Nieoficjalna strona z Przepisami kulinarnymi programu Ewa Gotuje.
Oficjalna strona ewawachowicz.pl
455 sprawdzonych przepisów.





Strona główna >> Dania główne >> Przepisy internautów

Czas 90 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Składniki:

Mięso mielone wieprzowe ( łopatka z boczkiem )
Łyżka smalcu ( jeżeli mielone jest chude )
Kapusta biała
2 jajka
Ryż
Cebula
Marchew , korzeń pietruszki , ćwierć selera
Sól , pieprz , cząber , tymianek , bazylia , rozmaryn
Por , nać pietruszki i selera ( świeże lub suszone )
Wykałaczki do spinania liści

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności przygotowujemy liście do zawijania farszu parząc kapustę w gotującej się wodzie i wykładamy je na płaski talerz, na którym leży do góry dnem niewielka miska (żeby woda ociekała).

Do przygotowania farszu gotujemy na półtwardo niewielką ilość ryżu (ok. 5 min.) odcedzamy go i studzimy; następnie wykonujemy farsz mieszając ze sobą mięso mielone, ryż, cebulę pokrojoną w kostkę, jajka, sól, pieprz cząber, tymianek, bazylia, rozmaryn.

Na dno garnka układamy wierzchnie liście kapusty i na grubej tarce trzemy niewielką warstwę marchwi, korzenia pietruszki i selera oraz dodajemy posiekaną lub suszoną pietruszkę, seler i por .

Przed przystąpieniem do wykonania gołąbków wskazane jest ściąć na płasko środkowe grube części liści i po tej czynności nakładamy do każdego z liści porcję farszu i zawijamy spinając wykałaczką na środku i układamy w garnku. Na wierzch dodajemy resztę potartych warzyw, dodajemy łyżkę smalcu, sól i przykrywamy wszystko liśćmi kapusty a po zalaniu wodą gotujemy na małym ogniu.

Do wykonania sosu odlewamy część wywaru do innego garnka i zagęszczamy. Gotowe gołąbki podajemy z ziemniakami i sosem oraz dodatkami lub do chleba ( mi smakują bez niczego ).
Życzę SMACZNEGO !
Przepis i zdjęcia nadesłane przez Jarosława Leda.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | | kulinarne przepisy [0]

Ewa Wachowicz wkłada w program Ewa Gotuje wiele serca, potrawy są niezwykle apetyczne, pięknie udekorowane i podane na wspaniale nakrytym stole.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat2, ATM ROZRYWKA.

Odcinki Ewa gotuje w TV:

Nowe odcinki Polsat sobota o godz. 10.10
Starsze odcinki na Polsat2:
- sobota godz. 13:00 ATM Rozrywka
- sobota godz. 19:30 Polsat2

- niedziela godz. 13:00 ATM Rozrywka
- niedziela godz. 19:30 Polsat2

- poniedziałek 13:20 i 13:50 ATM Rozrywka
- wt.- pt. 13:30 i 14:00 ATM Rozrywka

Nasza witryna - nieoficjalny Fanclub programu "Ewa gotuje" przytacza najlepsze - z niezwykłych przepisów Ewy Wachowicz oraz przepisy internautów.
FB20 790 osoby lubia to

Komentarze


Tytul
Babcia piekła to ciasto na wszystkie imprezy rodzinne. Przepis zaginął na wiele lat. Wreszcie go pdnalazłam. Ciasto smak...
| 2024-03-24 16:51 |

Tytul
Witam faktycznie chyba pomyłka w druku tej maki jest zbyt dużo żeby wyrobić
...
| 2024-03-23 10:28 |

Ola
Pyszna sałatka. Robię ją dwa razy w tygodniu. Żeby być fit używam lekkiego majonezu winiary
Pozdrawiam
Ola...
| 2023-12-30 21:24 |

Tytul
Tresc komentarza...
| 2023-07-18 19:22 |

Tytul
Ciasto idealne żeby spalić mikser 😏 zobaczę jak się upiecze......
| 2023-07-02 11:54 |

Tytul
cialis from usa pharmacy Definitive diagnosis depends on demonstrating the characteristic histopathology and culture fro...
| 2023-06-13 6:49 |

Tytul
Ciasto pycha,wilgotne,zawsze wychodzi.
...
| 2023-03-24 10:38 |

😋
Napiszę tylko tyle: pycha :)
...
| 2023-02-16 21:49 |