłam gotować pani przepisy choć mam 11 lat....
| 2014-11-23 13:59 |

Tytul
cukier kryształ czy cukier puder?...
| 2014-10-29 19:34 |

Tytul
Bardzo smaczna.Robi sie szybciutko.Ja odjelam ilosc cukru a dodalam zurawine:-)))...
| 2014-10-27 8:32 |

Tytul
Rewelacyjna kiszona kapusta. Podstawa to proporcje jak tu i kupno kapusty z dobrego źródła. Pędzona kapusta tak jak pędz...
| 2014-10-22 19:02 |
drupal hit counter