Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona www.ewawachowicz.pl
411 sprawdzonych przepisów.






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy wigilijne

Czas 85 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
kilogram ziemniaków
duża cebula
łyżka majeranku
6 łyżek mąki lub kaszy manny
2 jajka
sól i pieprz
masło ( do smażenia cebuli)
bulion

Sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste pod względem składników danie - gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na masełku. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do nich cebulę, jajka i mąkę (lub kaszę), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę włoską obgotowujemy w osolonej wodzie tak by liście zmiękły, ze zdjętych liściu usuwamy za pomocą noża twardą jego część tzw. głąb. na każdy liść nakładamy nieco farszu ziemniaczanego (ilość w zależności od wielkości liścia) i zwijamy gołąbki. Proszę się nie przejmować, że farsz będzie "rzadki" - wszystko ładnie się upiecze.
Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy liśćmi kapusty. Kładziemy na to gołąbki, zalewamy bulionem i dusimy lub pieczemy w 180 stopniach C przez 60 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym lub podsmażoną cebulką.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
pycha | | kulinarne przepisy [1]




Przepisów
Od
Dodano 2013-12-18 19:53

prawdziwe

golabki ziemniaczane to sa z kapusty zakiszanej w calosci, glowki kapusty ukiszone w beczkach u?miech) smak z dziecinstwa


kulinarne przepisy Dodaj komentarz




Ewa wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat oraz Polsat2.

Odcinki Ewa gotuje w TV:
Premiera wiosenna do 2 marca 2013 r.

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- godz. 19.30 sobota
- godz. 15.00 niedziela
- godz. 19.30 niedziela
- godz. 05.00 wtorek

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.

Komentarze


Tytul
Korzystałam z przepisu kilka razy,za kazdym zarem wychodzil:-)ja wole wersje z mniejsza iloscia cukru:-)...
| 2015-04-13 10:22 |

przepis
Nic nie wychodzi mi z tego przepisu trzeci placek i trzeci zakalec ...
| 2015-04-04 17:48 |

piramida
witam, właśnie upiekło się ciasto, i razem z kremem jest pyszne. Jak dla mnie trochę więcej cukru w cieście by nie zaszk...
| 2015-03-16 19:13 |

mądra sowa
Uwaga!!!Podstawa przy robieniu cist drożdżowych,musi być ciepło i w tedy ciasto będzie pulchne.Pozdrawiam i życzę udanyc...
| 2015-02-12 17:24 |

faworki
ten przepis jest super...
| 2015-02-12 9:32 |

Matematyka
Słuszna uwaga, poprawiona niescisłość. Tylko teraz pytanie czy równoległobok dotrze do wyobraźni tak jak romb....
| 2015-02-11 10:05 |

Faworki
Przepis fajny, tylko mała uwaga: romb ma boki o takiej samej długości. Ten "drugi" romb to równoległobok.
| 2015-02-10 17:26 |

Tytul
ciasto na pewno bardzo dobra aje ja postanowilam coś zmienic ugotowany kisiel połaczyłam z 20 dkg masła utartego na...
| 2015-01-29 3:35 |
drupal hit counter